Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Και προπαντός δίκαια


ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ μέρες αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά της η κυβέρνηση και να ανακοινώσει τα μέτρα που θα λάβει και θα εφαρμόσει για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση.Επιδιώκοντας την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου διαβουλεύεται σήμερα με τους κοινωνικούς εταίρους.

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ που απασχολεί όλους όσοι θα κληθούν να πληρώσουν είναι: Προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν οι κυβερνητικές αποφάσεις; Θα ληφθούν μέτρα που περίπου έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός ή μέτρα που υπαγορεύει και πιέζει να εφαρμοστούν η Ευρωπαϊκή Ενωση; Μέτρα ήπια ή σκληρά, που θα πλήξουν και τους μη έχοντες; Ο πρωθυπουργός, πάντως, πρόσφατα δήλωσε ότι «θα ματώσουν όσοι πρέπει να ματώσουν».
Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκάς Παπαδήμος, προφανώς γνωρίζοντας τις κυβερνητικές προθέσεις, αφού χαρακτήρισε τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας «ιδιαίτερα κρίσιμη», υπογράμμισε ότι απαιτείται η «υιοθέτηση δραστικών μέτρων». Και πρόσθεσε ότι η κοινή γνώμη στο μεγαλύτερο μέρος της έχει συνειδητοποιήσει την αναγκαιότητα των μέτρων και η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί γι' αυτά.
ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ οι δηλώσεις Παπαδήμου, όπως και η όλη στάση των Ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής, την Ελλάδα, η οποία θα πρέπει να πάρει και να εφαρμόσει μέτρα, διότι, όπως δήλωσε στο περιοδικό «Spiegel» ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να δώσει άμεσα εξετάσεις γιατί πρέπει να προχωρήσει σε νέο δανεισμό στις αρχές του επόμενου μήνα.
ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ η ώρα για να ανακοινωθούν τα «δραστικά» (κατά Παπαδήμο) και «γενναία» (κατά τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ) μέτρα από την κυβέρνηση. Και βεβαίως πλησιάζει η ώρα που «θα ματώσουν» όσοι θα κληθούν να πληρώσουν.
ΕΙΝΑΙ εύκολο να ληφθούν μέτρα γενναία, αποφασιστικά και δραστικά. Στα λόγια και η κοινή γνώμη είναι σύμφωνη. Το δύσκολο είναι να εφαρμοστούν και να αποδώσουν. Και βεβαίως να είναι δίκαια, για να μην πληρώσουν οι συνήθεις φορολογούμενοι.
ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ, επομένως, όχι μόνο πολιτική βούληση για τη λήψη των μέτρων, αλλά και για να λειτουργήσουν μηχανισμοί εφαρμογής τους, που σήμερα δυστυχώς δεν υπάρχουν, γι' αυτό και είναι άδεια τα δημόσια ταμεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.