Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Μισά κόκκινα, μισά γαλάζια


Η περίπτωση να κλείσουν και φέτος, όπως σχεδόν κάθε χρόνο, οι εθνικοί δρόμοι είναι πιθανή. Τα «γαλάζια» και τα «κόκκινα» τρακτέρ ζεσταίνουν τις μηχανές τους και η συμμαχία Ν.Δ.-ΚΚΕ, έστω από διαφορετικές αφετηρίες και με ξεχωριστές στοχεύσεις, προετοιμάζεται μεθοδικά.
Οι αγρότες που ελέγχονται από το ΚΚΕ στη σύσκεψη που πραγματοποίησαν στη Λάρισα την προηγούμενη βδομάδα αποφάσισαν να συνεδριάσουν εκ νέου στις αρχές του Γενάρη για να καθορίσουν τη μορφή και την έκταση των αντιδράσεών τους.
Η «σκληρή γραμμή»
Ο παλαίμαχος κομμουνιστής αγροτοσυνδικαλιστής Β. Μπούτας έκανε λόγο για «γενικευμένη επίθεση στη μικρομεσαία αγροτιά», ενώ χαρακτήρισε τα μέτρα της κυβέρνησης για αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ και αύξηση της σύνταξης του ΟΓΑ ως «στάχτη στα μάτια των αγροτών».
Ο Περισσός στο ζήτημα αυτό, όπως και σε όλα τα άλλα, είναι στη γραμμή που κωδικοποίησε η Αλέκα Παπαρήγα με τη φράση «πόλεμος στον πόλεμο που κήρυξε η κυβέρνηση κατά των λαϊκών στρωμάτων». Βεβαίως, το ΚΚΕ μόνο του δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος μιας αναμέτρησης.
Στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι οι δυνάμεις του ΚΚΕ είναι συμπαγείς αλλά όχι επαρκείς για να συντηρήσουν επί μακρόν ένα κλίμα αντιπαράθεσης, ενώ θεωρούν πως το διεκδικητικό πλαίσιο δεν μπορεί να συσπειρώσει την πλειονότητα των αγροτών. Αν στην υπόθεση ήταν μόνο το ΚΚΕ, η κυβέρνηση δεν θα είχε λόγους να ανησυχεί.
Ωστόσο, απ' ό,τι φαίνεται, σε παρόμοιο κλίμα βρίσκονται και οι «γαλάζιοι» συνδικαλιστές. Στη συνάντηση που είχαν στη Λάρισα εκπρόσωποί τους από τη Θεσσαλία και τη βόρεια Ελλάδα αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις μέσα στο Γενάρη. Οι δύο πόλοι που έδωσαν τον τόνο τα προηγούμενα χρόνια θα κατέβουν στους δρόμους αλλά η συνοχή τους θα κριθεί από το πόσο γρήγορα θα δώσει τις επιδοτήσεις στους αγρότες το υπουργείο Γεωργίας.
Παράγοντες της κυβέρνησης έλεγαν στην «Κ.Ε.» ότι «οι επιδοτήσεις θα αρχίσουν να δίνονται τις επόμενες μέρες» και εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι «από τη στιγμή που θα πάρουν τα χρήματα, το ετερόκλητο αντικυβερνητικό μπλοκ θα διαλυθεί».
Η αρμόδια υπουργός Κατερίνα Μπατζελή σημείωσε στην «Κ.Ε.» ότι «η οικονομική κρίση είναι μεγάλη και δομική. Αυτό που προέχει σήμερα, πέραν των επιδοτήσεων, είναι να στραφούν οι αγρότες ενεργά και αποφασιστικά στις νέες επενδύσεις και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων. Τα στοιχήματα προσώπων και κομμάτων στην πλάτη των αγροτών δεν θα έχουν αποτέλεσμα».
Το θέμα των επιδοτήσεων δεν είναι το μοναδικό που απασχολεί τους αγρότες. Η ανασφάλεια για το μέλλον τους είναι το σοβαρότερο πρόβλημα. Οπως τόνισε στην «Κ.Ε.» ο υφυπουργός Γεωργίας Μ. Καρχιμάκης στις επιδιώξεις της κυβέρνησης είναι «ν' αλλάξει το καθεστώς του ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις, να τροποποιήσει το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των συνεταιρισμών ώστε να καταργηθούν οι συνεταιρισμοί-σφραγίδες και να ανοίξει μέτωπο με τη νοθεία και την ελληνοποίηση προϊόντων. Τέλος, τους πρώτους μήνες του 2010 θα ξεκινήσει συστηματικός διάλογος για τη νέα αγροτική πολιτική που θα εφαρμοστεί μετά το 2013».
Αγωνία του πρωθυπουργού είναι να μην κλονιστεί η εμπιστοσύνη των αγροτών στο ΠΑΣΟΚ. Μια σχέση που αποκαταστάθηκε προσφάτως και εκφράστηκε με την αύξηση επιρροής του κόμματος σ' όλες τις αγροτικές περιοχές. Οπως έλεγε παλιός κοινοβουλευτικός, «οι αγρότες δεν αλλάζουν προτιμήσεις εύκολα, αν όμως τους απογοητεύσεις, θα περάσει καιρός για να σ' ακούσουν ξανά με συμπάθεια».
Στην Ιπποκράτους δεν ξεχνούν το κόστος που πλήρωσαν εξαιτίας της φαεινής ιδέας να τρυπήσουν οι αστυνομικοί τα λάστιχα των τρακτέρ των αγροτών στις κινητοποιήσεις του 1998.
Η «κυβερνητική πυγμή» έστειλε τότε τους αγρότες στα σπίτια τους, αλλά και στην αγκαλιά της Νέας Δημοκρατίας για πολλά χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.