Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Ψαλίδι στον... 16ο μισθό


Και οι υπάλληλοι της Βουλής θα κληθούν, μαζί με τους βουλευτές, να στερηθούν την προνομιακή μεταχείριση που τους επιφυλάσσεται στα μισθολογικά κάτι δεκαετίες τώρα, καθώς είναι οι μόνοι δημόσιοι υπάλληλοι που λαμβάνουν 16 μισθούς, έναντι των 14 που εισπράττουν όλοι οι εργαζόμενοι.

Στους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών προβλέπεται:
*Η περικοπή τουλάχιστον ενός από τους δυο επιπλέον μισθούς (15ο και 16ο), που λαμβάνουν κάθε χρόνο και φτάνουν κατά μέσο όρο έως και 3.500 ευρώ έκαστος (κάποιοι με πολλά χρόνια υπηρεσίας ξεπερνούν τις 5.000 ευρώ). Δίδονται δε, ο ένας με το κλείσιμο της Ολομέλειας της Βουλής τον Ιούνιο και ο άλλος με το άνοιγμα τον Οκτώβριο.
*Η κατάργηση -όπως και για τις αποδοχές των βουλευτών- της ευνοϊκής, αυτοτελούς φορολογικής μεταχείρισης ή και του αφορολόγητου που αφορά τους δύο επιπλέον μισθούς, τις υπερωρίες, τα επιδόματα και τα έξοδα μετακίνησης, που λαμβάνουν όλοι ανεξαιρέτως οι μισθοδοτούμενοι από τον προϋπολογισμό του Κοινοβουλίου.
*Το σύνολο των εισοδημάτων τους θα φορολογείται εφεξής βάσει της κλίμακας που θα προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα ισχύει για όλα τα φυσικά πρόσωπα.
Οι εργαζόμενοι στη Βουλή είναι μαζί με τους απασχολούμενους στο υπουργείο Οικονομικών από τους πιο καλοπληρωμένους δημοσίους υπαλλήλους. Ο ακριβής αριθμός τους και το ύψος των εισοδημάτων τους αποτελούν επτασφράγιστο μυστικό. Υπολογίζεται ότι προσεγγίζουν τους 1.700, με τους μισούς να έχουν προσληφθεί την τελευταία πενταετία.
Είναι ενδεικτικό ότι ακόμα και οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων όταν ερωτώνται απαντούν με υπαινιγμούς: «Πού να ξέρουμε, όταν μετά τις εκλογές εμφανίζονται ακόμα και σε μας άγνωστα πρόσωπα να αναλάβουν δουλειά; Μερικοί απ' αυτούς ήταν μετακλητοί, άλλοι είναι αποσπασμένοι σε υπουργούς και κομματικά γραφεία και κάποιοι έχουν αποσπαστεί στο σπίτι τους».
Παχυλά επιδόματα
Τι εισπράττει ένας υπάλληλος της Βουλής; Ο βασικός μισθός, ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας κ.λπ., είναι ίδιος με όλων των εργαζομένων στο Δημόσιο. Πέρα από τους δύο επιπλέον μισθούς (υποστηρίζεται ότι η αρχή της θεσμοθέτησης του ενός επιπλέον μισθού ανάγεται στα χρόνια πριν τη δικτατορία και του δεύτερου την περίοδο των κυβερνήσεων συνεργασίας μετά το 1989) με όλα τα επιδόματα (οικογενειακό, σπουδών, χρονοεπίδομα, επίδομα θέσης κ.λπ.) όλοι ανεξαιρέτως οι υπάλληλοι έχουν λαμβάνειν: Περίπου 90 υπερωρίες το μήνα που αμείβονται ανάλογα με το μισθό και τα χρόνια υπηρεσίας, έξοδα μετακίνησης, κίνητρο απόδοσης.
Μόνο αυτά τα τρία επιδόματα, για έναν υπάλληλο με περίπου είκοσι χρόνια υπηρεσίας, αποτιμώνται σε 1.600 ευρώ, τουλάχιστον, επιπλέον του βασικού μισθού. Πρόκειται για υπερωρίες που δίδονται εν είδει επιδόματος, ανεξαρτήτως τμήματος στο οποίο απασχολούνται και ανεξάρτητα από το αν είναι κλειστή η Βουλή, όπως για παράδειγμα ενόψει εκλογών.
Σημειώνεται ότι υπάρχουν υπηρεσίες της Βουλής όπως των κοινοβουλευτικών επιτροπών, της νομοθετικής εργασίας, των πρακτικών και κατά περιόδους των κοινοβουλευτικών ομάδων, και κάποιες ακόμα, όπου οι εργαζόμενοι δεν παίρνουν ανάσα, το στρες είναι πράγματι μεγάλο και αξίζουν πριμ και υπερωρίες. Σε άλλες όμως υπάρχει αρκετός ελεύθερος χρόνος για... ψώνια και κουτσομπολιό.
Ο πρόεδρος της βουλής Φ. Πετσάλνικος αποφεύγει να πάρει θέση επί των σχεδίων για τα νέα μέτρα, όπως και για τα μισθολογικά των βουλευτών και παραπέμπει στον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών. Υπενθυμίζει μόνο ότι πρώτη η Βουλή περιέκοψε τις δαπάνες του προϋπολογισμού για το 2010, ενώ, αναφορικά με τη βουλευτική αποζημίωση, σημειώνει ότι από το 2009 έχει περικοπεί κατά 5%. Απαντώντας σε ερωτήσεις, διευκρίνισε ότι «θα συνεννοηθεί με τον υπουργό Οικονομικών για την περαιτέρω συμβολή της Βουλής στην προσπάθεια περιστολής των δαπανών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.