Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Αιφνίδια υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και από την S&P



Σε υποβάθμιση των ελληνικών ομολόγων στην κατηγορία ΒΒΒ+ προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης S&P. Ο διεθνής οίκος κρίνει ως ανεπαρκή τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση και εκτιμά ότι οι προσπάθειες περιορισμού του ελλείμματος θα συναντήσουν σημαντικές αντιστάσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας ήταν αιφνιδιαστική. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο αμερικανικός οίκος είχε ανακοινώσει πως θα παρακολουθούσε την πορεία της ελληνικής οικονομίας για δύο μήνες και στη συνέχεια, θα λάμβανε τις αποφάσεις της (περισσότερα, εδώ).
Πρόκειται για μια εξέλιξη που δημιουργεί φόβους για νέα αύξηση των spread (διαφορά επιτοκίου του ελληνικού ομολόγου έναντι του γερμανικού). Σημειώνεται ότι το spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων είχε φτάσει έως και τις 252 μονάδες βάσης (2,52%) την Δευτέρα αλλά σήμερα εμφάνιζε πτωτική τάση στις 237 μονάδες βάσης (2,37%).
Η S&P διατηρεί την ελληνική οικονομία σε καθεστώς επιτήρησης και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο και νέας υποβάθμισης, στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν συγκεντρώσει την πολιτική στήριξη που θα της επιτρέψει να υλοποιήσει ένα αξιόπιστο, μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.
"Η υποβάθμιση αντανακλά την άποψή μας, ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση για τη μείωση του υψηλού ελλείμματος είναι απίθανο να οδηγήσουν από μόνα τους σε μία διατηρήσιμη μείωση του δημοσίου χρέους", αναφέρει στην αιτιολογική έκθεση του οίκου ο αναλυτής του, Μάρκο Μρίσνικ. "Συν τοις άλλοις, πιστεύουμε ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης να αναμορφώσουν τα δημόσια οικονομικά θα προσκρούσουν σε εμπόδια στο εσωτερικό της χώρας, τα οποία θα απαιτήσουν συνεχείς και πολυετείς προσπάθειες για να ξεπεραστούν", πρόσθεσε. Η S&P εκτίμα ότι το έλλειμμα θα είναι διψήφιο και το 2010 και το χρέος μπορεί να αυξηθεί στο 126% του ΑΕΠ, του χρόνου και στο 138% του ΑΕΠ στο 2012.
Ο διεθνής οίκος αφήνει ανοιχτό ένα παράθυρο αισιοδοξίας, αναφέροντας ότι στην περίπτωση που μέσα στους επόμενους τρεις έως τέσσερις μήνες η Ελλάδα υλοποιήσει με επιτυχία σχέδιο για τη μείωση του ελλείμματος ή προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα οδηγήσουν στη σταθερή βελτίωση της πορείας των δημοσιονομικών μεγεθών, δεν αποκλείεται η αναβάθμιση της οικονομίας.
Απάντηση υπουργείου Οικονομικών
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, "η εξέλιξη αυτή αντανακλά το γενικευμένο έλλειμμα αξιοπιστίας απέναντι στη χώρα μας, καθώς τα τελευταία χρόνια καμία δέσμευση για δημοσιονομική προσαρμογή δεν τηρήθηκε, αντίθετα συνεχιζόταν η τεράστια σπατάλη και η πελατειακή διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Η απάντηση της σημερινής Κυβέρνησης σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση είναι σαφής, αποφασιστική και εγγυάται απτά αποτελέσματα. Με την προχθεσινή ομιλία του Πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου, προς τους κοινωνικούς εταίρους κατατέθηκε ένα απολύτως σαφές και δεσμευτικό πρόγραμμα δράσης, που καλύπτει όλα τα μεγάλα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας".
Το υπουργείο επισημαίνει ότι  "προχωρούμε με αποφασιστικότητα και συγκροτημένο σχέδιο μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 4% από το 2010 και μείωσή του κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το 2013. Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη κάθε διεθνή αξιολόγηση που αφορά και επηρεάζει την χώρα μας. Αλλά έχουμε τη δική μας στρατηγική και εμμένουμε σε αυτή.
Για αυτήν έχουμε πάρει την εντολή του Ελληνικού λαού και μπορούμε να την υλοποιήσουμε μαζί με την ελληνική κοινωνία. Η στρατηγική μας αφορά τις μεγάλες αλλαγές στο κράτος, τη διοίκηση, το πολιτικό σύστημα. Στρέφεται στην ουσία των προβλημάτων. Στα αίτια και όχι μόνο στα αποτελέσματα και γι’ αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να αξιολογείται μέρα-μέρα. Θα αξιολογηθεί την ώρα που πρέπει. Τα μέτρα που παίρνουμε είναι δύσκολα. Κανείς δεν τα πήρε μέχρι τώρα και σε καμία περίπτωση η προηγούμενη Κυβέρνηση".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.