Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Αρνούνται να φορτωθούν μαύρες τρύπες της «Ασπίς»


ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΔΥΝΑΤΕΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΕΝΤΟΝΑ ΣΤΟ ΝΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΑΥΤΕΣ

Η πολύ κακή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας δεν αφήνει πολλά περιθώρια για να τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι και προβλέπει ότι θα εγγυηθεί το Δημόσιο με ομόλογα για τυχόν ελλείμματα στον κλάδο ζωής της Ασπίδος. Πόσω μάλλον που ο νόμος φαίνεται πως προσκρούει και στο κοινοτικό δίκαιο.
Την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο ανακοίνωσε και επίσημα ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με τους εμπλεκόμενους φορείς της αγοράς προκειμένου να βρεθεί λύση. Ωστόσο, οι προθέσεις του υπουργείου έφεραν θύελλα αντιδράσεων.
Ο πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Δούκας Παλαιολόγος αναφέρει ότι «ένα Επικουρικό στον κλάδο ζωής είναι στη σωστή κατεύθυνση» και ότι «η εισφορά σε αυτό πρέπει να είναι στα ίδια επίπεδα με αυτά που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δηλαδή στα επίπεδα του 0,001% επί των ασφαλίστρων και να μην αφορά τα νοσοκομειακά προγράμματα». Ο ίδιος, όμως, διαφωνεί κάθετα στο να υπάρξει αναδρομική ισχύ για την περίπτωση της Ασπίδας.
Στο ίδιο μήκος κινούνται και άλλοι παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς, οι οποίοι υποστηρίζουν μάλιστα ότι «θα είναι αδικία να πληρώσουμε εμείς την αδυναμία του κράτους να εποπτεύσει σωστά εδώ και δέκα χρόνια».
Στην πραγματικότητα, οι εταιρείες δεν θα ήθελαν σε καμία περίπτωση να κληθούν οι ίδιες να βάλουν κεφάλαια από τα δικά τους ταμεία επικαλούμενες το γεγονός πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ζημιώσει τις αποδόσεις των δικών τους πελατών.
Την ίδια στιγμή, πάντως, το 20-30% του χαρτοφυλακίου ζωής της Ασπίδος που έχει τα λεγόμενα «υγιή» συμβόλαια σχεδόν έχει απορροφηθεί από τις υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου. Πρόκειται για συνταξιοδοτικά που βρίσκονται στα 3-4 πρώτα χρόνια και ανήκουν σε νέους πελάτες χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα υγείας.
Μεσολαβητές της Ασπίς, που μετέχουν στις επιτροπές αγώνα τις οποίες έχουν συστήσει οι εργαζόμενοι στην εταιρεία, κάνουν λόγο για παρελκυστική τακτική από την πλευρά των ασφαλιστικών εταιρειών, η οποία τις εξυπηρετεί στο να πάρουν το καλό κομμάτι της πίτας, χωρίς να αναλάβουν οι ίδιες να συνεισφέρουν στην επίλυση των προβλημάτων όλων των ασφαλισμένων της εταιρείας, δηλαδή εκείνων που έχουν μακροχρόνια συμβόλαια που κοντεύουν στη λήξη τους και νοσοκομειακά προγράμματα που καλύπτουν ήδη ανθρώπους που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες.

Σύντομα θα λειτουργήσει

Ετοιμη να λειτουργήσει υπό την καθοδήγηση του επόπτη Χαρτοφυλακίων Ζωής Σπ. Γριβογιάννη θα είναι σύντομα η Ασπίς Ζωής.
Υπουργική απόφαση, έπειτα από πρόταση της ΕΠΕΙΑ, που υπογράφτηκε την περασμένη εβδομάδα παρέχει τη δυνατότητα στον επόπτη να προσλάβει το απαιτούμενο προσωπικό και να αντιμετωπίσει τα λειτουργικά του έξοδα ώστε να προχωρήσει στην αναδιοργάνωση των χαρτοφυλακίων.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η εταιρεία θα μπορεί σύντομα να στέλνει λογαριασμούς, να εισπράττει έσοδα και να προσπαθήσει έτσι να καλύψει μέρος των υποχρεώσεων της έναντι στους ασφαλισμένους. Ωστόσο, μένει να φανεί στην πράξη εάν θα είναι σε θέση να πληρώσει στην περίπτωση που υπάρξουν μαζικά αιτήματα εξαγοράς συνταξιοδοτικών συμβολαίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.