Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

«Η Παπαρήγα διασπά το εργατικό κίνημα»


Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ


Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ* Για τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, η συνδικαλιστική οργάνωση του ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ, «είναι μόρφωμα διάσπασης του συνδικαλιστικού κινήματος». Χαρακτηρίζει προκλητικές τις εθελούσιες, γιατί «το κόστος τους φορτώνεται στον κρατικό προϋπολογισμό και στα ασφαλιστικά ταμεία» και προτείνει τη δημιουργία «ταμείου αλληλεγγύης των γενεών που δεν θα το διαχειρίζεται το κράτος».
* Τι ζήταγε η ΓΣΕΕ στο Ζάππειο; Εκεί πήγαν χειροκροτητές...
- Ηταν μια πρόσκληση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής όπου θα μιλούσε ο πρωθυπουργός. Η ΓΣΕΕ, ως θεσμική έκφραση του οργανωμένου συνδικαλιστικού κινήματος, ποτέ δεν έχει αρνηθεί να μιλήσει και να καταθέσει τις προτάσεις της.
* Μα ήταν μια διαδικασία πανηγυρικού χαρακτήρα.
- Παρ' όλ' αυτά, αυτό που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός ήταν μια ολοκληρωμένη πρόταση-πλαίσιο για την πολιτική που προτίθεται να ακολουθήσει και ζήτησε να ακουστούν οι απόψεις των κοινωνικών φορέων και εμείς έχουμε υποχρέωση να τις πούμε.
* Κάτι τέτοια κάνει η ΓΣΕΕ και το ΚΚΕ μιλάει για κυβερνητικό συνδικαλισμό. Εχει άδικο;
- Το ΚΚΕ διαχρονικά λέει πράγματα τα οποία μπορεί να υπακούουν στη δική του στρατηγική, αλλά δεν υπακούουν στις ανάγκες των εργαζομένων. Αλλωστε και τα ποσοστά που δίνει ο κόσμος της εργασίας στις συνδικαλιστικές παρατάξεις είναι ενδεικτικά.
* Ναι, αλλά οι συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ είναι μαζικότερες από αυτές της ΓΣΕΕ. Δεν υπάρχει σύγκριση.
- Αυτό είναι αλήθεια στις περιπτώσεις εκείνες όπου οι συγκεντρώσεις είναι περιορισμένου ενδιαφέροντος ή για θέματα που δεν αγκαλιάζουν το σύνολο της κοινωνίας. Γιά σκεφτείτε όμως τις συγκεντρώσεις για την κοινωνική ασφάλιση: Είχαν καμία σχέση ως προς τη μαζικότητά τους με τις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ; Καμία.
* Φοβάστε το ενδεχόμενο δεύτερης ΓΣΕΕ, μιας κόκκινης ΓΣΕΕ;
- Ιστορικά έχει γίνει. Ηταν στην περίοδο του Μεσοπολέμου, όταν τα κομμουνιστικά κόμματα ταύτισαν τους σοσιαλιστές με τους φασίστες, έφτιαξαν τα περίφημα κόκκινα συνδικάτα και οδήγησαν στην καταστροφή. Τώρα, μορφώματα τέτοιας διάσπασης αρχίζουν και εμφανίζονται, τέτοιο είναι και το ΠΑΜΕ. Μ' έναν αριστερό (βάλτε μπόλικα εισαγωγικά) βολονταρισμό, θεωρούν ότι μπορούν τις δικές τους επιθυμίες να τις επιβάλουν στην κοινωνία. Η εργατική τάξη με μπιχλιμπίδια, και καθρεφτάκια δεν πείθεται.
* Η κ. Παπαρήγα σας κατηγόρησε ότι λειτουργείτε απεργοσπαστικά.
- Πάει πολύ να μιλάει η κ. Παπαρήγα για ΓΣΕΕ εργοδοτική και απεργοσπαστική, όταν η ίδια 15 χρόνια διασπά με την πολιτική της το εργατικό κίνημα. Ξέρω ότι θα με κατηγορήσει για αντικομμουνισμό, είναι όμως τα μέλη της ηγεσίας του ΚΚΕ κομμουνιστές; Εγώ έμαθα ότι οι κομμουνιστές ενώνουν τους εργαζόμενους και δεν τους διαιρούν ανάλογα με τις κομματικές προτιμήσεις τους.
* Στον κοινωνικό διάλογο πού βάζετε την κόκκινη γραμμή;
- Να δούμε πρώτα πώς μπορεί να δομηθεί ένας, εγώ θα τον πω, εθνικός διάλογος. Εμείς έχουμε προτείνει από το 2004 τη διεξαγωγή διαλόγου για την επίτευξη μιας εθνικής, κοινωνικής και αναπτυξιακής συμφωνίας, όπου τα μέρη, δηλαδή εργαζόμενοι, εργοδότες, κυβέρνηση, θα αναλάβουν ένα πλαίσιο δεσμεύσεων και υποχρεώσεων, αλλά θα ξέρουν ότι η κατάληξη θα είναι η δίκαιη αναδιανομή του πλούτου που θα παραχθεί.
* Δίκαιη μοιρασιά σε συνθήκες ηγεμονίας του νεοφιλελευθερισμού;
- Οντως στην Ευρώπη κυριαρχούν οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις και προτείνουν πολιτικές που μας έφεραν σ' αυτήν την κατάσταση, λες και δεν αποδείχτηκε ότι οι προτάσεις τους είναι υπεύθυνες για την κρίση που βιώνουμε. Νομίζω ότι μπορούν οι προοδευτικές σοσιαλιστικές δυνάμεις του τόπου να αρθρώσουν μια διαφορετική στρατηγική και η Ελλάδα να γίνει φάρος και το παράδειγμα για τις ευρωπαϊκές σοσιαλιστικές δυνάμεις, οι οποίες δυστυχώς τα τελευταία χρόνια αλληθώρισαν στον φιλελευθερισμό.
* Θα παραμείνετε στο τραπέζι του διαλόγου αν η κυβέρνηση προτείνει μείωση μισθών;
- Οχι βεβαίως και πιστεύω ότι δεν είναι αυτή η λύση στο πρόβλημα.
* Μιλάμε για το ιρλανδικό μοντέλο.
- Οι φωνές που μας καλούν να το ακολουθήσουμε είναι οι ίδιες που μας έλεγαν να το υιοθετήσουμε πριν από δέκα χρόνια. Αυτό το μοντέλο κατέρρευσε παταγωδώς.
* Πιστεύετε ότι ο πρωθυπουργός αντιστέκεται στις πιέσεις να εφαρμόσει το ιρλανδικό μοντέλο;
- Νομίζω πως ναι και στέλνει ένα μήνυμα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Αξίζει ν' ακούσουμε την κοινωνία και ν' αντιστοιχιστούμε με τις ανάγκες και τις ελπίδες των πολιτών και να μην υποκύψουμε στους εκβιασμούς των αγορών. Πρέπει επιτέλους να σταματήσει η τρομοκρατία των αγορών. Εκτός από τις αγορές υπάρχουν και οι άνθρωποι.
* Αυτά που ακούγονται για τις δύο γραμμές στο εσωτερικό της κυβέρνησης πώς τα σχολιάζετε;
- Αυτό έχει ενδιαφέρον για τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ και για τα μέσα ενημέρωσης. Για μένα η πολιτική που πρέπει να εφαρμοστεί είναι αυτή που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και από την υλοποίησή της θα κρίνουμε την κυβέρνηση.
* Μιλάτε σαν να είστε το μακρύ χέρι της κυβέρνησης...
- Μετά το 2000, το συνδικαλιστικό κίνημα ενηλικιώθηκε, έχει τη δική του αυτόνομη στρατηγική και υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζομένων. Στηρίζουμε μια πολιτική που προτείνει όχι μόνο έναν άλλο τρόπο δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά βάζει ως προμετωπίδα την ανάπτυξη με απασχόληση και το κάνουμε αυτό γνωρίζοντας ότι οι αγορές αξιολογούν αρνητικά τις κοινωνικά αξιόπιστες και ευαίσθητες κυβερνήσεις.
* Η κόκινη γραμμή της ΓΣΕΕ στο ασφαλιστικό ποια είναι;
- Τα όρια ηλικίας και το ύψος των συντάξεων. Κι αυτό δεν προκύπτει από μια ιδεοληπτική αγκύλωση, προκύπτει από τις μελέτες μας. Η αύξηση των ορίων ηλικίας και η μείωση των συντάξεων δεν προσφέρουν τίποτα στην επίλυση του ασφαλιστικού. Τη λύση μπορεί να τη δώσει η ανάπτυξη. Είναι δυνατόν ν' αντέξει οποιοδήποτε ασφαλιστικό σύστημα με 1.000.000 ανέργους και με εκτεταμένη μαύρη εργασία; Οχι βεβαίως.
* Το ασφαλιστικό σύστημα όμως υπονομεύεται και από τις εθελούσιες. Γεμίσαμε συνταξιούχους 45 ετών.
- Οντως πρόκειται για προκλητική συμπεριφορά των κυβερνήσεων. Δεν θα έπρεπε να υπάρχουν. Η περίπτωση του ΟΛΠ εμφανίζεται ως προκλητική, αλλά το πρόβλημα βρίσκεται στη σύμβαση με τους Κινέζους. Η πιο προκλητική περίπτωση είναι η δήθεν ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής και λέω δήθεν γιατί δόθηκε η Ολυμπιακή καθαρή σ' έναν ιδιώτη, αλλά όλο το κόστος έχει φορτωθεί στον κρατικό προϋπολογισμό και στα ασφαλιστικά ταμεία.
* Η ΓΣΕΕ είναι από θέση αρχής αντίθετη στις εθελούσιες;
- Αυτό πρέπει να το σταθμίζει ο κάθε χώρος, αλλά υπό μία προϋπόθεση: το κόστος της εθελουσίας που αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία πρέπει να το πληρώνει ο εργοδότης.
* Το άλλο πρόβλημα με τα ταμεία είναι τα λεηλατημένα αποθεματικά τους. Τι θα γίνει; Περασμένα ξεχασμένα;
- Δεν λέμε περασμένα ξεχασμένα, αλλά δεν μπορείς να ανατρέχεις σε βάθος 50 ετών, γιατί δεν γίνεσαι πιστευτός. Λέμε ότι το κράτος πρέπει από τώρα να αρχίσει να δημιουργεί ένα νέο αποθεματικό της κοινωνικής ασφάλισης, ένα ταμείο αλληλεγγύης των γενεών...
* Ποιος θα το διαχειρίζεται, το κράτος;
- Αυτό δεν πρέπει να το διαχειρίζεται το κράτος, πρέπει να γίνει επαγγελματική διαχείριση. Αν δεν δώσουμε προοπτική στις νέες γενιές θα συμβεί αυτό που λέει ο Μ. Ανδρουλάκης, ότι θα υπάρξουν στο μέλλον στην κοινωνία βαμπίρ και κανίβαλοι.
* Τα δομημένα ομόλογα τα ξεχάσατε;
- Δυστυχώς πολλά κουκουλώθηκαν. Ελπίζω στο πλαίσιο της συζήτησης για τη διαφάνεια ν' ανοίξει ξανά το θέμα, όχι για να ξαναγυρίσουν τα χρήματα στα ταμεία, πολλά απ' αυτά έχουν εξαφανιστεί, αλλά για να βγουν συμπεράσματα και να αναληφθούν πρωτοβουλίες ώστε να θωρακιστούν τα αποθεματικά των ταμείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.