Με σχόλια, υποδείξεις και παρατηρήσεις 7.000 φορολογούμενοι συμμετείχαν μέχρι στιγμής στον διάλογο μέσω Ιnternet για τις αλλαγές στους φόρους
Ως αργά χθες το βράδυ περίπου 7.000 μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων, έμποροι, εισοδηματίες και άλλες κατηγορίες πολιτών είχαν απαντήσει στα ερωτήματα που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών μέσω της ιστοσελίδας www.opengov. gr προκειμένου να καταλήξει στις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, στη φορολογία κεφαλαίου, ΦΠΑ κτλ. Μια πρώτη ανάγνωση των χιλιάδων μηνυμάτων-τοποθετήσεων πολιτών και επιτηδευματιών αναδεικνύει το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το σύνολο των φορολογουμένων και δεν είναι άλλο από την πολυπλοκότητα του φορολογικού συστήματος. Οι επισημάνσεις που αποτυπώνονται μέσω του κοινωνικού διαλόγου ανασύρουν στην επιφάνεια τους προβληματισμούς, τις σκέψεις αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις την αγωνία των φορολογουμένων για το τι θα αλλάξει τελικά στο φορολογικό μας σύστημα. «Το Βήμα» κατέγραψε ορισμένες ενδεικτικές προτάσεις-επισημάνσεις φορολογουμένων για τα ζητήματα που έχουν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Οικονομικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση δεν ζητεί μόνο προτάσεις για τις αλλαγές στη φορολογία αλλά και για το πώς θα βελτιωθούν οι κυβερνητικές ηλεκτρονικές υπηρεσίες μέσω της ιστοσελίδας labs.opengov.gr.
Η πλειονότητα των πολιτών που συμμετέχουν στον κοινωνικό διάλογο υποστηρίζει ότι θα πρέπει να διατηρηθεί ή ακόμη καλύτερα να αυξηθεί το αφορολόγητο όριο, να υπάρξουν περισσότερα φορολογικά κλιμάκια και ο ανώτατος συντελεστής να αφορά αρκετά υψηλά εισοδήματα. Παρατηρείται ωστόσο διχογνωμία για το αν θα πρέπει να αυξηθεί στο 45% ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής της κλίμακας.
Φορολογούμενος αναφέρει χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα opengov.gr τα εξής: «Θα πρότεινα μια κλίμακα που θα ίσχυε για όλους και για όλα ανεξαιρέτως τα εισοδήματα μόνο με τρεις συντελεστές. Ο χαμηλός συντελεστής, π.χ. 20%, θα ισχύει για τα εισοδήματα ή τμήματα αυτών μέχρι του ποσού των 60.000 ευρώ (ή 5.000 μηνιαίως). Ο μέσος συντελεστής, π.χ. 40%, θα εφαρμόζεται σε τμήματα εισοδήματος από 60.000 έως 180.000 ευρώ (ή 15.000 μηνιαίως), και ο υψηλός συντελεστής, π.χ. 60%, θα αφορά τμήματα εισοδήματος άνω των 180.000ευρώ. Εννοείται ότι θα πρέπει να καταργηθούν παντελώς οιφοροαπαλλαγές, η αυτοτελής φορολόγησηαλλά και οι κάθε είδους έκτακτες εισφορές».
Αλλος φορολογούμενος εκτιμά ότι «θα ήταν καλύτερα να ισχύει το αφορολόγητο όριο μέχρι 10.500
ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά να μαζεύουν αποδείξεις μέχρι το μισό αυτού. Για τους μισθωτούς να παραμείνει όπως είναι». Ωστόσο υπάρχει και η άποψη πως«όταν οι φορολογικοί συντελεστές είναι χαμηλοί, ακόμη και για τα μεγάλα εισοδήματα, μειώνεται η φοροδιαφυγή».
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η άποψη ότι «η αύξηση των φορολογικών συντελεστών σε μισθωτούς και συνταξιούχους δεν λύνει το πρόβλημα, αντιθέτως οξύνει τα ήδη μεγάλαπροβλήματά τους».
Επίσης, σε άλλο σημείο αναφέρεται από άλλον πολίτη ότι «η σύνδεση του αφορολόγητου ορίου των πενιχρών 12.000 ευρώμε την προσκόμιση αποδείξεων από επιλεκτικές δαπάνες, στην ουσία σημαίνει κατάργηση του αφορολόγητου ορίου, με αποτέλεσμα τη νύφη να τηνπληρώσουν και πάλι οι μισθωτοί και ειδικότερα εκείνες οι κατηγορίες των μισθωτών που το μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης τους αφορά αγορές σε καταστήματα, σουπερμάρκετ,τιμολόγια ΔΕΚΟ και εταιρειών τηλεπικοινωνίας, καύσιμα κτλ. Με αυτήν και μόνο τη λογικήη φορολογική σας μεταρρύθμιση ξεκινά με όρους που ακυρώνουν την προοδευτικότητα της φορολογίας και την κοινωνική δικαιοσύνηγια την οποία γίνεται τόσος λόγος».
Σε ό,τι αφορά τον ανώτατο συντελεστή φορολογίας εισοδήματος καταγράφεται η άποψη ότι «δεν πρέπει να αυξηθεί γιατί γειτονεύουμε με χώρες στην ΕΕ πολύ χαμηλότερης φορολογίας, ενώ το κράτος πρέπει να θεσπίσει ένα είδος μπόνους για τους ειλικρινείς φορολογουμένους».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η πρόταση φορολογουμένου για το θέμα των τεκμηρίων και των αντικειμενικών κριτηρίων. Οπως αναφέρει «το πρόβλημα το φορολογικού λύνεται μόνο με διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Είναι γνωστό σε όλους ότι το 1/2 των ελλήνων φορολογουμένων δεν δηλώνει αυτά που παίρνει. Αρα η θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίωνκαι τεκμαρτών εισοδημάτων είναι ο καλύτερος τρόπος διεύρυνσης της φορολογικής βάσης. Διεύρυνση η οποία σε βάθος χρόνου πιθανόν να επιτρέψει και την αποκλιμάκωση κάποιων συντελεστών και όχι την αύξησή τους. Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε ότι όσο μεγαλώνουν οι φορολογικοί συντελεστές τόσο θα προσπαθούμε να σκαρφιζόμαστε νέους τρόπους φοροδιαφυγή ς ».
Σε άλλο σημείο φορολογούμενος γράφει ότι «συμφωνώ με τον λογιστικό τρόπουπολογισμού της φορολογητέας ύλης των ελεύθερων επαγγελματιών με μια δικλίδα ασφαλείας που θα είναι ένα κατώτατο όριο το οποίο βέβαια θα προσδιορίζεται με αντικειμενικά κριτήρια».
Για το ίδιο θέμα τρίτος φορολογούμενος αναφέρει ότι πρέπει «να εφαρμοσθεί ο λογιστικός προσδιορισμός του καθαρού εισοδήματος για τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών. Αν εφαρμοσθούν αντικειμενικά κριτήρια, να ληφθούν υπ΄ όψιν παράγοντες όπως η έδρα, ο πληθυσμός της περιοχής, ο ανταγωνισμός, τα χρόνια λειτουργίας της επιχείρησης, η ηλικίατου επιχειρηματία, το προσωπικό που απασχολεί».
Από τις απόψεις των πολιτών διαπιστώνεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία συμφωνεί ο προσδιορισμός των εισοδημάτων να γίνεται με λογιστικό τρόπο και να καταργηθούν οι ειδικοί τρόποι φορολόγησης που ισχύουν για ορισμένες κατηγορίες επαγγελμάτων. Αρκετοί όμως είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι το μέτρο αυτό θα πρέπει να συνοδεύεται και από την πρόβλεψη για ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα, συνδεδεμένο με συγκεκριμένα κριτήρια επαγγελματικής δραστηριότητας.
Υπάρχουν όμως και εκείνοι που έχουν τις αντιρρήσεις τους για την εφαρμογή των κριτηρίων. Φορολογούμενος αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής: «Φοβάμαι ότι σε ορισμένατουλάχιστον επαγγέλματα ο λογιστικός προσδιορισμός του φορολογητέου εισοδήματος και θα περιπλέξει τα πράγματα και δεν θα αποφέρει περισσότερα έσοδα. Είναι καλύτερα να επικεντρωθεί η προσοχή στον προσδιορισμό αντικειμενικότερου (πλησιέστερου δηλαδή στις πραγματικές συνθήκες) συντελεστή και στη σύλληψη φοροδιαφεύγουσας πηγής εισοδήματος» .
Αλλος φορολογούμενος θεωρεί ότι «για όλες τις κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών και επιτηδευματιών θα πρέπει να θεσπισθούν αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης από το οικονομικό έτος 2010. Να γίνεται σύγκριση μεταξύ λογιστικά προσδιοριζόμενου εισοδήματος και εισοδήματος βάσει αντικειμενικών τεκμηρίων και να φορολογούνται με το μεγαλύτερο εισόδημα».
«Νομίζω ότι από σήμερα πρέπει να αρχίσει η εφαρμογή του “Πόθεν έσχες”, λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τα περιουσιακά στοιχεία του καθενός - κανενός εξαιρουμένου-, τον τρόπο ζωής που κάνει, τι δηλώσεις έχει καταθέσει μέχρι τώρα και, αφού ενεργοποιήσετε κάθε δυνατότητα πληροφορικής και όχι μόνο, δεν υπάρχει περίπτωση να παραμείνουν αδήλωτα έσοδα. Προσοχή, όμως, χωρίς εξωπραγματικούς συντελεστές ή φορομπηχτική πολιτική». Η συγκεκριμένη πρόταση φορολογουμένου ουσιαστικά αποτυπώνει την πλειονότητα των απόψεων που καταγράφονται στο opengov.gr για το εν λόγω θέμα. Σχεδόν το σύνολο των φορολογουμένων συμφωνεί με την άποψη ότι πρέπει να εφαρμοστεί αυστηρότερο «Πόθεν έσχες». Ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δώσει το υπουργείο Οικονομικών στην άποψη πολίτη ο οποίος αναφέρει ότι δεν υπάρχει «καμία πιθανότητα να υποχρεωθούν ιατροί, δικηγόροι, υδραυλικοί κ.λπ. να εκδίδουν τις νόμιμες αποδείξεις με οποιαδήποτεδιοικητικά ή νομοθετικά μέτρα. Μόνη λύση παραμένει η εφαρμογή νέων νομοθετημένων,σκληρών τεκμηρίων διαβίωσης». Αλλος φορολογούμενος συμπληρώνει ότι «Πόθεν έσχες» θα πρέπει να εφαρμοστεί ουσιαστικά και όχι τύποις, ενώ τρίτος αναφέρει ότι «τα σημερινάτεκμήρια διαβίωσης είναι αστεία, πρέπει να αναπροσαρμοσθούν προς τα πάνω». Τέλος, όσον αφορά το θέμα των τεκμηρίων φορολογούμενος σημειώνει ότι «η καταγραφήαυτοκινήτων, σκαφών, πισίνας κτλ. σε συνδυασμό με τον υπολογισμό ελάχιστου κόστους χρήσης είναι αυτονόητη και αναγκαία».
Οι περισσότεροι πολίτες που συμμετέχουν στον κοινωνικό διάλογο συμφωνούν ότι θα πρέπει να δοθεί κίνητρο ώστε να ζητούνται αποδείξεις από όλες τις επαγγελματικές δραστηριότητες, ιδιαίτερα τις τουριστικές (ξενοδοχεία, camping, εστιατόρια, καφέ, καντίνες, θαλάσσια σπορ κτλ.). Μάλιστα κάποιος προτείνει να δοθούν κίνητρα και στους ξένους τουρίστες να ζητούν αποδείξεις (π.χ. μέσω επιστροφής χρημάτων κ.τ.π.) και να διαφημίζεται αυτή η διαδικασία στις πύλες εισόδου της χώρας (αεροδρόμια, λιμάνια, κ.ο.κ.).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.