Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Τρία δισ. στη μαύρη τρύπα των ειδικών λογαριασμών


ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΠΟΥ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΠΩΣ ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΑΝ

Π. Λαφαζάνης
Δημόσιο χρήμα 3 δισ. ευρώ διακινείται μέσω ειδικών λογαριασμών εκτός προϋπολογισμού και δεν περνάει καν από τον έλεγχο της Βουλής
.
Π. ΛαφαζάνηςΤο γεγονός της διακίνησης χρημάτων μέσω ειδικών λογαριασμών, που υποτίθεται ότι είχαν καταργηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, αποκαλύπτει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής του ΣΥΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Από επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι:
* Ο ειδικός λογαριασμός επιδοτήσεων επιτοκίων ν.128/75, που αφορά το αναχρονιστικό τέλος 0,6% επιβαρύνοντας τους δανειολήπτες, διαχειρίζεται 2,5 δισ. ευρώ.
* Ο ειδικός λογαριασμός εσόδων από αποκρατικοποιήσεις εμφάνιζε υπόλοιπο 544 εκατ. ευρώ στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου. Τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις αφορούν 673,5 εκατ. από πώληση μετοχών ΟΤΕ στην Deutsche Telekom, 62,4 εκατ. από πώληση της Pantheon Airways (51% στην Ο.Α. και 49% στη MIG), περίπου 5 εκατ. από Εταιρεία Επίγειας Εξυπηρέτησης (51% Ο.Α. και 49% MIG) και περίπου 5 εκατ. από Εταιρεία Τεχνικής Βάσης (51% Ο.Α. και 49% MIG). Πέρυσι εισπράχθηκαν και μερίσματα 23,26 εκατ. ευρώ από μετοχές Τράπεζας της Ελλάδος, Ελληνικών Πετρελαίων (και 3,3 εκατ. φέτος), Τιτάν, ΕΥΔΑΠ, Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών και ΟΤΕ.
Τα φετινά έξοδα των 299 εκατ. ευρώ αφορούν πληρωμές συμβούλων για αποκρατικοποιήσεις, αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ΟΔΔΥ, ΛΑΡΚΟ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Ελληνικού Φεστιβάλ, ΕΛΤΑ, ΕΤΕ, ΟΔΙΕ πρόστιμο τελών χαρτοσήμου από ΔΕΚΑ, φόρου εισοδήματος ΔΕΚΑ, καταβολή μετοχικού κεφαλαίου Trans Balkan Pipeline, ΟΕΜΑ ΒΟΛΟΣ 2013, ΔΗΜΟΣ, ΑΓΡΟ-ΚΤΗΜΑ, πληρωμές μισθωμάτων αεροσκαφών Ο.Α., έξοδα Διαιτητικού Δικαστηρίου για αγωγή ΔΑΑ κατά ελληνικού Δημοσίου και αμοιβές μελών ΔΕΚΑ.
Και οι δύο λογαριασμοί τηρούνται στην Τράπεζα της Ελλάδος. Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου δόθηκαν αναλυτικά στοιχεία για την κίνηση των λογαριασμών στη δεκαετία 2000 -2009 (έσοδα-δαπάνες) από τα οποία προκύπτουν δαπάνες που προσεγγίζουν ακόμα και τα 3 δισ. ευρώ κάποιες χρονιές.
Ο κ. Λαφαζάνης τόνισε ότι παραβιάζεται κάθε λογική, αλλά και θεμελιώδεις κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όταν τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις, αντί να αξιοποιούνται αποκλειστικά για τη μείωση του δημόσιου χρέους, κατευθύνονται, χωρίς κανέναν κοινοβουλευτικό έλεγχο, σε ενισχύσεις και επιδοτήσεις και «μειώνουν τεχνητά και ισόποσα το δημοσιονομικό έλλειμμα, στο οποίο θα έπρεπε να προσμετρηθούν». Στο πλαίσιο αυτό προτείνει κατάργηση του τέλους 0,6% που κατευθύνεται στην ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.