Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Επιχείρηση αξιοπιστίας



ΤΗ ΜΑΧΗ της αξιοπιστίας και της αποφασιστικότητας για να αντιμετωπίσει τη δυσπιστία των παραγόντων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των δανειστών και των αγορών, θα δώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση με το φορολογικό πακέτο μέτρων που επεξεργάζεται και θα ισχύσει από τα εισοδήματα του 2009.

Η ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ισχύς των μέτρων είναι ένα πρόβλημα που πιστεύει η κυβέρνηση ότι θα ξεπεραστεί μαζί και με τις τεχνικές δυσκολίες. Οφείλει, ωστόσο, να μην αφήσει ανοιχτά ζητήματα, ούτε και αμφισβητήσεις, όπως συνέβη με την έκτακτη εισφορά, που επέβαλε η Ν.Δ., αλλά και με τα τέλη κυκλοφορίας, για τα οποία ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αναγνώρισε ότι έγινε λάθος, που θα διορθωθεί του χρόνου. Με λάθη, διορθώσεις και επανορθώσεις δεν χτίζεται η αξιοπιστία.
ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ, επομένως, προσοχή στον σχεδιασμό του φορολογικού πακέτου, με το οποίο η κυβέρνηση αποσκοπεί: α) να θεσμοθετήσει νέα, δικαιότερη και προοδευτική φορολογική κλίμακα, στην οποία υπάγονται όλα τα εισοδήματα, εκτός από τους τόκους καταθέσεων, β) να καθιερώσει τεκμήρια διαβίωσης για να ελέγξει τη φοροδιαφυγή στον χώρο των ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρομεσαίων, γ) να καταργήσει τις φοροαπαλλαγές και τις αυτοτελείς φορολογήσεις απολαβών, που δεν είναι λίγες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ αυτών των μέτρων για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2009, όπως πιστεύει η κυβέρνηση θα αντλήσει περισσότερους φόρους μέσα στο 2010 και όχι το 2011, αν εφαρμόζονταν για τα εισοδήματα του 2010. Αν έγιναν σωστοί υπολογισμοί από το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, με τα έσοδα που προσδοκά, μπορεί να μειωθεί το έλλειμμα στο 8% του ΑΕΠ το 2010. Θα πρόκειται για μεγάλο επίτευγμα, διότι οι προβλέψεις στα σχέδια του προϋπολογισμού κατέβαζαν αρχικά το έλλειμμα στο 9,4%, μετά στο 9,1% και με μεγάλο «σφίξιμο» δαπανών στο 8,7%.
ΕΠΙΜΑΧΟ ΖΗΤΗΜΑ για την εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδίου, το οποίο μένει να αντιμετωπιστεί, είναι ο χρόνος που θα αρχίσει να ισχύει. Το ερώτημα είναι: μπορεί να χαρακτηριστεί αναδρομική η φορολόγηση εισοδημάτων του 2009 με νόμο που θα ψηφιστεί το 2010, δηλαδή τη χρονιά υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για το 2009;
ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ πάντως πρόβλημα δεν υπάρχει. Πέραν αυτού, θα μετρήσει στην κοινή γνώμη αν τα μέτρα, και ειδικά η νέα φορολογική κλίμακα, θεσμοθετούν τη φορολογική δικαιοσύνη, που είναι άπιαστο όνειρο και ένα μείζον πρόβλημα, το οποίο δεν έχει λύσει καμία φορολογική μεταρρύθμιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.