Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Αίφνης το Κατάρ έγινε το κέντρο της τρομοκρατίας…

aifnis-to-katar-egine-to-kentro-tis-tromokratias-
Οι δυτικές κυβερνήσεις αλλά και η αραβική συμμαχία ανακάλυψαν ότι οι Καταριανοί είναι υποστηρικτές του ISIS, χρηματοδοτούν τους τζιχαντιστές, τους δίνουν και όπλα για να έρχονται να σφάζουν στο Λονδίνο, στο Παρίσι ή όπου αλλού. Αν κι όπως αποδείχθηκε, λίγη τρέλα και δύο χασαπομάχαιρα στα χέρια ενός φανατικού μπορούν να προκαλέσουν και θανάτους και τρόμο.
Δηλαδή τόσα χρόνια που το Ισλαμικό Κράτος έχει σπείρει τον όλεθρο και το φόβο στις δυτικές κοινωνίες δεν ξέραμε ότι το Κατάρ ενδεχομένως να κρύβεται πίσω από τους μακελάρηδες; Τώρα το ανακάλυψαν όλοι και ξαφνικά κόβουν τις διπλωματικές σχέσεις, μπλοκάρουν τις αεροπορικές συνδέσεις και ουσιαστικά βάζουν νέο φιτίλι στην καυτή ζώνη της Μέσης Ανατολής;
Όταν οι δυτικοί παράγοντες έπαιρναν λεφτά από το Κατάρ για να δώσουν το Μουντιάλ του 2022 δεν ήξεραν για το τι συνέβαινε;
Άραγε πόσο εξεπλάγησαν στη Σαουδική Αραβία όταν όλος ο πλανήτης γνωρίζει ότι και από εκεί οι τρομοκράτες παίρνουν χρηματοδότηση;
Είναι αλήθεια ότι στο Κατάρ κάτι συμβαίνει που ενοχλεί τους υπόλοιπους Άραβες. Το τηλεοπτικό κανάλι Αλ Τζαζίρα εκπέμπει από εκεί και ασκεί κριτική στον υπόλοιπο αραβικό κόσμο κι αυτό προφανώς προκαλεί τους υπόλοιπους.
Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι όλα αυτά δρομολογήθηκαν μετά την επίσκεψη του Ντ. Τραμπ στην περιοχή, πριν από μερικές ημέρες. Και μάλιστα όταν όλοι γνωρίζουν ότι οι ΗΠΑ αποτέλεσαν επίσης βασικό υποστηρικτή του ISIS.
Τα γεγονότα στο Λονδίνο αποτέλεσαν την θρυαλλίδα των εξελίξεων. Και τώρα δημιουργείται ένα απίστευτο μπάχαλο στη Μέση Ανατολή που δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε συγκρούσεις. Ήδη το Ιράν αισθάνεται το φόβο και καλεί σε διάλογο καθώς αποτελεί το στόχο της Ουάσιγκτον, μετά από μια περίοδο νηνεμίας στις σχέσεις των δύο χωρών.
Οι εξελίξεις αναμένεται να είναι ραγδαίες και οι πρώτες επιπτώσεις είναι εμφανείς. Οι τιμές στο πετρέλαιο αυξάνονται σημαντικά, οι μετοχές υποχωρούν, μεγάλη ανησυχία επικρατεί για τους χιλιάδες εργαζόμενους στο Κατάρ που προέρχονται από δυτικές χώρες. Στη χώρα αυτή εργάζονται πάνω από 3.000 Έλληνες κυρίως σε κατασκευαστικά έργα λόγω του Μουντιάλ και είναι άγνωστο ποια θα είναι η εξέλιξη για την επόμενη πενταετία. Πώς να πάνε να παίξουν μπάλα οι χώρες σε ένα κράτος που κατηγορείται ξεκάθαρα για υπόθαλψη τρομοκρατών;
Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας δεν μπορεί να γίνεται ξανά με λάθος τρόπο. Η κορεκτίλα, τα διπλωματικά παιχνίδια, η μάχη εξουσίας στη Μέση Ανατολή, ο πόλεμος για τα πετρέλαια και οι γεωπολιτικές αναταράξεις με βάση τις νέες απόψεις της προεδρίας Τραμπ για τον κόσμο οδηγούν σε δραματικές εξελίξεις. Πιθανότατα, με αφορμή τους ισλαμοφασίστες που αποκεφαλίζουν κόσμο στο όνομα του Μεμέτη, να ξαναμοιραστεί ο κόσμος. Ειδικά η Μέση Ανατολή αναμένεται να γίνει πεδίο έντονων συγκρούσεων με απρόβλεπτες διαστάσεις.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια ευαίσθητη περιοχή ως η μόνη δυτική χώρα που περιβάλλεται από Άραβες, από Μουσουλμάνους, από μετριοπαθείς ή από φανατικούς. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή γιατί αυτή την κρίσιμη στιγμή δεν πρέπει να διαταραχθούν οι επικίνδυνες ισορροπίες. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι η γειτονική Τουρκία φαινομενικά μόνο είναι ήρεμη ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το καθεστώς Ερντογάν έχει κατηγορηθεί για στήριξη των τρομοκρατών του ISIS.
Η χώρα μας είναι αδύναμη, φτωχή και με μια ανίκανη κυβέρνηση που όχι μόνο κρατά ανοικτά τα οικονομικά θέματα αλλά αδυνατεί να δείξει ότι έχει φωνή στα εθνικά – γεωπολιτικά θέματα. Με δεδομένο ότι η Τουρκία έχει απειλήσει ακόμη και με πόλεμο στο Αιγαίο και κυρίως στην κυπριακή ΑΟΖ, η Αθήνα θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτική στις κινήσεις της. Ας μην τα κάνει μπάχαλο και σ’ αυτόν τον τομέα η κυβέρνηση Τσίπρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.