Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Τα 117 αιτήματα του σπερματεγχύτη Μάκη Μπαλαούρα

bala1
Ήρως εν δικτατορία, προνομιούχος–κρατικοδίαιτος κομμουνιστής υπάλληλος εν δημοκρατία…
Γεράσιμος (Μάκης) Μπαλαούρας: Ήρως εν δικτατορία, προνομιούχος – κρατικοδίαιτος κομμουνιστής υπάλληλος εν δημοκρατία…
Διαβάστε το έγγραφο με 117 αιτήματα που είχε καταθέσει στη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος το 1986 ως πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος
Όταν, στις 10 Ιουλίου του 1986, δηλαδή πριν από 31 χρόνια, δημοσιεύθηκε στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» (σελίδες 40-43) μία μεγάλη έρευνά μου υπό τον τίτλο «Ο «Γαλαξίας» των 60 αιτημάτων των συνδικαλιστών της Τράπεζας της Ελλάδος» και με σχόλια του τότε διευθυντή του ιστορικού περιοδικού κ. Γιάννη Μαρίνου στη στήλη «Η Άποψή μας», δεν μπορούσα να διανοηθώ τη σημερινή εξέλιξη της πολυσχιδούς κομματικής και ιδεοληπτικής δραστηριότητας του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γεράσιμου (Μάκη) Μπαλαούρα, ο οποίος κυριαρχεί στην επικαιρότητα κυρίως μετά το 2015.


Αναφέρουμε την περίπτωση της 13ης σύνταξης, την οποία πήρε ως … χαμηλοσυνταξιούχος της Τράπεζας της Ελλάδος και την οποία αποκάλυψε, με ανακοίνωση – καταπέλτη ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος (τελικά ανακοίνωσε ότι την δώρισε στο Ταμείο Αλληλεγγύης του Συλλόγου Συνταξιούχων και στο Απεργιακό Ταμείο του Συλλόγου Υπαλλήλων της κεντρικής τράπεζας).
OIKOmed-745x1024
Επίσης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μάκης Μπαλαούρας, που πήρε την «13η σύνταξη», είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή το 2015 και χαρακτήρισε τότε και πρόσφατα ως «οπισθοδρομικό έθιμο» τη μεταφορά του Αγίου Φωτός , σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Ένωσης Αθέων. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι η μεταφορά του στην Ελλάδα είναι ένα κατάλοιπο της παγανιστικής περιόδου, τονίζοντας ότι είναι απαράδεκτο να το ενισχύουμε. «Είναι απαράδεκτο το ότι ενισχύουμε ένα κατάλοιπο της παγανιστικής περιόδου και το ενισχύουμε με το κράτος, όπου το κράτος πρέπει να είναι ανεξίθρησκο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλαούρας θέτοντας και την παράμετρο του κόστους, όπως είχε κάνει με ερώτησή του τον Μάιο του 2015, όταν μαζί με άλλους βουλευτές είχε κάνει λόγο για «οπισθοδρομικό έθιμο».
Αλλά, ας αφήσουμε όλα αυτά για το «ανεξίθρησκο» ελληνικό κράτος, που λέει ο κ. Μπαλαούρας, αγνοώντας προφανώς το αντίθετο που αναφέρει το ελληνικό Σύνταγμα, κι ας γυρίσουμε 31 χρόνια πίσω, όταν ο κ. Μπαλαούρας ήταν πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος και ο γράφων αρχισυντάκτης του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» και αρμόδιος για την κάλυψη τραπεζικών και ασφαλιστικών θεμάτων επικαιρότητας. Τότε, θυμάμαι ότι τα άρθρα μου, οι έρευνες και τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ για τις τράπεζες είχαν προκαλέσει την αντίδραση όλων σχεδόν των τραπεζοϋπαλληλικών συνδικαλιστών και, φυσικά, του κ. Μπαλαούρα, αλλά πάντα σε κόσμια επίπεδα.
Στην έρευνα αυτή, λοιπόν, αποκάλυπτα ότι οι συνδικαλιστές της Κεντρικής Τράπεζας με επικεφαλής τον τότε πρόεδρο του Συλλόγου Υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος και γνωστό από παρεμβάσεις του κυρίως ως βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ από τις 25 Ιανουαρίου του 2015 κ. Μάκη Μπαλαούρα, πραγματοποίησαν τότε απεργίες για την ικανοποίηση … 60 αιτημάτων, τα οποία, όπως στη συνέχεια αποκάλυψε αναγνώστης του «Οικονομικού Ταχυδρόμου», ήταν … 117!
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μπαλαούρας είναι ένας ήρωας εν δικτατορία, αφού ως στέλεχος του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος, μαζί με συναδέλφους συντάκτες της «Μελέτης των 12» της ΑΣΟΕΕ, πέρασε πειθαρχικό από την Πρυτανεία και για τη δράση του καταδικάστηκε στη γνωστή ως «Δίκη των 11», στρατεύτηκε και μετά από το Πολυτεχνείο βασανίστηκε και φυλακίστηκε στην Ασφάλεια και στο ΕΑΤ – ΕΣΑ. Στη συνέχεια, εν Δημοκρατία διορίσθηκε στην (κρατική) Τράπεζα της Ελλάδος (Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών) και ως κομμουνιστής (πάντα εν Δημοκρατία) ανέπτυξε μιαν τέτοια πολυσχιδή δραστηριότητα, που διερωτάται κανείς πότε εύρισκε χρόνο για να ανταποκριθεί, όπως όλοι οι υπάλληλοι μιας τράπεζας στις εργασιακές – επιστημονικές υποχρεώσεις. Σημειώνω ότι στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» είχα ως συντάκτη ένα συμφοιτητή και συναγωνιστή του κ. Μπαλαούρα, ο οποίος ουδέποτε ήθελε να του μιλάμε για εκείνη τη δραστηριότητα και ο οποίος διακρινόταν πάντοτε για την εκπληκτική δημοσιογραφική και επιστημονική δραστηριότητα και την προσφορά στην ενημέρωση των αναγνωστών μας. Αποκρύπτω εκουσίως το όνομά του, διότι αυτό θα ήθελε!
Διαβάστε μερικά στοιχεία από το δικό του βιογραφικό σημείωμα του κ. Μπαλαούρα: Είναι ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων «1967-1974». Στη μεταπολιτευτική περίοδο υπήρξε ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος Πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών ΑΣΟΕΕ, καθώς και στο ιδρυτικό συνέδριο της ΕΦΕΕ. Συμμετείχε σε όλους τους μεταπολιτευτικούς αγώνες ως στέλεχος του «Ρήγα Φεραίου», του ΚΚΕ Εσωτερικού, του ΚΚΕ Εσωτερικού ΑΑ, της ΑΚΟΑ και του ΣΥΡΙΖΑ. Υποψήφιος των παραπάνω κομμάτων σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις στη Β΄ Αθηνών και στο Νομό Ηλείας. Ως συνδικαλιστής έχει αναλάβει διάφορες θέσεις ευθύνης: Πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος και υπεύθυνος Πολιτιστικών Θεμάτων, Προεδρείο της ΟΤΟΕ και του Διοικητικού Συμβουλίου της ΓΣΕΕ. Μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδος. Συμμετείχε σε συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό στην ευρωπαϊκή ένωση συνδικαλιστικών οργανώσεων K.T. (ESOCTE), μεταξύ των οποίων στο Κοινωνικό Διάλογο εκπροσώπων συνδικαλιστικών οργανώσεων και διοίκησης Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, συγκρουόμενος με τον Διοικητή της Ε.Κ.Τ. Τρισέ για την ελληνική κρίση. Από τους ιδρυτές του Οικονομικού Επιμελητηρίου εκλεγόμενος συνεχώς στη Διοίκησή του.
bala2
Είναι μέλος του Προεδρείου του «Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα», εκπροσωπώντας το στο Βερολίνο, Γενεύη, Χάγη. Ιδρυτικό μέλος των «Ευρωπορειών», του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ και του «Δικτύου Υποστήριξης Μεταναστών». Συμμετείχε στα ριζοσπαστικά κινήματα στο Πόρτο Αλέγκρε, στη Γένοβα, στο Παρίσι. Συμμετείχε εκ μέρους του συλλόγου «Intifada» για συμπαράσταση στους Παλαιστίνιους της Γάζας κατά τη διάρκεια της μεγάλης βομβιστικής επίθεσης του Ισραήλ το Γενάρη 2009. Αρθρογραφεί σε πολιτικές και οικονομικές εφημερίδες της Αθήνας. Συνεργάτης της “ΑΥΓΗΣ” και από το 1989 μέλος της Συντακτικής Επιτροπής και μόνιμος αρθρογράφος της εφημερίδας «Η ΕΠΟΧΗ».
Αυτά τα … «λίγα» για την πολυσχιδή δραστηριότητα του κ. Μπαλαούρα εν Δημοκρατία ως προνομιούχου και κρατικοδίαιτου. Αλλά ας επιστρέψουμε στον Ιούλιο του 1986. Τότε, λοιπόν, οι συνδικαλιστές της Τράπεζας της Ελλάδος, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Συλλόγου κ. Μάκη Μπαλαούρα, σε πολυσέλιδο έγγραφό τους προς τη διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας τόνιζαν ότι «στην ιεράρχηση και άμεση διεκδίκηση των αιτημάτων αυτών κατέληξαν μέσα (sic) από μια εμπεριστατωμένη εξέτασή τους, λαμβάνοντας υπόψη τα ακόλουθα:
  1. Τα ώριμα και δίκαια αιτήματα των συναδέλφων τους
  2. Την ίδια τη λειτουργία της Τράπεζας και την ανάγκη να παίξει σήμερα σαν Κεντρική Τράπεζα ένα νέο και πιο ουσιαστικό ρόλο
  3. Το ότι «μέσα (sic) από την επίλυση των ζωτικών προβλημάτων των εργαζομένων και μόνο μπορεί να υπάρξει η ζητούμενη καλυτέρευση της λειτουργικότητας και της αποδοτικότητας της Τράπεζας».
Τότε, λοιπόν, τα 60 αυτά αιτήματα, τα οποία στην πραγματικότητα είναι … 117, παρουσιάζονταν σε τρεις κατηγορίες. Τα 28 πρώτα αιτήματα αφορούσαν στη σωστή λειτουργία της τράπεζας καθώς και σε προβλήματα συναδέλφων τους που «είναι ώριμα για επίλυση και κρίνονται αντικειμενικά δίκαια». Ενδεικτικά αναφέρουμε τα αιτήματα για νέες προσλήψεις, για επίδομα Κεντρικής Τράπεζας, επίδομα ενοικίου σε όσους δεν έχουν ιδιόκτητη στέγη, αύξηση του επιδόματος διαχειριστικών λαθών των ταμιακών, άμεσα μέτρα μείωσης της ηχορύπανσης στο … Νομισματοκοπείο, αναπροσαρμογή επιδόματος ασφάλειας, επέκταση του ανθυγιεινού επαγγέλματος στις … τηλεφωνήτριες, χορήγηση ανθυγιεινού επαγγέλματος στους οδηγούς, χορήγηση ανθυγιεινού επιδόματος στους χειριστές τερματικών μονάδων, μείωση του συντάξιμου χρόνου, μείωση ωρών εργασίας, αύξηση της αδείας σε πέντε εβδομάδες, εξέταση φθηνών και οργανωμένων διακοπών.
Τότε, σε άλλη κατηγορία παρουσιάζονταν «θέματα για τα οποία δεν χρειάζονται καν διαπραγμάτευση, είναι ζήτημα υλοποίησης». Στην κατηγορία αυτή ανήκαν άλλα 28 αιτήματα! Ενδεικτικά αναφέρουμε: Ασφάλεια ζωής, … προικοδότηση, μονιμοποίηση όλων, 15ετία μητέρων, δάνεια για λόγους υγείας, άδεια σε γονείς με παιδιά κάτω των … 16 ετών, ειδικές άδειες για ονομαστική εορτή κλπ, κάλυψη ασφαλιστικών κενών από απεργίες, αφορολόγητα επιδόματα, μεροκάματα απεργιών, 25ετία ανδρών, αύξηση βρεφονηπιακού επιδόματος κλπ.
Τότε, στο έγγραφο υπήρχε και τρίτη κατηγορία, στην οποία παρουσιάζονταν τρέχοντα άλλα τέσσερα θέματα εργασιακών σχέσεων.
Τα 117 αιτήματα
Από τον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» (10 Ιουλίου του 1986) αναδημοσιεύουμε τον πλήρη κατάλογο των αιτημάτων που είχε υποβάλει ο κ. Μπαλαούρας στην τότε διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος για άμεση ικανοποίηση:
Πρώτη κατηγορία: Θέματα για τα οποία δεν χρειάζεται καν διαπραγμάτευση, είναι απλά (sic) ζήτημα υλοποίησης:
Α. Θέματα για τα οποία αν και είχε δοθεί από την πλευρά σας θετική απάντηση για ην επίλυσή τους, η υλοποίησή τους καθυστερεί αδικαιολόγητα:
  1. Ασφάλεια ζωής λαμβάνοντας υπόψη της προτάσεις του ΣΥΤΕ.
  2. Προικοδότηση: Καταβολή εργοδοτικών εισφορών για τα αγόρια που γεννήθηκαν πριν από την 18/2/83, σύμφωνα με τις προτάσεις του ΣΥΤΕ! (το θαυμαστικό δικό μας).
  3. Τεχνικοί: Χορήγηση διετούς αναγνώρισης προυπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα από 1/10.85 (ΣΕΕ 84).
4 ΙΕΤΑ: Άμεση εφαρμογή των συμφωνηθέντων μεταξύ του ΣΥΤΕ και της τράπεζας οργανογράμματος.
  1. ΔΟΜ: Εφαρμογή του Οργανισμού για τις προαγωγές – αύξηση οργανικών θέσεων – δημιουργία υπηρεσιών- αναπροσαρμογή επιδόματος- αναδρομικά μονιμοποίησης !!!(τα θαυμαστικά δικά μας).
  2. Ανθυγιεινά: Έκδοση εγκυκλίου για τη χορήγηση επταήμερης άδειας σε όλους όσους (sic) παίρνουν ανθυγιεινό επίδομα 12% (καθαριότητα). Σύσταση κοινής επιτροπής ΣΥΤΕ – Τράπεζας για την εξέταση όλων των περιπτώσεων. Άμεση χορήγηση στους εργαζόμενους στο κυλικείο, στους υδραυλικούς, μηχανοξυλουργούς – εργάτες υπονόμωμν- οξυγονοξοκολλητές- Υπηρεσία Ασανσέρ- Υπηρεσία Ασθενών Ρευμάτων (βάλτε όσα θαυμαστικά θέλετε!)
  3. Καθαρίστριες: Ένταξή τους στο Ταμείο Αυτασφαλείας και στο Μετοχικό.
  4. Ασφάλεια: Αναπροσαρμογή του επιδόματος στις 5.000 δραχμές! (το θαυμαστικό δικό μας).
  5. Μονιμοποίηση: όλων των συναδέλφων (ΣΤ εργάτες)!!!!!!!!!!!! (τα πολλά θαυμαστικά είναι δικά μας)
  6. 15ετία μητέρων: Η τράπεζα να ζτήσει από ην κυβέρνηση έγκριση της 15ετίας για όσες προσλήφθηκαν πριν από το 1983.
  7. Δάνεια: Άμεση επιπρόσθετη χορήγηση δανείων για λόγους υγείας. Δημιουργία κανονισμού χορήγησης δανείων (3 ή 5 μισθών και στεγαστικών δανείων ). Για τα στεγαστικά δάνεια να ρυθμιστεί η δυνατότητα λήψης δανείου με την πώληση παλιάς κατοικίας. Υλοποίηση της χορήγησης 50% του εφάπαξ μετά 20 χρόνια για σοβαρούς λόγους.
  8. Καταληκτικός βαθμός τεχνικών – ασφάλειας: Άνοιγμα του βαθμού, όπως γίνεται και σε άλλους κλάδους.
  9. Επίδομα υποδιευθυντών: Χορήγηση του επιδόματος στους υποδιευθυντές που είχε δοθεί με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου.
Β. Θέματα που απορρέουν από εξομοίωση:
  1. Υποκαταστήματα: α) Αναβάθμισή τους, σύμφωνα με την κατάταξη της Εθνικής Τράπεζας, όπως υπαγορεύει η απόφαση Γ.Σ. της Τράπεζας το 1981 β) Χορήγηση επιδόματος 15% ειδικών συνθηκών, όπως της Εθνικής Τράπεζας στα υποκαταστήματα Καβάλας –Ξάνθης- Κομοτηνής- Αλεξανδρούπολης-Μυτιλήνης-Σερρών- Φλώρινας- Σάμου.
  2. Ξένες γλώσσες: Χορήγηση επιδόματος 7% ξένων γλωσσών από 1.8.85, όπως στην Εθνική Τράπεζα.
  3. Γονική άδεια: Αναδρομική χορήγηση τεσσάρων ημερών το χρόνο σε γονείς με παιδιά κάτω των 16 χρόνων, όπως στην Εθνική Τράπεζα (νόμος 1483/5/10/84) μέχρι την υιοθέτηση της επέκτασης της γονικής άδειας στις 10 ημέρες, όπως την Κτηματική Τράπεζα.
  4. Ειδικές άδειες: Χορήγηση άδειας για ην ονομαστική εορτή (ΑΤΕ) 14 ημέρες για τους επί πτυχίω για τρία χρόνια (Εθνική Τράπεζα).
  5. Απεργιακά κενά: Κάλυψη ασφαλιστικών κενών απεργιών με αναδρομική ισχύ από το 1979, όπως στην Εθνική Τράπεζα !!! (τα θαυμαστικά δικά μας).
  6. Ειδικοί επιστήμονες: Εξέταση της ένταξής τους σύμφωνα με τα ισχύοντα στην Αγροτική Τράπεζα και την Ιονική Τράπεζα.
  7. Ανθυγιεινό επίδομα: Στους χειριστές Μηχανογράφησης και στους χειριστές TELEX, όπως στην Εθνική Τράπεζα.
Γ. Θέματα που απορρέουν από Νόμους και ΣΕΕ:
1.Συνυπολογισμός υπερωριών: Στις αποδοχές της ετήσιας άδειας (νόμος 539/45 και εφαρμόζεται σε άλλες τράπεζες και ιδιωτικές επιχειρήσεις).
  1. Αφορολόγητα επιδόματα: Ορισμένα επιδόματα (διαχειριστικό ενοικίου0 θέσεως) απαλλάσσονται φορολογίας, σύμφωνα με νόμους και δικαστικές αποφάσεις (Απόφαση Συμβουλίου Επικρατείας 582/83).
  2. Μεροκάματα απεργιών: Σωστή ρύθμιση, όπως σε άλλες τράπεζες, σύμφωνα με το πενθήμερο. Με το σημερινό σύστημα υπάρχει επιβάρυνση 20%.
  3. Εκτός έδρας απασχόληση: Χορήγηση ρεπό και προσαυξλησεων, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας (30.5.84).
  4. 25ετία ανδρών: Συνταξιοδοτικό δικαίωμα για τους άνδρες στα 50 χρόνια μετά από 25 χρόνια υπηρεσίας, όπως σε δημόσιους οργανισμούς.
6.Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας εργαζομένων: Εφαρμογή των διατάξεων του Νόμου 1568/85 με τη συγκρότηση ειδικών επιτροπών και των κανόνων για την Υγιεινή και Ασφάλεια των εργαζομένων στις επιχειρήσεις.
  1. Βρεφονηπιακό επίδομα: Αύξηση τουλάχιστον κατά 15% του βρεφονηπιακού επιδόματος, όπως σε άλλες τράπεζες (ΑΤΕ-ΕΤΕ), σύμφωνα και με την απόφαση του υπουργείου Εμπορίου.
  2. Παραμεθόριες περιοχές: Χορήγηση επιδόματος, σύμφωνα με το Νόμο 287/76 και ΠΔ 912/77.
Δεύτερη Κατηγορία: Αφορά ζητήματα για τη σωστή λειτουργία της Τράπεζας καθώς προβλήματα των συναδέλφων που είναι ώριμα για επίλυση και κρίνονται αντικειμενικά δίκαια:
  1. Προσλήψεις: Για η σωστή λειτουργία της Τράπεζας, σύμφωνα με τον ρόλο που πρέπει να παίξει στο κέντρο και την περιφέρεια χρειάζεται η άμεση πρόσληψη 350 ατόμων κύριου προσωπικού και 250 βοηθητικού προσωπικού. Οι προσλήψεις του κύριου προσωπικού να γίνουν με δημόσιο διαγωνισμό με τη συμμετοχή του Συλλόγου Υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος (ΣΥΤΕ). Για το βοηθητικό προσωπικό να γίνουν με αντικειμενικά, διαφανή και κοινωνικά κριτήρια που θα καθοριστούν από επιτροπή ΣΥΤΕ-Διοίκησης. Οι προσλήψεις θα γίνονται από επιτροπή και την πλειοψηφία θα έχουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων! (το θαυμαστικό είναι δικό μας).
  2. Επίδομα Κεντρικής Τράπεζας: Εξακολουθούμε να το διεκδικούμε γνωρίζοντας τη μειονεκτική θέση των εργαζομένων στην Τράπεζα Ελλάδος σε σχέση με άλλες τράπεζες! ( το θαυμαστικό είναι δικό μας).
  3. Υπερωρίες: Σε συνθήκες μεγάλης ανεργίας πρέπει να μειωθούν δραστικά οι υπερωρίες και να γίνει πρόσληψη προσωπικού. Μέχρι να γίνει αυτό να χορηγείται η αποζημίωση των υπερωριών σύμφωνα με τους νόμους.
4.Επίδομα ενοικίου σε όσους δεν έχουν ιδιόκτητη στέγη: Αναπροσαρμογή σε πρώτη βάση με τη χορήγηση του 50% του καταβαλλόμενου βάσει συμβολαίου και φορολογικής δήλωσης.
  1. Υποκαταστήματα: Αναγκαία η αναβάθμιση των υποκαταστημάτων στις (sic) σύγχρονες χρηματοπιστωτικές απαιτήσεις, με την Διοικητική και Χρηματοπιστωτική αποκέντρωση. Δημιουργία Περιφερειακών Γενικών Διευθύνσεων (Θεσσαλονίκη – Πάτρα- Ιωάννινα- Λάρισα ή Βόλο – Ηράκλειο). Σύσταση θέσεων υποδιευθυντών σε όλα. Δημιουργία Διευθύνσεων σε μεγάλα υποκαταστήματα. Προσλήψεις προσωπικού. Άρση ανισοτήτων μεταξύ Κέντρου και υποκαταστημάτων. Ανέγερση νέων κτιρίων ή ανακαίνιση των παλαιών με σύγχρονες συνθήκες εργασίας (κλιματισμός). Δημιουργία σωστών κυλικείων. Χορήγηση επιδόματος παραμεθορίων περιοχών. Ολοκλήρωση οργανογράμματος Θεσσαλονίκης και αύξηση θέσεων ελεγκτών ταμείων.
  2. Πρακτορεία: Αναβάθμισή τους σε διμελή και τριμελή. Αντικατάσταση όσων πρακτόρων το επιθυμούν μετά από 10 χρόνια υπηρεσίας. Ειδικοί τοπικοί διαγωνισμοί για προσλήψεις. Μέτρα για την ασφάλεια της ακεραιότητας και της ζωής των πρακτόρων. Χορήγηση ανθυγιεινού επιδόματος και επιδόματος σίτισης επειδή δεν υπάρχουν κυλικεία!!! (τα θαυμαστικά είναι δικά μας). Ρύθμιση έγκαιρα αδειών τους.
  3. Ταμιακοί: Αύξηση του επιδόματος διαχειριστικών λαθών. Δημιουργία Κανονισμού Κάλυψης Διαχειριστικών Λαθών. Κατάργηση βαλίτσας με τη δημιουγία αποθεμάτων. Επέκταση θεσμού TELLERS στα Εθνικά Δάνεια και τελωνεία. Βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Εμπλουτισμός καθηκόντων και τοποθετήσεις ταμιακών. Να γίνει Κανονισμός Διεύθυνσης Ταμείων. Έγκαιρη ρύθμιση των αδειών των ταμιακών.
  4. ΙΕΤΑ: Άμεσα μέτρα για τη μείωση της ηχορύπανσης, όπως γίνεται στα Νομισματοκοπεία του εξωτερικού. Ρύθμιση σε αυτούς που κόπηκε η άδικα και επέκταση ανθυγιεινού σε χώρους και κατηγορίες συναδέλφων με άμεση ρύθμιση ανθυγιεινού στην Ασφάλεια. Νέος σύγχρονος κανονισμός ΙΕΤΑ. Θέσπιση ανωτάτου ορίου εργασίας σε ανθυγιεινούς και με ηχορύπανση χώρους. Επαναχορήγηση επιδόματος διαχειρίσεως στα στοιχεία παραγωγής.
9.Μηχανοργάνωση: Εφαρμογή … οργανογράμματος, καλυτέρευση συνθηκών εργασίας. Δημιουργία τηλεφωνικού κέντρου. Ελεύθερη διακίνηση ιδεών ! (το θαυμαστικό δικό μας).
  1. Τεχνικοί: Άνοιγμα καταληκτικού βαθμού όπως και στις άλλες κατηγορίες προσωπικού. Αύξηση τεχνικού επιδόματος. Μη συγχώνευση του επιδόματος με άλλα. Δημιουργία σύγχρονου κανονισμού τεχνικής υπηρεσίας με άμεση δημιουργία Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών. Εξέταση περιπτώσεων που δικαιούνται ανθυγιεινό!!! ( τα θαυμαστικά δικά μας).
  2. Ασφάλεια: Αναπροσαρμογή επιδόματος ασφάλειας, όπως είχε η ίδια η διοίκηση δεσμευτεί. Ολοκλήρωση μετατάξεων. Άνοιγμα καταληκτικού βαθμού μέχρι το βαθμό του γενικού επόπτη, όπως στους άλλους κλάδους. Ίδιες ρυθμίσεις για όλο το προσωπικό της ασφάλειας στην εργασία τους, τήρηση ωραρίου (ρεπό- νυχτερινή βάρδια), χορήγηση ανθυγιεινού στην ασφάλεια ΙΕΤΑ. Υπηρεσία ασφάλειας στη Μηχανοργάνωση. Χορήγηση επιστημονικού επιδόματος σε όσους έχουν πτυχίο.
  3. Τηλεφωνητές: Επέκταση ανθυγιεινού επιδόματος σε όσους εργάζονται στο τηλεφωνικό κέντρο! (το θαυμαστικό δικό μας). Μείωση των ωρών εργασίας στα επίπεδα που ισχύουν στην Κοινωνική Ωφέλεια και στο Δημόσιο! (το θαυμαστικό δικό μας).
  4. Οδηγοί: Χορήγηση ανθυγιεινού επιδόματος, όπς ισχύει στο Δημόσιο και στην Κοινή Ωφέλεια! (το θαυμαστικό δικό μας). Άνοιγμα καταληκτικού βαθμού, σύμφωνα με τα τυπικά προσόντα.
  5. Καθαρίστριες: Επανένταξη στο Ενιαίο Μισθολόγιο. Ένταξη στο ταμείο Αυτασφαλείας και στο Μετοχικό, κατάργηση εφεξής του σκανδαλώδους ΒΔ που ρύθμιζε τις 3,5 ώρες εργασίας. Νέες προσλήψεις.
  6. Βοηθητικό προσωπικό: Μετάταξη στο ταμειακό κλάδο στους έχοντες τυπικά προσόντα, άρση αδικιών (στις εντάξεις στο βαθμολόγιο και μισθολόγιο). Περιορισμός χρόνου παραμονής στον βαθμό του επιμελητή Β. Αποκατάσταση αδικιών της εγκυκλίου 116/2112/77.
  7. Διάτρηση: Προλήψεις   με δημόσιο διαγωνισμό. Αποχώρηση μετά από έξι χρόνια υπηρεσίας. Ενοποίηση του επιδόματος . Μείωση ωραρίου κατά 30΄, όπως στην Εθνική Τράπεζα.
  8. Τερματικές μονάδες: Χορήγηση ανθυγιεινού επιδόματος και άδειας στους χειριστές τερματικών μονάδων στο Κεντρικό ( ενέγγυες πιστώσεις, εξαγωγές, μελέτες) καθώς και στα υποκαταστήματα! (τα θαυμαστικά δικά μας).
  9. Στρατευμένοι: Να δοθεί εγγύηση στους συναδέλφους που στρατεύονται ανάλογα με τις κοινωνικές ανάγκες τους. Καταβολή των ασφαλιστικών κενών σε συναδέλφους που εκλήθησαν για μετεκπαίδευση !!!!! (όλα τα θαυμαστικά είναι δικά μας).
  10. Επιδόματα- οδοιπορικά: Χορήγηση επιστημονικού επιδόματος εφόσον έχουν πτυχίο ανεξάρτητα πού εργάζονται (ασφάλεια). Αναπροσαρμογή των οδοιπορικών, σύμφωνα με τις αυξήσεις στις (sic) κίνηση και χορήγησή τους σε αυτούς που κάνουν νυχτερινή βάρδια, αναπροσαρμογή όλων των δραχμικών επιδομάτων που έχουν μείνει στάσιμα.
  11. Συντάξιμος χρόνος: Στην κατεύθυνση της μείωσης του συντάξιμου χρόνου όλων των εργαζομένων, θα πρέπει να γίνει αρχή με τη μείωση του χρόνου όλων όσων (sic) εργάζονται με αντίξοες και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας. Τα χρόνια σπουδών να θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα!!! (τα θαυμαστικά είναι δικά μας).
  12. Μείωση των ωρών εργασίας: Συμβολή στην επιτυχία του στόχου της δραστικής μείωσης των ωρών ργασίας θα είναι η μείωση (sic) όλων όσων (sic) εργάζονται σε ανθυγιεινές και με αντίξοες συνθήκες εργασίας!!! (τα θαυμαστικά δικά μας).
  13. Γενικές παροχές: Δυνατότητα εναλλαγής των συναδέλφων σε εργασίες (π.χ. Γραφείο Συμψηφισμού) ή σε υπερωριακές απασχολήσεις.
  14. Στεγαστικά δάνεια: Αύξηση του πλαφόν στα 450 εκατ.. Κατάρτιση κανονισμού με αντικειμενικά και κοινωνικά κριτήρια. Μείωση του χρόνου για το δικαίωμα λήψης του δανείου από τη στιγμή της μονιμοποίησης και όχι σε έξι χρόνια. Ξεχωριστό κονδύλι γι΄ αυτούς που έχουν ιδιόκτητη στέγη μικρότερη από 80 τετρ. μ.
  15. Μετατάξεις: Ολοκλήρωση μετατάξεων. Μετατάξεις όλων όσων (sic) έχουν τα τυπικά προσόντα από άλλους κλάδους (καθαρίστριες).
  16. Επιδοματική πολιτική: Να μελετηθεί η συνολική χορήγηση επιδομάτων από κοινή επιτροπή ΣΥΤΕ- Διοίκησης , ενίσχυση κοινωνικών επιδομάτων και της μέριμνας.
  17. Άδειες: Στόχος γενικός παραμένει η αύξηση της άδειας σε πέντε εβδομάδες . Ένας μήνας άδεια χωρίς αποδοχές κάθε χρόνο. Δυνατότητα χορήγησης άδειας άνευ αποδοχών για δύο χρόνια για εξαιρετικούς λόγους !!! (τα θαυμαστικά είναι δικά μας).
  18. Διωχθέντες: Το Δ.Σ. θα εξετάσει όλες τις καταγγελίες συναδέλφων που θεωρούν ότι διώχθησαν (sic) και εφόσον έχουν δίκιο να εξετασθούν!!! (τα θαυμαστικά είναι δικά μας).
  19. Κέντρο διακοπών: Εξέταση φτηνών και οργανωμένων διακοπών σε συνεργασία με τον Σύλλογο Υπαλλήλων της Κτηματικής Τράπεζας και τις διοικήσεις των τραπεζών Ελλάδος – Κτηματικής! (το θαυμαστικό δικό μας)
Τρίτη κατηγορία: Θέματα εργασιακών σχέσεων τρέχοντα:
α) Ολοκλήρωση των προαγωγών, σύγκληση ΣΔΥ, συμπλήρωση των τοποθετήσεων, ακώλητη (sic) εξέλιξη μέχρι τον βαθμό του τμηματάρχη (επιστολή ΣΥΤΕ 6/3/86, ΑΠ 122/Φ48). Άμεση εξέταση ΣΥΤΕ- τράπεζας των μετατάξεων και ολοκλήρωσή τους.
β) Άμεση επαναλειτουργία της Επιτροπής Οργανισμού – Κανονισμού.
γ) Για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων του εργασιακού καθεστώτος μέχρι την αλλαγή του Οργανισμού – Κανονισμού να συσταθεί και να λειτουργήσει Εργασιακό Συμβούλιο με αποφασιστική συμμετοχή των εκπροσώπων των εργαζομένων.
δ) Το Δ.Σ. επαναβεβαιώνει τη θέση του για αυξημένη εκπροσώπηση στο Γενικό Συμβούλιο της Τραπέζης της Ελλάδος με τρία μέλη. Ταυτόχρονα, ζητάμε σωστότερη λειτουργία του Γενικού Συμβουλίου με την έγκαιρη ενημέρωση των θεμάτων της Ημερήσιας Διάταξης και το δικαίωμα να θέτουμε κι εμείς θεματα προς συζήτηση στο Γενικό Συμβούλιο».
Μόνο αυτά!
24ωρες απεργίες την Παρασκευή και τη Δευτέρα και καθισιό … τεσσάρων ημερών
Με το από 25 Ιουνίου 1986 Δελτίο Τύπου του Συλλόγου Υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος ανακοινώθηκε η πραγματοποίηση δύο εικοσιτετράωρων απεργιών την Παρασκευή (27 Ιουνίου 1986) και τη Δευτέρα (30 Ιουνίου 1986) για να εξασφαλιστεί τετραήμερη αργία και να … ξεκουραστούν! Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης αυτής των συνδικαλιστών της Τράπεζας (υπογράφεται από τον πρόεδρο του Συλλόγου Γεράσιμο Μπαλαούρα και τον γενικό γραμματέα Γ. Μαχαίρα) είχε ως ακολούθως:
«Καθολική επιτυχία σημείωσε η 48ωρη απεργία στην Τράπεζα της Ελλάδος. Σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν στην εθνική οικονομία που αποκλειστικά οφείλονται στην αδιαλλαξία της διοίκησης. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος ζητά:
  1. Να υλοποιηθούν όσα συμφωνήθηκαν με τη διοίκηση πριν από εννέα μήνες.
  2. Να εφαρμοστούν οι Νόμοι και ΣΣΕ.
  3. Να προστατευθεί η εθνική οικονομία και οι συναλλασσόμενοι από αυθαίρετες ενέργειες της διοίκησης (Εγκύκλιος Νο 18 κλπ).
  4. Να σταματήσει η διάλυση της τράπεζας.
  5. Να ανακληθούν οι παράνομες ενέργειες που αλλάζουν μονομερώς το εργασιακό καθεστώς.
  6. Να ανακληθεί η κατηγοριοποίηση του προσωπικού που έγινε με μη αντικειμενικά και διαφανή κριτήρια (βάσει ανωνύμων πληροφοριών).
  7. Να αρχίσει ουσιαστικός διάλογος.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΥΤΕ αποφάσισε τη συνέχιση του αγώνα με δύο 24ωρες πανελλαδικές απεργίες την Παρασκευή 27 Ιουνίου και τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 1986».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.