Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Το «σύνδρομο της Στοκχόλμης»


Ένα πράγμα είναι χειρότερο από το να σε εξαπατούν. Να το συνηθίσεις.
imagesΑυτό έγραψε πρόσφατα ο Αρκάς και είναι αυτό που συμβαίνει σήμερα στην ελληνική κοινωνία. Ο λαός έχει πάθει το «σύνδρομο της Στοκχόλμης». Είναι ένα ψυχολογικό φαινόμενο κατά το οποίο όμηροι εκφράζουν συμπάθεια και συμπόνια και έχουν θετικά συναισθήματα προς τον απαγωγέα τους.
Αυτό έχει πάθει μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας και δεν αντιδρά. Η δύναμη της συνήθειας στα μνημόνια, ο εθισμός στο ψέμα των κυβερνώντων, η ανοχή για όσους τους έχουν φέρει σ’ αυτή τη θέση, μια συμπάθεια στο «καλό παιδί, τον Αλέξη, που αγωνίζεται αλλά ο κακός Σόιμπλε τον πολεμά με μανία».
Η επικοινωνιακή τακτική του Μαξίμου είναι ακριβώς αυτή. Να συνηθίσει ο κόσμος στις κακές ειδήσεις, στα μέτρα, στα μνημόνια, στην αβεβαιότητα, σε τέτοιο βαθμό που να μην του κάνει εντύπωση τίποτε. Και να μην περιμένει και τίποτε καλύτερο. Έτσι, ακόμη κι αν η ΝΔ ή κάποιο άλλο κόμμα να καταθέτουν μια διαφορετική πρόταση, ο λαός να λέει «και που να τρέχουμε τώρα που συνηθίσαμε σ’ αυτήν την κατάσταση»;
Γι’ αυτό δεν βλέπουμε αντιδράσεις στους δρόμους παρά μόνο στον ασφαλή κόσμο του διαδικτύου. Γι’ αυτό δεν υπάρχει κάποια ενιαία γραμμή, κάποιο κίνημα που θα λέει «φτάνει πια». Γι’ αυτό και το κίνημα του «παραιτηθείτε» δεν έχει τη δυναμική που πρέπει και δεν μπορεί να συγκεντρώσει ούτε όσους μάζεψε ο Παναθηναϊκός στο μπάσκετ.

Ο κόσμος συνήθισε κι αυτό είναι πολύ χειρότερο από έναν ψεύτη πρωθυπουργό. Γιατί αν και ο επόμενος ή ο μεθεπόμενος ηγέτης είναι ψεύτης ο ελληνικός λαός δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να τον αποδεχθεί. Και μπορεί αυτό να είναι καλό για τους πολιτικούς, προκαλεί, όμως, μεγάλη ζημιά στη χώρα.
Το πρόσφατο Eurogroup ήταν μια τεράστια αποτυχία για εμάς και μια μεγάλη επιτυχία του Σόιμπλε. Κατάφερε χωρίς να προσφέρει τίποτε να βγάλει το ελληνικό ζήτημα από την γερμανική προεκλογική περίοδο. Αμφιβάλλουμε αν υπάρχει έστω ένας Γερμανός που να πιστεύει ότι υποχώρησε ο Σόιμπλε κι έλυσε το ελληνικό πρόβλημα. Δείτε τον γερμανικό τύπο να γράφει για την γραβάτα που δεν φόρεσε ο Τσίπρας. Δείτε τι γράφουν για την κόντρα με τον Τσακαλώτο και για το διαπραγματευτικό βέρτιγκο των τελευταίων μηνών.
Κι όμως, εδώ στην Αθήνα παρακολουθήσαμε τον Τσίπρα με περισσή ειρωνεία και αυτό το γνωστό προκλητικό και ειρωνικό ύφος, να αραδιάζει ψέματα. Κι αντί να σηκωθούν και να τον στείλουν στα… πολιτικά γκουλάγκ, κάθονται και τον ανέχονται. Κι όχι μόνον αυτό. Αριστεροί και Δεξιοί της συμφοράς του προσφέρουν ομπρέλα επιτιθέμενοι στον Μητσοτάκη και τη ΝΔ λες κι αυτοί έκαναν τη συμφωνία, λες κι αυτοί ψήφισαν το μνημόνιο του Μαΐου, λες κι αυτοί έφαγαν τη σφαλιάρα από τον Σόιμπλε. «Κυριακομάχοι» της τζάμπα μαγκιάς δίνουν αβάντα στον Τσίπρα, βρίζοντας τη Νέα Δημοκρατία και απλά βάζουν πλάτη στον «εκδορέα» συνειδήσεων.
Δυστυχώς, το σύνδρομο της Στοκχόλμης είναι πολύ δυνατό ψυχολογικό φαινόμενο και δύσκολα μπορεί να καταπολεμηθεί. Ειδικά σήμερα όπου ο Τσίπρας έχει εγκαθιδρύσει το δικό του κομματικό κράτος, ελέγχει μέρος των επιχειρηματιών, εκβιάζει και απειλεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.