Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Ποιες εταιρίες του δημοσίου "περνάνε" στην ΕΔΗΣ για αξιοποίηση

Ποιες εταιρίες του δημοσίου "περνάνε" στην ΕΔΗΣ για αξιοποίηση

capital logoΤης Μαρίας Νταλιάνη 

Θέμα ημερών είναι σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Υπερταμείου (Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας) η σύσταση της Εταιρίας Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ) στην οποία θα μεταβιβαστεί προς αξιοποίηση σημαντικό χαρτοφυλάκιο του Δημοσίου. 

Όπως είπε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής σήμερα ο κ. Γ. Διαμαντόπουλος τα μοναδικά δύο κεφάλαια της ΕΔΗΣ που μένει να κατατεθούν στον ΓΕΜΗ είναι η επενδυτική πολιτική και η πολιτική μερισμάτων, ενώ όλος ο υπόλοιπος Κανονισμός έχει κατατεθεί. 

Νωρίτερα η νέα Διευθύνουσα Σύμβουλος του υπερταμείου Ουρανία Αικατερινάρη αναφέρθηκε λεπτομερώς στα περιουσιακά στοιχεία  που μεταφέρονται σε αυτό, ενώ αίσθηση προκάλεσε η διατύπωσή της για τον ορυκτό πλούτο και τους υδρογονάνθρακες. "Σίγουρα, αυτή τη στιγμή εμείς δεν έχουμε κάποια αντίληψη ότι είναι μέσα ο ορυκτός πλούτος και οι υδρογονάνθρακες" είπε χαρακτηριστικά η κ. Αικατερινάρη απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Χρήστου Σταϊκούρα, προσθέτοντας στην ίδια κατηγορία ΕΑΒ και ΛΑΡΚΟ. 


"Οι εταιρείες λοιπόν είναι η ΔΕΗ 34%, η ΕΥΔΑΠ 51%, η ΕΥΑΘ 51%, η Αττικό Μετρό 100%, η Κτιριακές Υποδομές, ο ΟΑΣΑ ως μητρική εταιρία που έχει από κάτω της την Ο.ΣΥ κα την ΣΤΑ.ΣΥ. κατά 100% συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου,  ο ΟΣΕ, ο ΟΑΚΑ το Ολυμπιακό Στάδιο, η ΕΛΒΟ που σήμερα όπως ξέρετε είναι υπό ειδική εκκαθάριση, τα ΕΛΤΑ, ένα κομμάτι το 25% του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, οι Ελληνικές Αλυκές, η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, η Διώρυγα Κορίνθου ως Α.Ε., οι Κεντρικές Αγορές Θεσσαλονίκης και Αθήνας, η Διεθνής Έκθεση  Θεσσαλονίκης και ένα πολύ μικρό ποσοστό των ΚΑΕ, το οποίο όμως είναι κάτω από το 1%.

Άρα, σύνολο, δεν ξέρω μετράμε τον ΟΑΣΑ με την Ο.ΣΥ κα την ΣΤΑ.ΣΥ. ως 3 εταιρίες ή ως 1, είναι ή 18 ή 20 εταιρείες, αναλόγως το πως κάνουμε το μέτρημα. Αυτό σε ό,τι αφορά τις εταιρείες που αυτήν τη στιγμή ξέρουμε ότι "θα" περάσουν οι μετοχές τους στην ΕΔΗΣ, διότι ακόμη η εταιρεία δεν έχει συσταθεί".
Η ίδια διευκρίνισε ότι το ‘υπερταμείο’ είναι μια εταιρία συμμετοχών που έχει από κάτω 4 άμεσες θυγατρικές, αυτές οι θυγατρικές και η ΕΔΗΣ έχει άλλες θυγατρικές από κάτω και όλη αυτή η δομή λειτουργεί με βάση τον νόμο 2190.

Και εξήγησε στα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής ότι ο τρόπος διοίκησης του εν λόγω σχήματος δεν διαφέρει τίποτα από το πως διοικούνται οι εταιρείες  του ιδιωτικού τομέα,  με βάση τον 2190. Σε ό,τι αφορά αυτές τις εταιρείες και τη στρατηγική, η στρατηγική βάσει του νόμου είναι κάτι το οποίο εμείς θα πρέπει να διαμορφώσουμε μέχρι το τέλος του χρόνου είπε. 

Πρώτη φορά στο Δημόσιο 

Αυτή η στρατηγική θα έχει  κάποιους πυλώνες, ο πρώτος πυλώνας τι είναι αυτές οι εταιρείες, τι λέει το καταστατικό τους και ποια είναι η αποστολή τους και για την ΕΔΗΣ και για τις ΔΕΚΟ που είναι κάτω από την ΕΔΗΣ. Τόνισε η κ. Αικατερινάρη. Ο δεύτερος πυλώνας είναι, οι κώδικες εταιρικής διακυβέρνησης "και είναι πάρα πολύ σημαντικό και είναι κάτι που για πρώτη φορά καταγράφεται στη δημόσια διοίκηση". 

Οι συγκεκριμένοι κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης, κώδικες δεοντολογίας, πολιτική μερισμάτων, πολιτική αμοιβών, accounting standards λογιστικά πρότυπα, τα οποία όχι μόνο βάζουν ένα ενιαίο πλαίσιο αρχών και κανόνων, αλλά ταυτόχρονα βάζουν και ένα πλαίσιο αναφορών με κάποια συγκεκριμένα standards. 

Αξιολόγηση Διοικήσεων ΔΕΚΟ 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι αναφορές της νέας Διευθύνουσας του υπερταμείου η οποία συμμετείχε και στην διοίκηση της ΔΕΗ επί προηγούμενης κυβέρνησης, σχετικά με την αξιολόγηση του Διοικήσεων ΔΕΚΟ που περνούν στην ΕΔΗΣ. 

Όπως είπε αυτό το πλάνο θέτει κάποιους στόχους είτε αυτοί είναι στόχοι ανάπτυξης είτε είναι στόχοι εξορθολογισμού. Είναι προφανές και το ξέρουμε όλοι ό,τι κάποιες εταιρείες είναι ελλειμματικές, εκεί λοιπόν θα πρέπει να έρθουν οι εταιρείες, όχι εμείς, οι εταιρείες,  οι εταιρείες έχουν την ευθύνη, οι εταιρείες διοικούν και εμείς αξιολογούμε. Θα πρέπει να έρθουν λοιπόν με κάποια σχέδια αναδιάρθρωσης, ούτως ώστε να γίνονται πιο αποτελεσματικές, να μειώσουνε τα ελλείμματα τους, να μπορέσουν να προσφέρουν υπηρεσίες οι οποίες είναι στο επίπεδο που ζητάει και ο ελληνικός λαός, αλλά και πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος.

Περιμένει επιχειρηματικό πλάνο σε Digital Economy 

Για τις υπόλοιπες εταιρείες οι οποίες μπορούν να κάνουν καινούργια πράγματα, ξανά περιμένουμε το επιχειρηματικό τους πλάνο , υπογράμμισε η Ουρανία Αικατερινάρη.  Θα πρέπει να αξιοποιήσουν,  να ενδυναμώσουν και να εκπαιδεύσουν το ανθρώπινο δυναμικό τους. Πρέπει να φέρουν καινούργιες τεχνολογίες, μιλάμε για digital economy και οι περισσότερες εταιρείες σε αυτή τη στιγμή δεν βρίσκονται εκεί, πώς θα εξυπηρετήσεις τον πολίτη, όταν δεν χρησιμοποιείς σύγχρονα εργαλεία για να μπορέσεις να τον ενημερώσεις για να έχει σωστή ενημέρωση και να μπορεί να αξιολογεί για το πώς θα αγοράσει ή θα πάρει τις υπηρεσίες από αυτές τις εταιρείες;

Και σχεδόν ‘φωτογραφίζοντας’ την ΔΕΗ μίλησε για στρατηγικές συνεργασίες και διασφάλιση εσόδων. Όπως είπε πολλές από αυτές τις εταιρείες δεν μπορούν αυτή τη στιγμή να πληρωθούν για τις υπηρεσίες που προσφέρουν και άρα, λοιπόν, είναι πάρα πολλοί παράμετροι που θα πρέπει οι Διοικήσεις αυτών των εταιρειών να έρθουν αφενός με ένα στρατηγικό σχεδιασμό και αφετέρου με ένα επιχειρησιακό πλάνο για το πως αυτό, όχι σε μια βδομάδα, ούτε σε ένα μήνα, σε 2, 3, 4, 5 χρόνια θα φτάσει στο επίπεδο που θέλουμε και θα είναι σε ένα επίπεδο που θα συνάδει με τις ευρωπαϊκές πρακτικές, προφανώς, λαμβάνοντας υπόψη και την ελληνική πραγματικότητα και τις συνθήκες αγοράς στην ελληνική πραγματικότητα, αλλά και τις συνθήκες της οικονομίας.

Στην παρατήρηση Σταϊκούρα γιατί μεταβιβάζεται στην ΕΔΗΣ το 1% του Δημοσίου στον ΟΤΕ η Διιευθύνουσα Σύμβουλος είπε ότι "κάποιες συμμετοχές που είναι μειοψηφικές μεταβιβάζουν, γιατί από αυτές τις συμμετοχές θα υπάρχουν έσοδα μέσω μερισμάτων". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.