ΣΕΙΡΑ ΣΧΟΛΙΩΝ ΣΤΟΝ ΞΕΝΟ ΤΥΠΟ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ
Από τα Φώτα και μετά άρχισε η εβδομάδα των παθών για την ελληνική οικονομία, χωρίς να περνά σχεδόν μέρα που να μην εμφανίζονται πικρόχολα σχόλια και απόψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας μας στο διεθνή τύπο.
Στις 7 Ιανουαρίου η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» σε κύριο άρθρο της αναμασά τα περί «Pigs (γουρούνια)», χαρακτηρισμό που έχουν προσάψει οι αγορές στις ασθενείς οικονομικά χώρες του νότου, από τα αγγλικά αρχικά Πορτογαλία (Portugal), Ιταλία (Italy), Ελλάδα (Greece) και Ισπανία (Spain).
«Ευρώ: Το έτος των Χοίρων (Euro: Year of the Pigs)», τιτλοφορείται το εν λόγω άρθρο, που προτρέπει πάντως τις χώρες της ευρωζώνης να βοηθήσουν την Ελλάδα, ειδάλλως κινδυνεύει να καταρρεύσει το όλο οικοδόμημα της ΟΝΕ. «Η ευρωζώνη χρειάζεται ένα σχέδιο Β και να θυμάται ότι οι ομάδες που δεν μένουν ενωμένες τελικά καταρρέουν», γράφει χαρακτηριστικά.
Στους «Νιου Γιορκ Τάιμς» (12/01) ο αρθρογράφος του «Reuters» Πολ Τέιλορ χαρακτηρίζει την κρίση του ελληνικού χρέους το «μεγαλύτερο τεστ αξιοπιστίας που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη από την εποχή που δημιουργήθηκε το ενιαίο νόμισμα».
Οι «Financial Times», που δεν φείδονται σχεδόν καθημερινά αρνητικών και δηλητηριωδών σχολίων για τη χώρα μας, «ξεθάβουν» την Αργεντινή, με την κατάσταση της οποίας (χρεοκοπία 2001) παρομοιάζει την Ελλάδα, σε άρθρο του (12/01), ο καθηγητής Ντέσμοντ Λάχμαν, στέλεχος ενός από τα πιο υπερσυντηρητικά ινστιτούτα, του American Enterprise Institute.
Ο αμερικανός αναλυτής φθάνει μάλιστα να «προφητεύει» την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. «Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι σε δύο με τρία χρόνια (...) η Ελλάδα θα πάψει να είναι μέλος του ευρώ», τονίζει. «Οι οιωνοί δεν είναι καλοί (...) Αν υπάρχει κάτι που οι ελληνικές αρχές θα μπορούσαν να διδαχτούν από την Αργεντινή, είναι ότι δεν μπορείς να αποφύγεις το αναπόφευκτο...».
Η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» σε πρωτοσέλιδό της στις 13/01, μία ημέρα μετά την επίσκεψη του προέδρου της Ε.Ε. Herman Van Rompuy στην Αθήνα, κάνει λόγο για «κρίση αξιοπιστίας» και επικαλείται δηλώσεις παραγόντων της αγοράς, που πιέζουν για μέτρα αλά... ιρλανδικά.
Την επομένη (14/01), η ίδια εφημερίδα επιστρέφει δριμύτερη: «Το πραγματικό μάθημα που η Αθήνα μας έχει κατ' επανάληψη διδάξει είναι το ότι το λάθος δεν ήταν το ευρώ αλλά η ένταξη της Ελλάδας σε αυτό»!
Η Αγκελα Μέρκελ
Τον τύπο και το κλειστό φόρουμ της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt» επέλεξε η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ για να τα ψάλλει στην Ελλάδα και να δηλώσει ότι τα δημοσιονομικά προβλήματά της απειλούν το ευρώ.
Σε αντίθεση πάντως με τον αγγλοσαξονικό τύπο, η γαλλική «Le Monde», που έχει περισσότερο φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό, κάνει λόγο έμμεσα για αποτυχία της Ε.Ε. να αντιμετωπίσει την ελληνική κρίση. «Τι θα κάνει η Ευρώπη αν, στους προσεχείς μήνες, τα ελληνικά δάνεια δεν θα βρίσκουν αγοραστές, μια υπόθεση που δεν κινείται στη σφαίρα της φαντασίας; Θα προσφύγει στο ΔΝΤ; Αδιανόητο», διερωτάται σε άρθρο του (13/01) ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Φρεντερίκ Λεμέτρ.
Από κοντά και η ισπανική «Ελ Παΐς» σημειώνει την περασμένη Παρασκευή το σχόλιο του επικεφαλής της ΕΚΤ: «Ο Τρισέ προειδοποιεί την Ελλάδα ότι δεν θα έχει ιδιαίτερη μεταχείριση». Δυο μέρες πριν έγραφε «Σαρωτική έκθεση των Βρυξελλών κατά της Ελλάδας για παραποίηση στατιστικών». Η επίσης ισπανική «Ελ Μούντο» γράφει στις 12/01: «Ελληνική "Μαύρη Τρίτη": Οι Βρυξέλλες υποπτεύονται ότι η Αθήνα παραποίησε το έλλειμμα και το χρέος της».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.