Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΤΖΟΖΕΦ ΣΤΙΓΚΛΙΤΖ «Ο Παπανδρέου έχει κληρονομήσει μια κατάσταση για την οποία δεν ευθύνεται»

Ο βραβευμένος με Νομπέλ οικονομολόγος καλεί την ΕΕ να στηρίξει την Ελλάδα

Mια Ευρώπη με αρχές δεν θα αφήσει την Ελλάδα να ματώσει» αναφέρει ο αμερικανός οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτζ σε άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα «Τhe Guardian». Ο βραβευμένος με Νομπέλ Οικονομίας το 2001 οικονομολόγος εγκαλεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για άνιση «μεταχείριση» των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Θυμίζει πως όταν το χρέος της Γαλλίας είχε ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή του 3% ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ είχε τότε αρκεστεί σε «σκληρά λόγια και τίποτε περισσότερο» για τους συμπατριώτες του. «Υπάρχουν δύο συνθήκες του Μάαστριχτ,μια για τις ισχυρές και μια για τις αδύναμες οικονομίες» αναφέρει με επικριτικό ύφος ο κ. Στίγκλιτζ. Απαντώντας, δε, στους όψιμους υπερασπιστές της σταθερότητας του ευρωπαϊκού νομίσματος (βλ. την πληθώρα των αμερικανών κυρίως αρθρογράφων που στηλιτεύουν την Ελλάδα ως «μαύρο πρόβατο» της ΕΕ) υπογραμμίζει ότι το ομολογουμένως τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας αποτελεί βάρος περισσότερο για τους ίδιους τους Ελληνες και λιγότερο για το μέλλον της ευρωζώνης.«Είναι απλώς ζήτημα μεγέθους της οικονομίας» τονίζειΧρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα για τους ευρωπαίους ηγέτες επισημαίνει ότι αντί να βοηθήσουν την ελληνική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα «βαθιά ριζωμένα δομικά προβλήματα της χώρας που διευρύνθηκαν τα τελευταία έξι χρόνια από τους προκατόχους της» δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο τη θέση της χώρας. Με τις δηλώσεις τους, υπογραμμίζει ο κ. Στίγκλιτζ, αυξάνουν θεαματικά τα επιτόκια με τα οποία καλείται να αποπληρώσει η Ελλάδα το χρέος της. 
Οι σημερινοί κυβερνώντες είναι τουλάχιστον ξεκάθαροι σε σχέση με τα ανειλικρινή στατιστικά στοιχεία που παρουσίαζε τα προηγούμενα χρόνια η ελληνική κυβέρνηση και για αυτόν τον λόγο οι ευρωπαίοι ομόλογοί τους θα έπρεπε να επαινούν τις προσπάθειές τους και «να μην τους κάνουν τη ζωή ακόμη πιο δύσκολη» «Ο νέος Πρωθυπουργός της χώρας υπήρξε πάντοτε υπέρμαχος της ειλικρίνειας και της διαφάνειας» σχολιάζει. «Είναι γνωστό ότι όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες φτερνίζονταιαρρωσταίνει το Μεξικό» γράφει ο αμερικανός οικονομολόγος για να δείξει με εύγλωττο τρόπο ότι η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου πληρώνουν όχι μόνο τις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης αλλά και τις «αστοχίες των γειτόνων τους». Συνεπώς η ΕΚΤ οφείλει να συνδράμει την Ελλάδα αντί να εκδίδει «με τρόπο κάτι παραπάνω από ανεύθυνο»ανακοινώσεις περί της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Αλλωστε, παρατηρεί ο κ. Στίγκλιτζ, αυτές οι αξιολογήσεις έχουν πλέον αποδειχθεί εσφαλμένες. Από τη μία πλευρά υποβιβάζουν τον κίνδυνο των ενυπόθηκων εξασφαλίσεων ενώ, ταυτόχρονα, από την άλλη διογκώνουν διαρκώς τον δυνητικό κίνδυνο των δημόσιων χρεών.

Μ ια υπερβολικά εσπευσμένη περιστολή του δημοσιονομικού ελλείμματος θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα σε βαθιά ύφεση, δηλώνει με τον πιο εμφατικό τρόπο ο κ. Στίγκλιτζ. Οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι που έχουν τεθεί για την αδύναμη οικονομία της χώρας θα πρέπει να αναθεωρηθούν και αντί αυτού να επιδιωχθεί η εξάλειψη της ανεργίας.

«Ο Παπανδρέου έχει κληρονομήσει μια οικονομική κατάσταση για την οποία δεν ευθύνεται, όπως και ο Ομπάμα» και αμφότεροι καλούνται να διορθώσουν «κολοσσιαίαλάθη των προκατόχων τους» εκτιμά ο κ. Στίγκλιτζ. Ταυτόχρονα η η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας δοκιμάζει τόσο την αλληλεγγύη όσο και τις δημοκρατικές αρχές της Ευρώπης και των θεσμών της που «δεν πρέπει να στρέψουν τα νώτα τους στον ελληνικό λαό».

Την ίδια στιγμή ο κ. Γ. Παπανδρέου βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον κ. Στίγκλιτζ ο οποίος αναμένεται εντός της επόμενης εβδομάδας στην Αθήνα καθώς θα συμμετάσχει στο Συνέδριο του «Εconomist».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.