Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Μικροκαλλιεργητές και διπλοαπασχολούμενοι ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 65 ΧΡΟΝΩΝ


Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

ΓΕΡΑΣΜΕΝΟΙ, χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, κάτοχοι μικρής εκμετάλλευσης, συχνά πολυαπασχολούμενοι, οι αγρότες παράγουν με αυξανόμενο κόστος σε ένα περιβάλλον μειούμενης στήριξης και έντονου διεθνούς ανταγωνισμού.

«Είναι άνθρωποι συνήθως συντηρητικοί που δεν υιοθετούν εύκολα καινοτόμες ιδέες. Η αξιολόγηση των εκλογικών αποτελεσμάτων δείχνει ότι δεν ξεφεύγουν από το δικομματισμό», τονίζει ο Αντ. Μωυσίδης, καθηγητής αγροτικής κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Στις περίπου 678 χιλιάδες αγροτικές εκμεταλλεύσεις απασχολούνται κατά προσέγγιση 570 χιλιάδες εργαζόμενοι. Ομως, σύμφωνα με μελέτη του καθηγητή αγροτικής κοινωνιολογίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπου Κασίμη πάνω από τα 2/3 αυτών των εκμεταλλεύσεων δεν εξασφαλίζουν πλήρη απασχόληση για περισσότερα από ένα άτομο το χρόνο, με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός γεωργών να έχει κι άλλες πηγές εισοδήματος. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΟΟΣΑ, τα έξοδα από εργασίες που δεν σχετίζονται άμεσα με τη γεωργία αγγίζουν το 40% του συνολικού εισοδήματος του αγροτικού νοικοκυριού.

Τα τελευταία χρόνια μειώθηκαν τα μέλη οικογενειών-ιδιοκτητών εκμετάλλευσης που ασχολούνται με τη γεωργία. Την ίδια στιγμή αυξήθηκε σημαντικά η απασχόληση μισθωτών, σχεδόν αποκλειστικά μεταναστών, στην ελληνική ύπαιθρο.

Το κόστος αυτής της εργασίας αυξάνεται τα τελευταία 10 χρόνια και μαζί με τις άλλες δαπάνες για τεχνολογία, μηχανήματα, λιπάσματα «απογειώνει» το κόστος παραγωγής.
Από την άλλη πλευρά (πάνω από 70% του συνόλου ιδιοκτητών γης) καλλιεργεί εκτάσεις μικρότερες των 50 στρεμμάτων. Μόλις το 1% εκμεταλλεύεται περισσότερα από 500.
Την τελευταία δεκαετία 1 στους 3 ιδιοκτήτες εκμετάλλευσης είναι μεγαλύτερος από 65 χρόνων. Την ίδια στιγμή οι νέοι αγρότες κάτω των 35 μειώθηκαν στο 5% του συνόλου.
«Παρά το μικρό τους ποσοστό οι νέοι αγρότες φαίνεται να αποτελούν σήμερα ένα μαχητικό τμήμα των αγροτών με καλύτερη εκπαίδευση που έχει αρχίσει αφενός να διαφοροποιεί την ατζέντα των διεκδικήσεων και αφετέρου να απαιτεί πολιτικό σχέδιο για το μέλλον της γεωργίας δίνοντας μικρότερη βαρύτητα σε επιδοτήσεις και εισοδηματικές ενισχύσεις από την Ε.Ε. και το κράτος», σημειώνει ο Χαρ. Κασίμης.
Οι βιοπαραγωγοί στην πλειοψηφία είναι νέοι αγρότες, οι οποίοι εκτός από το οικονομικό όφελος, αναζητούν καλύτερο επίπεδο διαβίωσης και συνθηκών εργασίας.
«Ευαγγέλιό» τους η μηδενική έκθεση σε κινδύνους από αγροχημικά. «Υπάρχουν δύο κατηγορίες βιοκαλλιεργητών. Αυτοί που ενδιαφέρονται αποκλειστικά για τις επιδοτήσεις και μόλις τις πάρουν επιστρέφουν στις συμβατικές μεθόδους και οι "πραγματικοί" βιοκαλλιεργητές που εμπορεύονται βιολογικό προϊόν», τονίζει ο Δημ. Μπιλάλης, επίκουρος καθηγητής βιολογικής γεωργίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Αν και τα τελευταία χρόνια τα μορφωτικό επίπεδο έχει ανέβει, η συντριπτική πλειονότητα των αγροτών (περίπου 70%) έχει τελειώσει στοιχειώδη εκπαίδευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.