Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΛΙΦΤΙΓΚ ΣΠΙΤΙΩΝ ΜΕ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Φιντικάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Εταιρείες από τον χώρο τηςοικοδομής που εμπορεύονταιχρώματακουφώματα καιαλουμίνια ετοιμάζουν προσφορές και εκπτώσεις έως και 35%, προκειμένου να δραστηριοποιηθούν στην ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, ενώ οι τράπεζες σχεδιάζουν πράσινα επισκευαστικά δάνεια με χαμηλά...
επιτόκια.
Δίχως να περιμένουν τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου, που αναμένονται στα μέσα Φεβρουαρίου, εταιρείες που εισάγουν θερμομονωτικά χρώματα για τοίχους και ταράτσες εγκαινιάζουν άμεσα διαφημιστική καμπάνια για την πώληση των προϊόντων τους με έκπτωση 35% (όση προέβλεπε και το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ΄ οίκον» της προηγούμενης κυβέρνησης που δεν εφαρμόστηκε ποτέ). Με μότο της καμπάνιας «αφού το υπουργείο δεν μπορεί, μπορούμε εμείς για σας», διαφημίζουν ότι θα πωλούν π.χ. τα χρώματά τους έναντι 5 ευρώ/τ.μ. τα τρία χέρια βαφής (κανονικό κόστος πάνω από 10 ευρώ/τ.μ). Αντίστοιχες κινήσεις ετοιμάζουν και εταιρείες από άλλους κλάδους (μονωτικά υλικά, κουφώματα κ.ά.), που ευελπιστούν ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες θα συνοδεύονται από πραγματικά κίνητρα.
Δάνεια με επιδοτούμενα επιτόκια
Από την πλευρά τους, οι τράπεζες εξετάζουν να εκδώσουν πράσινα επισκευαστικά δάνεια με χαμηλό επιτόκιο, το οποίο με βάση σενάριο που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος θα επιδοτείται κατά 3- 4 μονάδες από το κράτος. Το τελικό επιτόκιο, με βάση το εν λόγω σενάριο, θα διαμορφώνεται το πολύ σε 2%, έναντι του 5%-6% σήμερα. Μια άλλη επίσης ιδέα είναι οι τράπεζες να χρηματοδοτούν τέτοιου είδους εργασίες και να αποπληρώνονται βάσει της αξίας της εξοικονομούμενης ενέργειας από τη χρήση του κτιρίου. Σημειώνεται ότι παρουσία στον χώρο της χρηματοδότησης εργασιών εξοικονόμησης ενέργειας έχουν ήδη οι Εθνική, Αlpha και Εurobank, ενώ πρώτη στο παιχνίδι των πράσινων επισκευαστικών δανείων έχει εισέλθει εδώ και μήνες η Πειραιώς.
Σε κάθε περίπτωση και προκειμένου να οριστικοποιηθεί το είδος της συμμετοχής που θα έχουν τα πιστωτικά ιδρύματα στο πρόγραμμα του υπουργείου, τις τελευταίες ημέρες εντείνονται οι συναντήσεις στελεχών του υπουργείου με στελέχη της τραπεζικής αγοράς (τόσο από μεμονωμένες τράπεζες όσο και με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών).
Εταιρείες παροχής ενεργειακών υπηρεσιών
Την εμφάνισή τους θα κάνουν σύντομα στην αγορά και εταιρείες που παρέχουν καθετοποιημένες ενεργειακές υπηρεσίες σε κατοικίες, εμπορικά καταστήματα, νοσοκομεία, ξενοδοχεία και βιομηχανίες. Η καινοτομία των εταιρειών αυτών (Εnergy Service Companies ή ΕSCΟs όπως ονομάζονται διεθνώς) είναι ότι ενώ το κόστος το επωμίζεται ο πελάτης, στο εξής τη δαπάνη θα την αναλαμβάνει η εταιρεία μέσω δανείου που θα συνάπτει με τράπεζα. Η επένδυση θα αποπληρώνεται σταδιακά σε βάθος χρόνου με αμοιβή που θα προσδιορίζεται με βάση την αξία της ενέργειας που εξοικονομεί ο πελάτης από τη χρήση του κτιρίου. Εταιρείες παροχής ενεργειακών υπηρεσιών, όπως οι Ηelesco και Cofly (πρώην Αxima του γαλλικού ομίλου Suez), καθώς και εταιρείες με λογισμικό ειδικά σχεδιασμένο για παρεμβάσεις εξοικονόμησης σε κτίρια όπως η Ιntelen Group δραστηριοποιούνται ήδη εδώ και καιρό στην Ελλάδα, και αναμένεται να εντείνουν την παρουσία τους με την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου. Αμοιβή βάσει της εξοικονομούμενης ενέργειας
Πώς θα λειτουργεί όμως ο νέος αυτός θεσμός και πώς θα αποπληρώνεται η εταιρεία; Έστω, για παράδειγμα, μια τετραώροφη πολυκατοικία στο κέντρο της Αθήνας, κατασκευής του 1970, που πληρώνει σήμερα για θέρμανση- ψύξη- φωτισμό - ζεστό νερό 23.000 ευρώ τον χρόνο. Αποφασίζεται να γίνουν μια σειρά παρεμβάσεων για να μειωθεί ο ετήσιος λογαριασμός. Συγκεκριμένα, αλλαγή λαμπτήρων και σωμάτων φωτισμού, αλλαγή κλιματιστικών, αντικατάσταση πετρελαίου με φυσικό αέριο και τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα. Αν έπειτα από αυτές τις αλλαγές το κτίριο μειώσει τις δαπάνες του στα 13.000 ευρώ, τα 10.000 ευρώ της διαφοράς θα τα καρπωθεί η εταιρεία για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Δεδομένου ότι η επένδυση στο κτίριο και η αμοιβή της εταιρείας ανέρχονται συνολικά στα 53.000 ευρώ, η τελευταία θα εισπράττει από τους ιδιοκτήτες της πολυκατοικίας 10.000 ευρώ επί περίπου 5 χρόνια ώστε να αποσβεστεί η δαπάνη της ενεργειακής αναβάθμισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.