Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ ΣΠΕΚΟΥΛΑΔΟΡΩΝ: ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΕΥΡΩ ΜΕ ΑΝΟΔΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟΥ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ Με 1 δισ. πάνε το ελληνικό spread 80 μονάδες πάνω

Το σχέδιο -ενταγμένο στη συνήθη πρακτική των αγορών για παιχνίδι με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και τις υποτιμήσεις νομισμάτων- προβλέπει ότι από κοινού μεγάλες διεθνείς τράπεζες θα ανεβάζουν συνεχώς το spread του δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου (όπως συμβαίνει και τώρα) για να αναγκάσουν τους ηγέτες της ευρωζώνης και της Ε.Ε. να κάνουν δήλωση στήριξης της Ελλάδας. Την επόμενη στιγμή οι αγορές θα επιπέσουν επί του ευρώ, ρίχνοντας την ισοτιμία του στα τάρταρα και κερδίζοντας έτσι τεράστια ποσά.
Ουσιαστικά οι τράπεζες έχουν λάβει ανοιχτές θέσεις υπέρ μελλοντικής υποτίμησης του ευρώ. Ηδη το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα βρίσκεται τις τελευταίες 10 ημέρες σε πορεία πτώσης φτάνοντας και στο 1,39 έναντι του δολαρίου, από 1,60 που είχε προσεγγίσει.
Η Ελλάδα έχει επιλεγεί ως πολιορκητικός κριός. Παράγοντες, που παρακολουθούν τα τεκταινόμενα, λένε ότι η Ελλάδα επελέγη λόγω του «στενού» της χρηματοοικονομικού ορίζοντα, σε σχέση με τα τρισεκατομμύρια που διακινούνται στις διεθνείς αγορές. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι οι κερδοσκόποι μπορούν να ανεβάσουν το spread των ελληνικών ομολόγων κατά 80 πόντους, ρίχνοντας στην αγορά μόλις 1 δισ. ευρώ.
Το spread -διαφορά επιτοκίου μεταξύ ελληνικών και γερμανικών ομολόγων 10ετούς διάρκειας- βρισκόταν χθες κοντά στο 4% (3,93% έναντι 4,05% προχθές).
Σήμα πίεσης
Στο σχέδιο εντάσσεται και η φήμη για το δανεισμό από την Κίνα με αντάλλαγμα πότε την Εθνική Τράπεζα και πότε τον ΟΣΕ. Η προσφυγή στην Κίνα ήταν ένα ακόμη «υποδόριο» σήμα-πίεση των αγορών προς την ΕΚΤ και την Ε.Ε. ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη στήριξης και άρα «βγείτε να τη βοηθήσετε».
Μέρκελ, Σαρκοζί, Τρισέ. Κανένας τους δεν κοιτάζει τον άλλον. Και όμως. Και οι τρεις γνωρίζουν το αντισχέδιο -και κάνουν πως δεν το γνωρίζουν- για τη στήριξη της Ελλάδας κατά των σχεδίων των κερδοσκόπωνΜέρκελ, Σαρκοζί, Τρισέ. Κανένας τους δεν κοιτάζει τον άλλον. Και όμως. Και οι τρεις γνωρίζουν το αντισχέδιο -και κάνουν πως δεν το γνωρίζουν- για τη στήριξη της Ελλάδας κατά των σχεδίων των κερδοσκόπωνΟι Ευρωπαίοι γνωρίζουν το σχέδιο και τις πεπονόφλουδες των αγορών. Γι' αυτό και αποφεύγουν «σαν ο διάβολος το λιβάνι» να κάνουν δηλώσεις στήριξης. Αντίθετα, μάλιστα, προβαίνουν σε δηλώσεις ότι δεν θα βοηθήσουν και ότι η Ελλάδα «θα πρέπει να λύσει μόνη τα προβλήματά της». Το ίδιο έπραξαν στο Νταβός της Ελβετίας ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.
Η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει επίσης ότι στο σχέδιο των αγορών υπάρχει «αντισχέδιο» της Ε.Ε., το οποίο αποτελεί όμως επτασφράγιστο μυστικό και η ύπαρξή του θα διαψεύδεται συνεχώς. Η διάψευση της ύπαρξης αποτελεί προφανώς μέρος του «αντισχεδίου». Κυβερνητικοί παράγοντες υπογραμμίζουν ότι οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για τον περιορισμό του ελλείμματος μόνο ως «δικαιολογία» χρησιμοποιούνται από τις αγορές, οι οποίες, όπως αναφέρουν οι κυβερνητικοί παράγοντες, «ποσώς ενδιαφέρονται αν το έλλειμμα είναι 15, 10 ή 5% του ΑΕΠ».
Αυτό δεν σημαίνει καθόλου ότι πρέπει να αποστρέψουμε την προσοχή μας από τη δημοσιονομική προσαρμογή και την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, τονίζουν οι ίδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, που επιμένουν όμως στην ταχύτητα και αποφασιστικότητα που δεν έχουν επιδειχθεί μέχρι στιγμής.
Αλλοι κυβερνητικοί παράγοντες, που δεν ασκούν οικονομική πολιτική, είναι λίαν ανήσυχοι. Ενώ το επιτελείο του κ. Παπακωνσταντίνου ετοιμάζεται να δώσει από την ερχόμενη εβδομάδα στη δημοσιότητα το φορολογικό νομοσχέδιο (και να ακολουθήσουν στη συνέχεια διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις με κοινωνικούς φορείς και συνδικαλιστικές ενώσεις) και εκφράζει ελπίδες ότι αγρότες και εφοριακοί θα υποστείλουν τη σημαία των κινητοποιήσεων στέλνοντας μήνυμα και στις «αγορές», υπουργοί εκφράζουν φόβους ότι «σε 15 μέρες θα κινδυνεύσουμε να γίνουμε Ουκρανία», με το επιτόκιο των ελληνικών ομολόγων να οδεύει προς το 8% (έναντι 7,2% χθες). Αν και δέχονται ότι πράγματι υπάρχει κερδοσκοπικό παιχνίδι εναντίον του ευρώ, λένε ότι οι αγορές θα «ξεδοντιαστούν» από μόνες τους, αν η κυβέρνηση προχωρήσει άμεσα σε δραστικά μέτρα. Διαφορετικά τα επιτόκια δανεισμού στην πραγματική οικονομία θα γίνουν απαγορευτικά για τις επιχειρήσεις και στο Σύνταγμα θα καταφτάνουν πλήθη ανέργων, με την ανεργία να χτυπά το 25%.
Γενικό πάγωμα
Στη δέσμη των σκληρών, δραστικών και άμεσων μέτρων, που προτείνονται, περιλαμβάνονται γενικό πάγωμα μισθών επί τριετία, κόψιμο 14ου μισθού επί τριετία, αύξηση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από 25% σε 35% (για λόγους εξισορρόπησης), αντικειμενικά κριτήρια για όλα τα ελεύθερα επαγγέλματα, τα οποία θα «βγάζουν» πρόσθετο φόρο, αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 63 χρόνια για όλους τους ασφαλισθέντες μετά το 1992 κ.λπ. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.