Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Οσμή διαγραφών στη ΝΔ

Ετοιμάζει πειθαρχικά μέτρα ο κ. Σαμαράς

 Κ. Κιλτίδης : «Εγώ γεννήθηκα εδώ»


  διαγραφών ή άλλων πειθαρχικών μέτρων διαμορφώνεται στη Νέα Δημοκρατία, με τον πρόεδρό της κ. Αντ. Σαμαρά να εμφανίζεται αποφασισμένος να πατάξει κάθε φαινόμενο αμφισβήτησής του και να αποδείξει στην πράξη ότι δεν θα δεχθεί παρεκκλίσεις από την επίσημη γραμμή. Μετά το σκηνικό σύγκρουσης που αρχίζει να διαμορφώνεται από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το περασμένο Σάββατο μεταξύ υποστηρικτών του κ. Σαμαρά και της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, από τη Ρηγίλλης εκπέμπεται σαφές μήνυμα ότι «διαφοροποιήσεις» που θα έχουν στόχο να πλήξουν την εικόνα συνοχής της ΝΔ «δεν θα μείνουν αναπάντητες». Η σημερινή ημέρα θεωρείται κρίσιμη για τη συνοχή της «γαλάζιας» ΚΟ, καθώς το απόγευμα αναμένεται να λάβει χώρα στη Βουλή η ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ για τα δάση. «Δεν θα γίνει ανεκτή καμία διαφοροποίηση από την επίσημη γραμμή» λένε συνεργάτες του κ. Σαμαρά και για τη Ρηγίλλης θεωρείται απόκλιση από την κομματική γραμμή είτε το «παρών» είτε η αδικαιολόγητη απουσία είτε η καταψήφιση. 

Ο βουλευτής που θεωρείται ότι κινείται στην «κόκκινη γραμμή» είναι ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κ. Κιλτίδης (εκ των πιο ένθερμων υποστηρικτών της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη) ο οποίος στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα είχε εκφράσει την αντίδρασή του και κινήθηκε σε διαφορετική γραμμή από το κόμμα του. Ο Γραμματέας της ΝΔ κ. Ελ. Ζαγορίτης ξεκαθάρισε μέσω του Ρ/Σ Βήμα FΜ ότι όλοι πρέπει να συνταχθούν με την πλειοψηφία. Ειδικά για τον κ. Κιλτίδη, από τη Ρηγίλλης μεταδίδεται ότι πρέπει να συνταχθεί με την κομματική γραμμή.

«Δεν θα παραστώ στην ονομαστική ψηφοφορία. Δεν έχω λόγο να επιμείνω σε κάτι που τοκόμμα μου, διά του προέδρου μας, το ξεκαθάρισε. Εχω καταθέσει τις απόψεις μου στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή» τόνιζε νωρίς το απόγευμα προς «Το Βήμα» ο κ. Κιλτίδης και σημείωνε ότι ο ίδιος ως αρμόδιος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης προετοίμασε τους δασικούς χάρτες, δεσμεύοντας 6,5 εκατ. ευρώ για αυτούς.

«Δεν εννοώ ν΄ αρνηθώ την ορθή πολιτική μας για την προστασία των δασών που ασκήθηκεεπί κυβερνήσεων ΝΔ με δύο νομοσχέδια-“Κέρβερους”» συνέχισε και για τις φήμες περί διαγραφών αναφέρει με νόημα: «Εγώ γεννήθηκα σε αυτήν την παράταξη. Δεν μπορώ να δημιουργήσω θέμα για ένα έλασσον ζήτημα». Αργά, το βράδυ μετά από τη διαρροή ότι τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας από τη Ρηγίλλης, ο κ. Κιλτίδης άλλαξε στάση και διευκρίνιζε πως θα παραστεί και θα μιλήσει στη Βουλή, αλλά τελικώς θα πειθαρχήσει στη κομματική γραμμή.

Στο εσωτερικό της ΝΔ επικρατεί προβληματισμός για το αν η λήψη πειθαρχικών μέτρων στην παρούσα χρονική στιγμή μπορεί να αποδώσει. Αρκετοί βουλευτές- υποστηρικτές της κυρίας Μπακογιάννη- σημειώνουν ότι «δεν μπορεί να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας για μια ονομαστική ψηφοφορία που δεν προκαλεί η ΝΔ». Αντίθετα, πολλοί υποστηρικτές του κ. Σαμαρά λένε: «Αν δεν σταματήσουν στην αρχή τα “παιχνίδια” ορισμένων δεν πρόκειται να ενισχυθεί το αρχηγικό προφίλ του Σαμαρά και θα ενταθεί η προσπάθεια αποδόμησής του».

Παράλληλα παραμένει στο επίκεντρο η σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ κ. Κ. Μαρκόπουλου και του συντοπίτη του βουλευτή κ. Σ. Κεδίκογλου . Με παρέμβαση του κ. Σαμαρά έγιναν οι απαραίτητες συστάσεις για να χαμηλώσουν οι τόνοι και να μην τροφοδοτηθεί περαιτέρω σκηνικό έντασης, αν και πλέον ο κ. Μαρκόπουλος είναι στο εσωκομματικό στόχαστρο πολλών στη ΝΔ.

Η Siemens «σκιάζει» τη Ρηγίλλης
Διακριτική κάλυψη στον πρώην πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή δίνει η Ρηγίλλης, αν και επίσημα δεν έχει παρέμβει, ύστερα από την αποκάλυψη της ευχαριστήριας επιστολής του πρώην προέδρου της ΝΔ προς τον κ. Μ. Χριστοφοράκο, λίγεςεβδομάδες μετά τις εκλογές του 2004.

Στη Ρηγίλλης επικρατεί αμηχανία, αλλά δεν υπάρχει διάθεση να «αδειάσουν» τον κ. Καραμανλή, ειδικά λίγες ώρες πριν από την αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη Siemens.

Από την αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν ότι δεν είναι επαρκή τα στοιχεία και σημειώνουν ότι δεν μπορεί να μιλήσει η ΝΔ επίσημα αν δεν αποφασίσει να τοποθετηθεί ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.