Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Κανόνες στις ευέλικτες μορφές εργασίας

Μερική απασχόληση και στις ΔΕΚΟ προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που θα καταθέσει σύντομα στη Βουλή


 επέκταση της μερικής απασχόλησης ακόμη και στις ΔΕΚΟ, δηλαδή στις δημόσιες επιχειρήσεις, στους οργανισμούς και στους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, και την εφαρμογή λύσεων ανάγκης για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κρίση προκειμένου να μην απολύονται εργαζόμενοι θεσμοθετεί το υπουργείο Εργασίας με νομοσχέδιο που θα καταθέσει σύντομα στη Βουλή.
Χθες ο υπουργός κ. Α. Λοβέρδοςπαρουσίασε το προσχέδιο νόμου για τις ευέλικτες μορφές εργασίας, έθεσαν κανόνες, χωρίς όμως να αποφεύγουν τα μέτρα για τα οποία ασκείται σκληρή κριτική από τα συνδικάτα. Μέτρα όπως η εκ περιτροπής απασχόληση (ως έξι μήνες) των εργαζομένων που «περισσεύουν» σε περιόδους μείωσης της παραγωγής, αλλά και η τρίμηνη διαθεσιμότητα με το 50% των αποδοχών, περιλαμβάνονται στις νέες ρυθμίσεις. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου προβάλλει το επιχείρημα ότι θέτει «περιορισμούς» και «κανόνες» στην εφαρμογή αυτών των μέτρων, όπως είναι η προηγούμενη διαπραγμάτευση με τα σωματεία, αλλά η εφαρμογή τους απομακρύνει από τον στόχο της πλήρους απασχόλησης. Οπωσδήποτε, όμως, φιλεργατικά μέτρα είναι είναι η καταβολή διπλού ημερομισθίου (προσαύξηση) 100% των απασχολουμένων το Σάββατο όπως ακριβώς ισχύει για τις Κυριακές και η υποχρεωτική μετατροπή συμβάσεων έργου που ξεπερνούν το τρίμηνο στον ίδιο εργοδότη σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Παράλληλα η διοίκηση του ΟΑΕΔ ανακοίνωσε μέτρα για την απορρόφηση ανέργων από τις επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των ανέργων από το Δημόσιο για διάστημα τεσσάρων ετών.

Αναλυτικά οι κυριότερες διατάξεις του νομοσχεδίου είναι οι εξής:

* Η παροχή υπηρεσιών ή έργου στις περιπτώσεις αμοιβής κατά μονάδα εργασίας (φασόν), τηλεργασίας και κατ΄ οίκον απασχόλησης που αμείβονται με δελτία παροχής υπηρεσιών, τεκμαίρεται ότι υποκρύπτει σύμβαση εξαρτημένης εργασίας. Προϋπόθεση είναι η εργασία να παρέχεται αυτοπροσώπως, αποκλειστικά ή κατά κύριο λόγο στον ίδιο εργοδότη για τρεις συνεχείς μήνες.

* Η διάρκεια της εκ περιτροπής εργασίας δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τους 6 μήνες ετησίως.

* Το οκτάωρο μπορεί να επεκταθεί ως και τις 10 ώρες εργασίας την ημέρα. Η διευθέτηση όμως του χρόνου καθορίζεται με επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις ή με συμφωνίες του εργοδότη και του συμβουλίου εργαζομένων.

* Σε περίπτωση παροχής εργασίας πέραν της συμφωνημένης ο μερικώς απασχολούμενος δικαιούται αντίστοιχης αμοιβής με προσαύξηση 10%.

* Επιτρέπεται η κατάτμηση της κανονικής άδειας. Αυτό μπορεί να προτείνεται από τον εργοδότη ή να ζητείται από τον εργαζόμενο μισθωτό. Η μία περίοδος πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον 12 εργάσιμες ημέρες σε περίπτωση εξαήμερης εβδομαδιαίες εργασίας ή 10 εργάσιμες ημέρες σε περίπτωση πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας.

* Η διάρκεια προσωρινής απασχόλησης του εργαζομένου δεν επιτρέπεται να είναι μεγαλύτερη από 12 μήνες. Κατ΄ εξαίρεση φθάνει στους 18 μήνες σε περίπτωση αναπλήρωσης μισθωτού του οποίου η σύμβαση είναι σε αναστολή. Αν γίνει υπέρβαση αυτού του χρονικού ορίου, τότε η σύμβαση μετατρέπεται σε αορίστου χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.