Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Κοινωνική πολιτική μόνο με δανεικά το 2010


Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ

Με κραχ απειλείται και το κοινωνικό κράτος, εκτός από τα δημόσια οικονομικά. Το υπουργείο Εργασίας στρέφεται στις τράπεζες για να συνεχίσει να ασκεί τις αναγκαίες -εν μέσω ύφεσης- κοινωνικές πολιτικές, έστω και αν το 2010 δεν προμηνύεται ευοίωνο.

Για την αντιμετώπιση του αδιεξόδου ο ΟΑΕΔ και οι άλλοι, εποπτευόμενοι από το υπουργείο Εργασίας, οργανισμοί κοινωνικής πολιτικής σχεδιάζουν να βάλουν υποθήκη τα ακίνητά τους προκειμένου να προχωρήσουν σε τραπεζικό δανεισμό για να καλύψουν τρέχουσες ανάγκες και μέτρα στήριξης των ανέργων. Παράλληλα ο υπουργός Εργασίας προχωρεί σε συμφωνίες με τις τράπεζες για προεξόφληση, εντός του έτους, των αναλογούντων εισφορών που έχουν κατανεμηθεί σε βάθος 10ετίας. Αφορούν την ανάληψη του συνταξιοδοτικού βάρους των υπαλλήλων τους από το ΙΚΑ. Ταυτόχρονα, ο κ. Ανδ. Λοβέρδος επιδιώκει να εισπράξει έως και 100 εκατ. ευρώ περισσότερα από τον ΟΤΕ από την εθελούσια του 2005 που σκοπίμως είχει υποεκτιμηθεί τότε, ως προς το οικονομικό κόστος που συνεπάγεται για το ΙΚΑ.Μέσα σε αυτό το περιβάλλον:

*Τα ασφαλιστικά ταμεία καλούνται να λειτουργήσουν φέτος με 4 δισ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με πέρυσι. Ιδιαίτερο πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσει ο ΟΑΕΕ (ΙΕΒΕ) απ' όπου λείπουν 400 εκατ. ευρώ, το ΙΚΑ, το Ταμείο Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων όπου αναμένουν το εφάπαξ 18.000 συνταξιούχοι (συνολικού κόστους 850 εκατ. ευρώ) κ.ά.
*Στο ΙΚΑ τα έσοδα δεν αποκλείεται να είναι λιγότερα ακόμη και των... μειωμένων περσινών (σημείωσαν πτώση 2% έναντι πρόβλεψης για αύξηση 7% σε σχέση με το 2008). Ταυτόχρονα όμως οι συντάξεις θα αναπροσαρμοστούν τουλάχιστον στο ύψος του πληθωρισμού (1,5%) και ο απόλυτος αριθμός των συνταξιούχων θα αυξηθεί. Κατά συνεπεια, θα μειωθούν και τα έσοδα των άλλων οργανισμών (ΟΑΕΔ, Εργατική Κατοικία και Εργατική Εστία) οι προϋπολογισμοί των οποίων βασίζονται στους αλληλόχρεους λογαριασμούς του ΙΚΑ (που εισπράττει και -θα έπρεπε να- αποδίδει).
*Ο ΟΑΕΔ προγραμματίζει δράσεις που δεν απαιτούν κεφάλαια. Ετσι για το πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών των νέων ανέργων δεν θα αποδώσει τις εισφορές στο ΙΚΑ αλλά θα επιχειρήσει συμψηφισμό με τα χρέη του ταμείου, ύψους 6 δισ. ευρώ, προς τον οργανισμό Απασχόλησης. (Το εν λόγω πρόγραμμα για 65.000 ανέργους αναμένεται να τρέξει από τον προσεχή Μάρτιο με επιδότηση στο 100% των ασφαλιστικών εισφορών κατά το πρώτο έτος, στο 75% το δεύτερο, ενώ το ποσοστό αυτό βαίνει μειούμενο μέχρι εξαφάνισης της επιδότησης στο τέλος της τετραετίας.)
*Η Εργατική Εστία, η οποία επίσης στερείται εσόδων που της αναλογούν από το ΙΚΑ, περιόρισε ήδη τα δελτία κοινωνικού τουρισμού κατά 200.000 φέτος, στα 500.000 έναντι 700.000 το 2009.
*Στην Εργατική Κατοικία έχει «παγώσει» κάθε διαδικασία αφ' ενός λόγω διοικητικής παράλυσης και αφ' ετέρου από τις παλινδρομήσεις για το εάν θα παραμείνει υπό την εποπτεία του υπουργείου Εργασίας ή θα ενταχθεί στο υπουργείου Υποδομών.
Ετσι, υπό το βάρος της οικονομικής ασφυξίας, το υπουργείο Εργασίας επιχειρεί να απογράψει ακίνητα, γραφεία και οικόπεδα (κυρίως του ΟΕΚ) που μπορούν να προσημειωθούν για τη λήψη δανείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.