153 ΕΚΑΤ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ ΕΠΙ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΑΜΕΙΑ
Φόρους που ανέρχονται συνολικά σε 167,68 δισ. ευρώ θα πληρώσουμε μέσα στην κρίσιμη τριετία 2010-2012, προκειμένου να περιοριστεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 2,8%.
Η δυσκολία επίτευξης του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που κατατέθηκε χθες στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι αντιληπτή και από τους συντάκτες του. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βρίσκεται σε αγώνα δρόμου για να επιταχύνει τον μηχανισμό είσπραξης των εσόδων και να θέσει άμεσα σε εφαρμογή τον νέο φορολογικό νόμο, που θα κατατεθεί στη Βουλή στα τέλη Φεβρουαρίου (σ.σ.ολοκληρώθηκε χθες η δημόσια διαβούλευση στο Διαδίκτυο με περίπου 14.000 σχόλια-τοποθετήσεις από τους πολίτες).
Με λίγα λόγια, κάθε μέρα πρέπει να εισέρχονται στα δημόσια ταμεία κατά μέσο όρο 153 εκατ. ευρώ. Φόροι και τέλη τα οποία προκύπτουν τόσο από την αύξηση των φόρων συνολικά κατά 23,6 δισ. ευρώ όσο και από αυτά που θα πληρώναμε έτσι κι αλλιώς. Το ποσό των 153 εκατ. ευρώ σε ημερήσια βάση θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό και καταδεικνύει σε κάθε περίπτωση ότι δεν μπορεί να «χαθεί χρόνος», όπως σημείωνε χαρακτηριστικά αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.
Δεν είναι τυχαίο ότι έχει ήδη επισπευσθεί η διαδικασία του διαλόγου στο φορολογικό (σ.σ. επί παραδείγματι οι 5 συνεδριάσεις της ομάδας εργασίας για το εισόδημα μειώθηκαν σε 3) και επιδίωξη του οικονομικού επιτελείου είναι να τεθεί σε ισχύ πάση θυσία πριν από το Πάσχα, ενώ για ορισμένες διατάξεις θα υπάρξει αναδρομικότητα.
Οι φόροι που θα πληρώσουμε στην κρίσιμη τριετία, προκειμένου η χώρα να εξέλθει από την οικονομική κρίση, προέρχονται από:
70 δισ. οι άμεσοι
* Αμεσοι φόροι συνολικού ύψους 69,9 δισ. ευρώ. Και ως τέτοιοι καταγράφονται οι φόροι στο εισόδημα των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων. Φέτος ανέρχονται στα 21,98 δισ. ευρώ, του χρόνου στα 23 δισ. και το 2012 στα 24,93 δισ. ευρώ.
95 οι έμμεσοι
* Εμμεσοι φόροι που ανέρχονται συνολικά στα 94,74 δισ. ευρώ στην τριετία. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται: ο ΦΠΑ, οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα, τα τέλη κινητής τηλεφωνίας, τέλη κυκλοφορίας οχημάτων, τέλη ταξινόμησης οχημάτων, χαρτοσήμου, ασφαλίστρων κ.λπ. Οι έμμεσοι φόροι φθάνουν στα 29,6 δισ. ευρώ φέτος, στα 31,6 δισ. του χρόνου και στα 33,59 δισ. το 2012.
* Φόροι κεφαλαίου 3 δισ. ευρώ που καταμερίζονται σε 977 εκατ. ευρώ φέτος, 1,01 δισ. του χρόνου και 1,05 δισ. το 2012.
Το βάρος του μαζέματος των πρόσθετων εσόδων, δηλαδή των 23,6 δισ. ευρώ, αλλά και της μη απώλειας των βέβαιων φόρων -όπως συνέβη τον προηγούμενο χρόνο, με συνέπεια την εκτίναξη του ελλείμματος στο 12,7%, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το ρίχνει στην πάταξη της φοροδιαφυγής μιλώντας για (υποεκτιμημένα) έσοδα 1,2 δισ. ευρώ.
Δεν είναι τυχαίο ότι συνεργεία ελέγχου των Ελεγκτικών Υπηρεσιών «οργώνουν» την αγορά σε καθημερινή βάση, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και το μάζεμα των αποδείξεων, εκ των οποίων οι υπηρεσίες του υπουργείου υπολογίζουν ότι θα υπάρξει όφελος 800 εκατ. ευρώ πλέον του 5% που εκτιμούν το κέρδος από τη φορολόγηση εισοδήματος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες θα υποχρεωθούν να δηλώσουν μεγαλύτερους τζίρους λόγω αποδείξεων που κόβουν.
Στο φορολογικό θα ενταχθούν ακόμα ενιαία τιμαριθμοποιημένη προοδευτική φορολογική κλίμακα, κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης, κατάργηση των περισσότερων απαλλαγών για ατομικά εισοδήματα και εταιρικά κέρδη, στη φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών βάσει κλίμακας και τη μείωση για τα επαναεπενδυόμενα εταιρικά κέρδη, επαναφορά ΦΜΑΠ και φόρου κληρονομιών (σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο), φόρου υπεραξίας σε Off shore, κατάργηση Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, καθολικό «πόθεν έσχες» (συνολικό προφίλ εισοδήματος και περιουσίας), καθώς και ηλεκτρονική δήλωση εισοδήματος για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. *
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.