Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Η πρόληψη ατυχημάτων στον χώρο της εργασίας


Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΥΝΤΑ, αν. καθηγητή Κοινωνικής Ιατρικής, διευθυντή Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ), προέδρου Παγκόσμιας Ενωσης Νοσοκομείων και Υπηρεσιών Προαγωγής Υγείας

Η εργασία αποτελεί μία απασχόληση στην οποία οι περισσότεροι άνθρωποι αφιερώνουν ένα μεγάλο μέρος της ζωής τους.

Το εργασιακό περιβάλλον μπορεί να αποδειχθεί εχθρικό ορισμένες φορές, όχι μόνο λόγω της πίεσης ή των απαιτήσεων της δουλειάς, αλλά και από την παράλειψη ή παράβλεψη των μέτρων ασφαλείας. Οποιαδήποτε και αν είναι η φύση της δουλειάς σας (υπάλληλος γραφείου ή εργάτης) το κράτος έχει θεσπίσει νόμους για την υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας.

Η Ελλάδα βρίσκεται στις μεσαίες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση από άποψη εργατικών ατυχημάτων. Κάποια από αυτά προκαλούν μόνιμες βλάβες στους εργαζομένους, με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν ποτέ ξανά να ασκήσουν τα καθήκοντα που ασκούσαν και μακροχρόνια επιφέρουν κοινωνική απομόνωση.Οι παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία του εργαζομένου στο περιβάλλον στο οποίο απασχολείται είναι χημικοί (μόλυβδος, τοξικά αέρια, βενζόλιο, φυτοφάρμακα κ.λπ.), φυσικοί (ακτινοβολίες, θόρυβος, θερμοκρασία, συνθήκες φωτισμού και αερισμού), βιολογικοί (ιοί, βακτήρια, μύκητες), εργονομικοί (κακή ποιότητα κατασκευών, ολισθηρότητα εδάφους), ψυχολογικοί (υπερωρίες, απαιτήσεις δουλειάς, εργασιακό στρες) και κοινωνικοί (εργασιακές σχέσεις μεταξύ συναδέλφων και προϊσταμένων, βαθμός ικανοποίησης από την εργασία και φύση εργασίας).

Σε κάθε χώρο εργασίας φροντίστε να ενημερωθείτε για τους κανόνες ασφαλείας του που ορίζονται από τον εργοδότη και από τον νόμο. Οι κανόνες αυτοί θεσπίστηκαν για την προστασία του εργαζομένου και υπάρχουν σε όλα τα πολιτισμένα κράτη για να εμποδίσουν την ασθένεια και τους τραυματισμούς από έκθεση σε ακτινοβολία, χημικές ουσίες (πολλές χιλιάδες χημικές ουσίες συνδέονται με προβλήματα υγείας στον χώρο της εργασίας), σκόνη και φυσικούς κινδύνους, όπως ο ηλεκτρισμός.
Ανάλογα με το είδος της εργασίας σας ενδεχομένως να χρειάζονται προστατευτικά μέσα όπως κράνη, αναπνευστήρες, ειδικά γυαλιά, ωτασπίδες και ολόσωμες φόρμες. Στο εμπόριο υπάρχει διαθέσιμη μεγάλη ποικιλία προστατευτικού εξοπλισμού, αλλά η χρήση του πρέπει να είναι συνεχής και σωστή για να είναι αποτελεσματική. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείχνετε σε εργαλεία πεσμένα στο πάτωμα ή υγρά (λάδια κ.λπ.), στην ολισθηρότητα των κλιμακοστασίων, στο ανώμαλο έδαφος, στον κακό φωτισμό και στη μεταφορά των φορτίων που δεν επιτρέπουν την ορατότητα, για αποφυγή πτώσεων. Αν είστε οδηγός σε κάποιο μέσο μεταφοράς (λεωφορείο, ή τρόλεϊ), πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικός και ο τρόπος οδήγησης να είναι κατάλληλος για την ασφάλεια των επιβατών. Η στάση του λεωφορείου πρέπει να είναι πολύ κοντά στο πεζοδρόμιο ώστε να μειώνεται το ύψος της επιβίβασης και αποβίβασης.
Τα προληπτικά μέτρα για αποφυγή των ατυχημάτων καθορίζουν τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων. Πολλές φορές η υγεία θεωρείται δεδομένη γι' αυτό συνηθίζεται να γίνεται υποτίμηση των μέτρων πρόληψης. Ακόμη και αν οι συνάδελφοί σας δεν συνηθίζουν να παίρνουν τα κατάλληλα μέτρα, επειδή κανείς άλλος δεν το κάνει ή επειδή υπάρχει άγνοια επί του θέματος, μπορείτε να κάνετε εσείς την αρχή, δίνοντας το καλό παράδειγμα και εξηγώντας τους τα οφέλη της πρόληψης.
Συμβουλευτική Γραμμή Πρόληψης ΙΚΠΙ: 210-7222727
Ιστοσελίδα Υγείας - Πρόληψης: www.neahygeia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.