ΑΝ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: 20-21% «ΙΣΠΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ» Η ΑΝΕΡΓΙΑ
ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΣ: ΦΤΩΧΟΣ 1 ΣΤΟΥΣ ΠΕΝΤΕ
Εφιαλτικότερα από κάθε πρόβλεψη θα είναι τα ποσοστά της ανεργίας για την τρέχουσα χρονιά. Ο υπουργός Εργασίας, Αν. Λοβέρδος, γνωστοποίησε χθες ότι το ποσοστό ανεργίας είναι πιθανό να εκτιναχθεί το 2010 στο 21% και θα φτάσει το ένα εκατομμύριο άτομα.
«Κουπόνια για τα σουπερμάρκετ και μειωμένα εισιτήρια» εξήγγειλε χθες ο Λοβέρδος. Στη φωτογραφία ο υπουργός (δεξιά) μαζί με τη Μ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου και τους Πολυζωγόπουλο και Παπασπύρο, χθες στην επιτροπή
Συγκεκριμένα, το κυβερνητικό στέλεχος δήλωσε ότι αν είναι ορθές οι εκτιμήσεις του υπουργείου, τότε θα προσεγγίσουμε το ένα εκατομμύριο ανέργους και μπορεί στο τέλος του 2010 να έχουμε, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «ισπανικού τύπου ανεργία, με ποσοστό 20% έως 21%».
Οι δυσοίωνες προβλέψεις του υπουργού έγιναν κατά τη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για το «2010-Ετος Φτώχειας». Στο πλαίσιο αυτό και με αφορμή την έναρξη του Ευρωπαϊκού Ετους για την Καταπολέμηση της Φτώχειας, ο κ. Λοβέρδος είπε ότι στις 21 Ιανουαρίου θα ανακοινώσει την ήδη εξαγγελθείσα δέσμευση της κυβέρνησης για τη χορήγηση εκπτωτικών κουπονιών αξίας 60-65 ευρώ μηνιαίως, με τα οποία οι άνεργοι θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθεύονται είδη πρώτης ανάγκης από σουπερμάρκετ, ενώ παράλληλα θα έχουν μειωμένα εισιτήρια για τις αστικές συγκοινωνίες.
Την εφιαλτική κατάσταση σε ό,τι αφορά την ανεργία περιέγραψε και ο πρόεδρος της ΟΚΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος, ο οποίος παραδέχτηκε ότι το 2010 θα έχουμε χιλιάδες ανέργους, επειδή η κρίση θα έρθει στη χώρα μας καθυστερημένα. Ο ίδιος, ωστόσο, εξέφρασε ενστάσεις για τις έως τώρα πολιτικές που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις για τον περιορισμό του προβλήματος, ενώ έκανε λόγο για «ελλιπή συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων και υστερήσεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες».
Στη συνεδρίαση μετείχε και ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος, ο οποίος υποστήριξε ότι το ποσοστό του γενικού πληθυσμού που βρίσκεται στα όρια της φτώχειας θα αγγίξει το 2010 το 21% και θα πλήξει κυρίως τις ηλικίες 16-24 και άνω των 65 ετών.
Πάντως, τόσο ο τελευταίος όσο και ο κ. Πολυζωγόπουλος εξέφρασαν αντιρρήσεις σ' ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα που θα προκύψει από τη θέσπιση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Εξήγησαν ότι, για να βελτιωθεί η κατάσταση, απαιτούνται αναπτυξιακοί στόχοι, εξεύρεση νέων θέσεων εργασίας, αλλά και η ψήφιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, που θα περιλαμβάνει μέτρα και παρεμβάσεις σε όλους τους τομείς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.