Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΜΕΤΑΞΕΤΑΣΤΕΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΔΡΑΣΗ...



Επιμέλεια : Χάρης Καρανίκας
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Στις τελευταίες θέσεις των κλιματικών επιδόσεων των ανεπτυγμένων χωρώνκαι των αναδυόμενων οικονομιών τοποθετεί την Ελλάδα ετήσια έκθεση αξιολόγησης που παρουσιάστηκε χθες στην Κοπεγχάγη στο πλαίσιο τηςΠαγκόσμιας Διάσκεψης για το Κλίμα. Συγκεκριμένα, ανάμεσα στους 57 μεγαλύτερους ρυπαντές του πλανήτη που είναι υπεύθυνοι για το 90% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου η χώρα μας κατατάσσεται στην 51η...χειρότερη θέση όσον αφορά στις δράσεις που έχει ήδη αναλάβει στην προσπάθεια για τη συγκράτηση της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου. Χαρακτηριστικό πάντως είναι το γεγονός ότι οι τρεις πρώτες θέσεις της κατάταξης του Δείκτη Κλιματικών Επιδόσεων της περιβαλλοντικής οργάνωσης Germanwatch και του δικτύου CΑΝ, όπου συμμετέχουν το WWF και η Greenpeace, είναι κενές καθώς καμία χώρα δεν συνεισφέρει επαρκώς στα απαιτούμενα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Έτσι, η Βραζιλία που αξιολογείται ως η καλύτερη σε δράσεις χώρα κατατάσσεται στην 4η θέση, η αμέσως επόμενη Σουηδία στην 5η θέση κ.ο.κ. Με αυτό το σκεπτικό η Ελλάδα τοποθετείται στην 54η θέση (προτελευταία στην Ε.Ε.- 27) και ακολουθούν Νέα Ζηλανδία, Λουξεμβούργο, Αυστραλία, Καζαχστάν, Καναδάς και Σαουδική Αραβία στην 60ή θέση.
Το διοξείδιο του άνθρακα
Η χειρότερη επίδοση της χώρας μας, σύμφωνα με την έκθεση, εντοπίζεται στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανά μονάδα παραγόμενης ενέργειας, για την οποία μας κατατάσσουν στην 56η θέση. Ακόμα, ιδιαίτερα αδύναμα σημεία μας θεωρούνται η εθνική κλιματική πολιτική (49η θέση), οι επιδόσεις για τους στόχους μείωσης εκπομπών σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 (48η) και οι εκπομπές των νοικοκυριών (46η). Μέτρια αξιολογούνται τα αποτελέσματα των δράσεων στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στον περιορισμό των εκπομπών στην αεροπλοΐα και στην κατανάλωση ενέργειας ανά κάτοικο. Ως πλέον δυνατό σημείο της Ελλάδας αξιολογείται ο δείκτης της πρωτογενούς ενέργειας που χρειάζεται για να παραχθεί μία μονάδα Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, για τον οποίο κατατασσόμαστε στην 11η θέση.
Στον δείκτη κλιματικών επιδόσεων της περσινής χρονιάς η χώρα μας κατέλαβε την 51η θέση. «Άλλη μια θλιβερή κατάταξη της Ελλάδας, που μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί καθώς τα τελευταία χρόνια χάσαμε μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία να μεριμνήσουμε για το κλίμα και να μετατρέψουμε τη μείωση των εκπομπών σε αναπτυξιακή πολιτική», ανέφερε ο υπεύθυνος εκστρατειών του WWF Ελλάς κ. Αχιλλέας Πληθάρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.