Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Τετραετές πλάνο εξυγίανσης και ριζικών αλλαγών


Γ. Παπανδρέου: Φόρος 90% στα bonus των τραπεζών – νέες αποκρατικοποιήσεις – μείωση στο μισό αμοιβών σε δ.σ. ΔΕΚΟ - πλαφόν στις διευθυντικές αμοιβές - Περιορίζονται κατά 1/3 οι συμβάσεις εργασίας

Στο τέλος του 2013 η μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3%

Τετραετές πρόγραμμα περιορισμού του ελλείμματος στα επίπεδα του 3% ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του στο Ζάππειο. Υποστήριξε ότι δεν θα αυξήσει τα βάρη στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα ενώ προανήγγειλε φόρο 90% (!) στα bonus των τραπεζικών στελεχών του ιδιωτικού τομέα. «Μέσα σε τρεις μήνες θα πάρουμε αποφάσεις που δεν πήραμε δεκαετίες ολόκληρες», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, κηρύσσοντας την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου.

Το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, θα προβλέπει μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση. Στόχος είναι το έλλειμμα να περιοριστεί στο 7% στο τέλος του 2011 (από 9,1% στο τέλος του 2010), στο 5% στο τέλος του 2012 και στο 3% στο τέλος του 2013. Ταυτόχρονα, από το τέλος του 2012 θα ξεκινήσει και η προσπάθεια αποκλιμάκωσης του δημοσίου χρέους. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε νέο κύκλο μετοχοποιήσεων και αποκρατικοποιήσεων σε τομείς για τους οποίους δεν υπάρχει ενδιαφέρον συμμετοχής του Δημοσίου. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για:

• Δημιουργία και μετοχοποίηση στην κεφαλαιαγορά εταιρίας συμμετοχών του δημοσίου
• Πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας
• Τη δημιουργία ενός «καλαθιού» αξιοποιήσιμων ακινήτων του δημοσίου και εισαγωγή στην κεφαλαιαγορά
• Την ενιαία και επαγγελματική διαχείριση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων
• Την τιτλοποίηση εσόδων από το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας
Εισοδηματική πολιτική
Για τους μισθούς του Δημοσίου, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη δέσμευση ότι οι αυξήσεις θα κινούνται στα όρια του πληθωρισμού για τους έχοντες αποδοχές έως 2000 ευρώ. Από αυτό το όριο και πάνω, δεν θα υπάρξει αύξηση πέραν της ωρίμανσης. Ο πρωθυπουργός παρέπεμψε για περισσότερες λεπτομέρειες στην ανακοίνωση της εισοδηματικής πολιτικής τον Ιανουάριο.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, έως τα μέσα του 2010 θα έχει υλοποιηθεί το ενιαίο κέντρο πληρωμής όλων των μισθών στο Δημόσιο.
Ta bonus των τραπεζικών στελεχών
Οι τράπεζες στις οποίες το δημόσιο έχει επιρροή, δεν θα δώσουν bonus στα στελέχη τους ακόμη και μετά την επιστροφή των “πακέτων στήριξης”, δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου. “Για τις τράπεζες του ιδιωτικού τομέα, προσέθεσε, δεν μπορούμε να επιβάλουμε κάτι τέτοιο. Μπορούμε όμως να φορολογήσουμε τα bonus και αυτό θα κάνουμε” υποστήριξε ο πρωθυπουργός και προανήγγειλε φόρο 90% στα bonus που θα διανείμουν οι ιδιωτικές τράπεζες στα στελέχη τους.
Φορολογικό
Πόθεν έσχες σε όλους τους εφοριακούς και παύση καθηκόντων σε όσους δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τα εισοδήματα τους ανακοίνωσε ο Γ. Παπανδρέου. Υποστήριξε ότι η νέα φορολογική κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2010. Προανήγγειλε κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης για όλα τα εισοδήματα και τα επιδόματα στο δημόσιο ενώ έκανε λόγο για λογιστικό προσδιορισμό όλων των εισοδημάτων και κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει ρόλο συντονιστή στην καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος.
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε επίσης:
• Εφαρμογή από το 2010 της προοδευτικής φορολόγησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας
• Επαναφορά του φόρου κληρονομιάς και γονικών παροχών με υψηλότερο αφορολόγητο
• Κατάργηση χαριστικών φοροαπαλλαγών
• Φορολόγηση των διανεμομένων κερδών στα φυσικά πρόσωπα
• Φορολόγηση της υπεραξίας από βραχυχρόνιες χρηματιστηριακές συναλλαγές με συμψηφισμό των ζημιών
• Κωδικοποίηση και απλούστευση της φορολογικής νομοθεσίας
• Λογιστικό προσδιορισμό όλων των εισοδημάτων
• Αποτελεσματικό έλεγχο όλων των ενδο-ομιλικών συναλλαγών
• Φορολόγηση των συναλλαγών με εξωχώριες (offshore) εταιρείες
• Ηλεκτρονική παρακολούθηση της αγοράς των καυσίμων, για την πάταξη του λαθρεμπορίου.
• Υποχρέωση διατήρησης επαγγελματικών λογαριασμών στις τράπεζες, διασύνδεση με τα πληροφοριακά συστήματα και πρόσβαση των φορολογικών υπηρεσιών
• Γενίκευση του πόθεν έσχες στις δηλώσεις και εφαρμογή του καθολικού πόθεν έσχες στον έλεγχο
• Σύστημα έκπτωσης φόρων μέσω αποδείξεων.
• Κατάρτιση προγράμματος στοχευμένων διασταυρώσεων και διεξαγωγή φορολογικών ελέγχων βάσει ευρημάτων από το 2010
• Δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο των στοιχείων εισοδημάτων και φόρου από εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερα επαγγέλματα (εφαρμογή ν.2238/1994)
Περιστολή δαπανών
Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, έκανε λόγο για δραστική περιστολή δαπανών στον δημόσιο τομέα ενώ προσέθεσε ότι έχει ήδη ζητήσει από τους υπουργούς του να ανακοινώσουν τριετές πλάνο περιστολής στα υπουργεία της ευθύνης τους. Έκανε λόγο για μείωση των λειτουργικών δαπανών του κράτους κατά 10%, περιορισμό της σπατάλης στα ασφαλιστικά ταμεία ενώ επανέλαβε την πρόθεση να παγώσουν οι προσλήψεις το 2010 και στη συνέχεια να γίνεται μία νέα πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις. Επίσης έκανε λόγο για:
• Περιορισμό μέχρι και κατά το ένα τρίτο των συμβάσεων εργασίας στους περισσότερους τομείς του δημοσίου τομέα
• Κλείσιμο του ενός τρίτου των γραφείων του ΕΟΤ και απορρόφηση των γραφείων τύπου του εξωτερικού από τις πρεσβείες
• Μείωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων το 2011 και το 2012
• Μείωση κατά 50% στις αμοιβές των αμοιβών δ.σ. στις ΔΕΚΟ αλλά και στον αριθμό των εκπροσώπων.
 Στον τομέα της Υγείας και Πρόνοιας δεσμεύτηκε για πολιτική δραστικής καταπολέμησης της σπατάλης στις δαπάνες για τα φάρμακα και τις προμήθειες νοσοκομείων. Εξήγγειλε, μεταξύ άλλων, διπλογραφικό σύστημα καταγραφής σε όλα τα νοσοκομεία, μέσα στο α' εξάμηνο του 2010, αποκεντρωμένες διαδικασίες ηλεκτρονικών προμηθειών, ηλεκτρονική συνταγογράφηση και παρουσία ορκωτών λογιστών στα ασφαλιστικά ταμεία.
Όσον αφορά στην εργασία των μεταναστών, υπογράμμισε ότι η νομοθεσία αφορά και στους μετανάστες και η αγορά εργασίας δεν είναι σκλαβοπάζαρο. προανήγγειλε ταχεία υιοθέτηση της κοινοτικής οδηγίας που προβλέπει κυρώσεις σε επιχειρήσεις που απασχολούν παράνομα αλλοδαπούς.
"Ψαλίδι" και στη δημόσια διοίκηση

Ο Γ. Παπανδρέου επιβεβαίωσε ότι οι αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση θα προηγηθούν των εκλογών του Νοεμβρίου, ώστε οι επόμενοι δήμαρχοι και οι αιρετοί, για πρώτη φορά, περιφερειάρχες να εκλεγούν με το νέο σύστημα. Δεν αναφέρθηκε στους νομάρχες, γεγονός που δίνει συνέχεια στις πληροφορίες που κάνουν λόγο για κατάργηση της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης. Υπογράμμισε ότι τα επίπεδα διοίκησης θα μειωθούν από πέντε που είναι σήμερα, σε τρία, ώστε η κεντρική διοίκηση του κράτους να απελευθερωθεί και να αφιερωθεί στην επιτελική, ελεγκτική δράση.

«Ιστορική στιγμή»

"Το διακύβευμα για την Ελλάδα είναι ξεκάθαρο, αφορά κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αφορά στο  δικαίωμά μας να στήσουμε ένα σωστό κοινωνικό κράτος", δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου και διερωτήθηκε αν επιθυμούν οι Έλληνες  μια κυβέρνηση που θα είναι απλώς διαχειριστής ή "εκκαθαριστής" των υποχρεώσεων της πολιτείας προς τρίτους.
Μόνος μας δρόμος μια νέα διακυβέρνηση στη χώρα που θα ανασυγκροτεί τις δυνάμεις του τόπου και αυτή η ανασυγκρότηση δεν μπορεί παρά να είναι μια εθνική προσπάθεια", πρόσθεσε. Υποσχέθηκε πολιτικές που θα αποτελούν λόγο και συμβόλαιο τιμής, μεταξύ της κυβέρνησης, των κοινωνικών εταίρων και της κοινωνίας των πολιτών.
Ξεκαθάρισε ότι δεν μιλά για "μερεμέτια", αλλά για πραγματικά ριζικές τομές και επιλογές που θα είναι επώδυνες. "Όλοι μας πρέπει να ξεβολευτούμε από αντιλήψεις" είπε, αλλά διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση θα προστατεύσει παράλληλα τα αδύναμα στρώματα και τη μεσαία τάξη.
Μιλώντας για τις ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης, χαρακτήρισε εγκληματική τη διαχείριση του τόπου. Η προηγούμενη κυβέρνηση φυγομάχησε και έκανε τα χρόνια προβλήματα κανόνα, αντί να τα αντιμετωπίσει . Όσον αφορά σε εκείνους που εισηγούνται μειώσεις μισθών και συντάξεων, είπε ότι δεν θέλει να πάρει ημίμετρα, τα οποία δεν χτυπούν τα προβλήματα, αλλά τα κοινωνικά στρώματα που δεν ευθύνονται για την κρίση και είναι άδικα. Είναι εύκολο να μειώσουμε μισθούς και συντάξεις, όμως δεν είναι εκεί το μεγάλο μας πρόβλημα. το μεγαλύτερο μας έλλειμμα είναι αυτό της αξιοπιστίας, τόνισε.
"Οι θεσμικές αλλαγές που προτείνουμε καμιά φορά θεωρούνται πιο δύσκολο να επιτευχθούν. Και ρωτούν, η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει; Μήπως δεν έχει τη βούληση όπως δεν είχε η προηγούμενη κυβέρνηση; Ως Έλληνας, ως πατριώτης, θέλω να τους διαψεύσουμε. Ως πρωθυπουργός της χώρας σας καλώ να αποδείξουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε", ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου, χαρακτηρίζοντας ιστορική τη σημερινή συγκυρία.
Κάλεσε τους κοινωνικούς εταίρους σε συμμαχία, τονίζοντας ότι φορείς και επιχειρήσεις έχουν να παίξουν ένα ρόλο πατριωτικό. "Πιστεύω πως έπεισα τους Ευρωπαίους εταίρους μας, δείξαμε τη βούληση, όμως δεν αρκεί η βούληση μιας κυβέρνησης. Σήμερα θέλω τη συνεργασία σας για να αποδείξουμε πως όταν θέλουμε μπορούμε". Ο Γ. Παπανδρέου έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: "Θα αλλάξουμε εκ βάθρων την Ελλάδα, είμαι βέβαιος πως θα πετύχουμε".

Πάν. Παναγιωτόπουλος: «Δεν έχει συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα των καιρών»

«Έκθεση ιδεών» οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού, λέει η Ν.Δ.

Για «εκθέσεις ιδεών», «διακηρύξεις αφηγηματικού χαρακτήρα» και «εκδηλώσεις καλών προθέσεων» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της Ν.Δ., Πάν. Παναγιωτόπουλος, σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, στο Ζάππειο.
“Ο θυμόσοφος λαός μας λέει: "Όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα μικρό καλάθι". Η λαϊκή παροιμία επιβεβαιώθηκε πλήρως από τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος, αφού καλλιέργησε υψηλές προσδοκίες για τις αποψινές του δηλώσεις, και πάλι απογοήτευσε”, επισήμανε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
“Η εμμονή του κ. Παπανδρέου να επιλέγει την απραξία και την αδράνεια ή στην καλύτερη περίπτωση την αοριστία, την ώρα που όλοι του ζητούν να ανακοινώσει ολοκληρωμένα μέτρα στήριξης της οικονομίας, τα οποία θα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, δημιουργεί κλίμα πολιτικής παθογένειας και στέλνει λανθασμένα μηνύματα στις αγορές”, σημείωσε ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης”, που κάλεσε την κυβέρνηση “να βρει το πολιτικό θάρρος να αποδεσμευτεί από τις προεκλογικές υποσχέσεις και να πάρει τα απαραίτητα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης”.
Για μία ακόμη φορά, ο Π. Παναγιωτόπουλος επισήμανε πάντως πως “σε μια τέτοια προσπάθεια, η κυβέρνηση θα βρει στο πλευρό της την ΝΔ”. “Μόνον έτσι θα πειστούν οι αγορές ότι υπάρχει εθνικό και αξιόπιστο πρόγραμμα εξόδου από την κρίση”, προσθέτει, καταλήγοντας: “ Με αίσθημα ειλικρινούς ανησυχίας διαπιστώνουμε ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα των καιρών”.

«Καμία συναίνεση» στα νέα μέτρα, λέει το ΚΚΕ

«Καμία συναίνεση στα νέα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα. Έχουν δρομολογηθεί σε όλα τα κράτη της Ε.Ε.. Στην Ελλάδα, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της σπατάλης, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ γίνεται ο νεκροθάφτης όποιων δικαιωμάτων έχουν απομείνει, στην Ασφάλιση, στους μισθούς και στις εργασιακές σχέσεις», εκτιμά ο Περισσός, σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού.
"Καμία συναίνεση στη λεγόμενη πατριωτική συστράτευση, που έχει στόχο να φτιάξει τα νέα πράσινα τζάκια. Πραγματικά πατριωτικό για το λαό είναι ό,τι υπηρετεί τα συμφέροντά του και όχι τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Λαϊκή συμμαχία και αντεπίθεση είναι ο μόνος φιλολαϊκός δρόμος", καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

«Περίμενε περισσότερα» ο ΛΑΟΣ από τον πρωθυπουργό

Αρνητική ήταν η υποδοχή του εκπροσώπου Τύπου του ΛΑΟΣ στην αποψινή ομιλία του πρωθυπουργού.
«Απ’ ότι φαίνεται πρέπει να μεγιστοποιήσουμε την έκκληση για σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Είναι σίγουρο ότι ο Ελληνικός λαός περίμενε περισσότερα σήμερα από τη 'διακαναλική' του κ. Παπανδρέου», δήλωσε.

ΣΥΝ: «Φιέστα πρωθυπουργικού μονολόγου»

Για «φιέστα πρωθυπουργικού μονολόγου» κάνει λόγο ο ΣΥΝ, σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου στο Ζάππειο, κατά την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου υπό την αιγίδα της ΟΚΕ.
"Η έκθεση ιδεών, που παρουσίασε ο κ. Παπανδρέου, άφησε απʼ έξω τη διατύπωση μιας σαφούς πολιτικής εξόδου από την οικονομική κρίση. Οι παλινωδίες των τελευταίων ημερών και η αδιαφάνεια γύρω από τις δεσμεύσεις απέναντι στις Βρυξέλλες μιλούν από μόνες τους. Δεν νοείται πολιτική εξόδου από την κρίση χωρίς σχέδιο για την απασχόληση, χωρίς την εγκατάλειψη της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και χωρίς μια πολιτική αναδιανομής του πλούτου και αποφασιστικής ενίσχυσης των εισοδημάτων των οικονομικά ασθενέστερων. Ο ήδη κατατεθειμένος προϋπολογισμός κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση", σημειώνει η Κουμουνδούρου, καταλήγοντας ότι "ο διάλογος είναι καλός, όταν δε συρρικνώνεται σε επικοινωνιακό τέχνασμα".



1 σχόλιο:

  1. ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΤΡΕΛΑΘΟΥΜΕ Σ΄ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ.
    Ο ΕΝΑΣ ΛΕΕΙ ΠΑΡΕ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΛΟς ΛΕΕΙ ΠΑΡΤΑ ΠΙΣΩ.
    ΕΠΙΤΕΛΟΥς ΘΑ ΣΥΝΝΕΝΟΗΘΟΥΜΕ ΚΑΠΟΤΕ.
    ΚΑΝΕΝΑς ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΟ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.