Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΖΕΣΤΑΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΓΩΜΑ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ



Ρεπορτάζ : Ειρήνη Χρυσολωρά

Το πάγωμα των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων εξετάζει και πάλι, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση, μετά τη δραματική επιδείνωση του κλίματος διεθνώς για την ελληνική οικονομία, η οποία αποτυπώθηκε χθες και στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. Η προχθεσινή υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch προκάλεσε έντονη ανησυχία και ξαναζέστανε τα σενάρια για ριζικά μέτρα μείωσης του ελλείμματος «εδώ και τώρα», όπως ζητούν οι Βρυξέλλες και οι... αγορές, χωρίς πάντως να έχουν ακόμη ληφθεί αποφάσεις. Το πάγωμα των μισθών, μαζί με άλλα μέτρα για τους φόρους και τις διαρθρωτικές αλλαγές, βρίσκονται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου και αναμένεται να οριστικοποιηθούν το Σαββατοκύριακο, αφού δώσει τη συγκατάθεσή του ο Πρωθυπουργός. Ο κ. Γ. Παπανδρέου αναμένεται να ανακοινώσει ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων τη Δευτέρα, κατά την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου για τις αλλαγές στη φορολογία, στο Ζάππειο.
Από 2.000 ευρώ και πάνω
Ειδικότερα, για τους μισθούς έχει επανέλθει το σενάριο που προβλέπει πάγωμα για μεικτές αποδοχές άνω των 2.000 ευρώ. Το οικονομικό επιτελείο έχει διαπιστώσει ότι η εναλλακτική λύση, δηλαδή το πάγωμα μόνο για όσους αμείβονται με βασικό μισθό άνω των 2.000 ευρώ (και με ονομαστικό μισθό ίσως και 4.000 ευρώ) αφορά ελάχιστους και δεν οδηγεί σε σημαντική εξοικονόμηση δαπανών. Έτσι, δεδομένης και της κρισιμότητας των περιστάσεων προσανατολίζεται περισσότερο στο πάγωμα για μεικτές αποδοχές άνω των 2.000 ευρώ, η οποία αφορά περίπου 400.000 υπαλλήλους και συνταξιούχους. Και πάλι, όμως, η εξοικονόμηση υπολογίζεται ότι δεν θα ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, εξετάζεται και η αυστηρότερη εκδοχή για πάγωμα των αποδοχών άνω των 2.000 ευρώ επί μία διετία ή τριετία, κάτι που θα τύγχανε ίσως ευνοϊκότερης υποδοχής από τις Βρυξέλλες, αλλά θα είχε σημαντικότερο πολιτικό κόστος.
Ένα ακόμη σενάριο ανέφερε όχι απλώς πάγωμα μισθών, αλλά και αναστολή των χρονοεπιδομάτων (ωρίμαση), που οδηγούν σε μια αυτόματη αύξηση κατά 2% των αμοιβών των δημοσίων υπαλλήλων.
Το οικονομικό επιτελείο συζήτησε και το ενδεχόμενο για πλήρες πάγωμα αποδοχών όλων των δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων, το οποίο, όμως, μικρή επιπλέον εξοικονόμηση θα προσέφερε, ενώ το πολιτικό κόστος θα ήταν μεγάλο.
Ο 14ος μισθός
Πληροφορίες αναφέρουν, εξάλλου, ότι εξετάσθηκε ακόμη και η κατάργηση του 14ου μισθού, αλλά τελικά χθες ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος την απέκλεισε. Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι καμιά απόφαση δεν είχε ληφθεί ώς χθες το βράδυ και το οικονομικό επιτελείο συνέχιζε να καταστρώνει σενάρια υπολογίζοντας το κόστος και το όφελος καθενός από αυτά. Σημαντικό ανασχετικό παράγοντα στη λήψη αποφάσεων αποτελεί η ύπαρξη δύο γραμμών μέσα στην κυβέρνηση σχετικά με το τι πρέπει να γίνει, δηλαδή αν πρέπει να ληφθούν σκληρά μέτρα, όπως μας ζητούν οι Βρυξέλλες και οι αγορές, υπό την απειλή της ανόδου των επιτοκίων δανεισμού, ή πρέπει να επιμείνει η κυβέρνηση στις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Χαρακτηριστικά χθες η υπουργός Οικονομίας κ. Λούκα Κατσέλη είπε στη Βουλή ότι τα μόνα μέτρα που θα ληφθούν θα είναι φορολογικά.


Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.