Ρεπορτάζ : Ηλία Π. Γεωργάκης
Πακέτο 14 προτάσεων για το Ασφαλιστικό, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη θεσμοθέτηση της εθνικής κατώτατης σύνταξης και κίνητρα για περισσότερα χρόνια παραμονής στην εργασία παρουσίασε χθες η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Προτείνονται επίσης συγχώνευση των ασφαλιστικών ταμείων σε τρία, καθώς και λογιστικός διαχωρισμός των προνοιακών από τις ασφαλιστικές παροχές και νέο καθεστώς για τα βαρέα και... ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Στόχος της κυβέρνησης είναι το πόρισμα της Επιτροπής Ειδικών να είναι έτοιμο έως τα τέλη Απριλίου, να ακολουθήσει ο πολιτικός διάλογος εντός και εκτός Βουλής και να κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή έως το τέλος Ιουνίου 2010.
Ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος κατά τη χθεσινή πρώτη κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ειδικών με τους κοινωνικούς εταίρους παρουσίασε τις 14 «δομικές αλλαγές» δεσμευόμενος- για μία ακόμη φορά- ότι δεν θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας, δεν θα μειωθούν τις συντάξεις και δεν θα αυξηθούν οι εισφορές.
Οι κυβερνητικές προτάσεις
Οι κυβερνητικές προτάσεις για την αναμόρφωση του Ασφαλιστικού προβλέπουν τα παρακάτω:
1 Θεσμοθέτηση της βασικής σύνταξης ως κοινής αφετηρίας για όλες τις κύριες συντάξεις και ενίσχυση της ανταποδοτικής σχέσης εισφορών- παροχών, καθώς και ενίσχυση των κινήτρων ασφάλισης και παραμονής στην εργασία (εξάλειψη των κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση). Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρχει μία βασική σύνταξη για όλους, η οποία θα αυξάνεται ανάλογα με τα χρόνια παραμονής στην εργασία.
2 Λογιστικό διαχωρισμό των προνοιακών από τις ασφαλιστικές παροχές.
3 Επίλυση των προβλημάτων και των αδικιών που εμφανίζει σήμερα η διαδοχική ασφάλιση.
4 Σύσταση και λειτουργία ενιαίων τοπικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, ώστε να καλύπτεται το σύνολο του πληθυσμού από τις μονάδες αυτές.
5 Ενοποιήσεις των Ταμείων κύριας ασφάλισης με κατεύθυνση τη συγκρότηση τριών ομάδων (μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες) μετά την εκπόνηση αναγκαίων μελετών.
6 Ενίσχυση των κινήτρων εθελοντικής παραμονής στην εργασία μετά τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
7 Θέσπιση ενιαίου καθεστώτος για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και επικαιροποίησή του.
8 Καθιέρωση ενιαίου καθεστώτος απονομής συντάξεων με αναπηρία σε όλα τα Ταμεία. 9 Θέσπιση ενιαίου πλαισίου μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα για την απασχόληση των συνταξιούχων.
10 Καθιέρωση πάγιου συστήματος ρύθμισης των οφειλών των επιχειρήσεων προς τα Ταμεία.
11 Ανασύσταση του Εθνικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης των Γενεών με χρηματοδότηση που θα προέρχεται από την άμεση φορολογία, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και άλλες πηγές που πρέπει να αναζητηθούν.
12 Αναζήτηση φορολογικών κινήτρων προκειμένου να ενθαρρυνθεί η κλαδική επαγγελματική ασφάλιση, ώστε να ενισχυθούν οι συμπληρωματικές παροχές προς τους ασφαλισμένους.
13 Μέτρα για μείωση της εισφοροδιαφυγής, της αδήλωτης εργασίας και της σπατάλης στις υπηρεσίες υγείας.
14 Καθορισμός των πηγών χρηματοδότησης του συστήματος. .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.