Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Χωρίς ανάσα



ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΙ σήμερα 100 μέρες στην εξουσία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και εύλογα περιμένει κανείς έναν απολογισμό έργου ή έστω δείγμα γραφής των προθέσεών της.

Τα προβλήματα, λόγω της οικονομικής κρίσης, είναι τεράστια και ο χρόνος των 100 ημερών λίγος για την αντιμετώπισή τους.

ΑΝΟΙΞΕ η κυβέρνηση πολλά μέτωπα, όπως άλλωστε είχε αναγγείλει προεκλογικά, και πήρε ουσιαστικές αποφάσεις σε κρίσιμα ζητήματα. Τα δύσκολα, βέβαια, αυτά του δημοσιονομικού ελλείμματος, του τεράστιου δημόσιου χρέους, που έχουν στεγνώσει τα κρατικά Ταμεία, δεν τα ξεπέρασε και δεν θα μπορούσε ως διά μαγείας να τα ξεπεράσει.

ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ τα ζητήματα που έχουν φέρει αντιμέτωπη με την Ευρωπαϊκή Ενωση και διεθνείς οικονομικούς παράγοντες, οίκους αξιολόγησης, μέσα ενημέρωσης και τράπεζες την κυβέρνηση. Δέχτηκε και δέχεται η ελληνική οικονομία επιθέσεις, οι οποίες ευνοούν κερδοσκοπικά παιχνίδια των δανειστών. Κάνουν τεράστια προσπάθεια το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός για να αλλάξουν αυτήν τη δυσμενή εικόνα, χωρίς μάλιστα να έχουν και την αμέριστη συμπαράσταση των κοινοτικών εταίρων μας.

ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ στην εντατική με υψηλό πυρετό και το πιεσόμετρο να προειδοποιεί για εγκεφαλικό, δεν θα ήταν εύκολο, με όποιες φιλότιμες προσπάθειες, να παραχθεί σημαντικό έργο στις 100 μέρες. Πρέπει να πέσει ο πυρετός και να αρχίσει η ανάταξη με σταθερούς ρυθμούς.

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ, προφανώς, την κατάσταση, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές ο Γιώργος Παπανδρέου είχε δηλώσει: «Σίγουρα δεν θα αλλάξουμε την Ελλάδα σε 100 μέρες, αλλά μπορούμε να της δώσουμε τον χρόνο να ανασάνει».

ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ ότι ακόμη δεν ανάσανε, όπως θα ήθελε και ο πρωθυπουργός, αν και βελτιώθηκε η αναπνοή της. Ηταν ανάσες, ωστόσο, το επίδομα αλληλεγγύης, η αλλαγή στο καθεστώς των προσλήψεων, η μάχη για την αξιοπιστία, η δρομολόγηση μεταρρυθμίσεων στη διοίκηση με το «Πρόγραμμα Καλλικράτης», η δημόσια διαβούλευση για τα μεγάλα θέματα, οι ανοιχτές συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου.

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ να ανασάνει καλύτερα η χώρα, αν η κυβέρνηση δεν παρουσίαζε φαινόμενα δυσλειτουργίας και διγλωσσίας, απέφευγε τα λάθη, όπως αυτό για τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων και είχε πετύχει καλύτερο συντονισμό στη λειτουργία της. Οι πολίτες θα μετρήσουν τα συν και τα πλην, αλλά ουσιαστικά θα κρίνουν την αξιοπιστία της κυβέρνησης, όταν θα οριστικοποιηθούν οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις και τα άλλα μέτρα που άμεσα τους ενδιαφέρουν.

ΟΙ ΕΚΑΤΟ μέρες δεν έφτασαν για να ανασάνει η Ελλάδα. Είναι αλήθεια όμως ότι η κυβέρνηση δεν ανάσανε ούτε μία...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.