Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Νέα Εποχή για την Ευρώπη: Φεύγουν οι ΗΠΑ έρχεται η Κίνα

MERKEL-KINA
Νέα εποχή για την Ευρώπη με την Κίνα να μπαίνει δυναμικά ως σύμμαχος και τις ΗΠΑ να αποχωρούν…
Την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ απομακρύνεται από τις συμφωνίες και τις αξίες της Δύσης και ειδικά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Κίνα δείχνει έτοιμη να προσεγγίσει την Γηραιά Ηπειρο και να συσφίξει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις της.
Παρασκευή, 1η Ιουνίου και Σάββατο 2 Ιουνίου συγκαλείται στις Βρυξέλλες η 19η Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Κίνας, η οποία κρίνεται ιστορική. Οι δύο γίγαντες δηλώνουν έτοιμοι να υπερασπιστούν την Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ απορρίπτει, να αγωνιστούν μαζί για την κλιματική αλλαγή και να εξετάσουν όλα τα μεγάλα οικονομικά και εμπορικά θέματα.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία δείχνει απογοητευμένη από τον προστατευτισμό του Τραμπ και από το γεγονός ότι απορρίπτει την Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα (οικονομία με στόχο την χαμηλή έκλυση διοξειδίου του άνθρακος), περιμένει πολλά από την Κίνα. Ελπίζει, κυρίως, ότι ο ασιατικός γίγαντας θα δεσμευτεί να σεβαστεί την Συμφωνία του Παρισιού, στην Σύνοδο της 1ης και 2 Ιουνίου.
«Η Κίνα θέλει να υπογράψει αυτή την συμφωνία», γράφει ο έμπειρος Κινέζος αναλυτής Xinning Song, καθηγητής στην Ακαδημία των Βρυξελλών για ευρασιατικές σπουδές (μια ακαδημαϊκή πλατφόρμα με στόχο να διευκολυνθεί η κατανόηση μεταξύ ευρωπαϊκών λαών και κινεζικού).
«Η Κίνα έχει τεράστια προβλήματα ατμοσφαιρικής μόλυνσης, ειδικά στο Πεκίνο. Και νομίζω ότι η κινεζική πολιτική για την οικονομική ανάπτυξη είναι πολύ σαφής και λέει ότι θα πρέπει μια από τις στρατηγικές προτεραιότητες της Κίνας πρέπει να γίνει η πράσινη ανάπτυξη», δηλώνει ο καθηγητής.
Το εμπόριο και οι επενδύσεις είναι τα άλλα μεγάλα θέματα της Συνόδου ΕΕ-Κίνας που ξεκινάει σήμερα στις Βρυξέλλες. Οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να κατηγορούν την Κίνα για πρακτικές ντάμπινγκ και για κυβερνητικές παρεμβάσεις στην οικονομία.
Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ενωση δείχνει τώρα πιο ανοιχτή για να επιταχύνει ένα Σύμφωνο Επενδύσεων, το οποίο συζητείται στα χαρτιά από το 2013. Αυτό δήλωσε εξάλλου ο πρόεδρος της αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου, επιτετραμμένος των σχέσεων με την Κίνα, Jo Leinen, σοσιαλδημοκράτης βουλευτής.
«Αναζητούμε μια ισότιμη εμπορική σχέση και έναν δίκαιο ανταγωνισμό. Κατά συνέπεια επιθυμούμε να καταλήξουμε σε ένα Σύμφωνο Επενδύσεων και σε μια δήλωση για το Κλίμα, τα οποία θα εμβάθυναν την συνεργασία μας. Δεν θα πρέπει να μιλάμε υπερβολικά για ιδεολογίες, αλλά περισσότερο για πρακτικές λύσεις», δήλωσε.
Ολα στο τραπέζι από την πρόθυμη Κίνα
Στην ατζέντα της Συνόδου ΕΕ-Κίνας βρίσκονται επίσης η ασφάλεια, οι κυβερνοεπιθέσεις και η τρομοκρατία, καθώς και οι διπλωματικές προσπάθειες για την διαχείριση της βορειο-κορεατικής απειλής για πυρηνικό πόλεμο.  Οι δύο πλευρές θα πρέπει τώρα να «τσιμεντώσουν» τους στρατηγικούς τους δεσμούς, γνωρίζοντας ότι έχουν περισσότερα κοινά συμφέροντα απ’ό,τι διαφορές, αναφέρουν οι αναλυτές.
Αυτή η 19η Σύνοδος ΕΕ-Κίνας θα γίνει υπό την κοινή προεδρία του Κινέζου πρωθυπουργού Li Keqiang, του προέδρου του ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Στις συνομιλίες θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για τα διεθνή και τοπικά θέματα κοινών συμφερόντων, όπως ανέφερε το περασμένο Σάββατο ο αναπληρωτής υπουργών Εξωτερικών της Κίνας Wang Chao, σε συνέντευξη Τύπου.
Διαφωνίες για τα «κινέζικα» προϊόντα
Δεν αποτελεί μυστικό για κανέναν ότι αυτή η Σύνοδος γίνεται σε μια στιγμή που οι δύο μεγάλες οικονομίες διαφωνούν για το θέμα «των ενδιάμεσων χωρών», μια αμφιλεγόμενη μεθοδολογία για να μετρηθούν τα μέτρα αντι-ντάμπινγκ. Με τα μέτρα αυτά, η Ευρωπαϊκή Ενωση συγκρίνει με μια τρίτη χώρα για να καθορίσει αν τα προϊόντα μιας χώρας εξαγωγών πωλούνται κάτω από τις τιμές της αγοράς (τα «κινέζικα»).
Σύμφωνα με τους κανόνες του OMC (Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου), η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να είχε εγκαταλείψει αυτή την μέθοδο μετά τις 11 Δεκεμβρίου 2016. Η Κίνα κατέφυγε στον OMC για να ρυθμίσει αυτό το πρόβλημα. Σύμφωνα με τα κινεζικά ΜΜΕ, τα δεδομένα δείχνουν ότι τα κινεζικά προϊόντα τα οποία είναι στόχος των ευρωπαϊκών μέτρων αντι-ντάμπινγκ εκπροσωπούν μόνο το 2% του συνολικού όγκου των εμπορικών συναλλαγών, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 547 δις δολάρια το 2016.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι από χρόνια ο πρώτος εμπορικός εταίρος της Κίνας, ενώ η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εταίρος του ευρωπαϊκού μπλοκ. Τον Μάρτιο του 2017 το σύνολο των απευθείας επενδύσεων της Κίνας στην Ευρωπαϊκή Ενωση αντιστοιχεί σε 73,3 δις δολάρια έναντι 114,6 δις δολάρια στην αντίθετη κατεύθυνση.
Σε μια συνέντευξη Τύπου που έγινε την παραμονή της Συνόδου των G7 στην Ταορμίνα, ο Γιούνκερ είχε υπογραμμίσει την σημασία του εμπορίου για το ευρωπαϊκό μπλοκ, αποκαλύπτοντας ότι «περίπου το 1/3 του εθνικού μας προϊόντος προέρχεται από το εμπόριο με τον υπόλοιπο κόσμο. Εκπροσωπεί 1 θέση εργασίας στις 7 στην ΕΕ και για κάθε δις ευρώ το οποίο κερδίζουμε στις εξαγωγές, δημιουργούμε 14.000 θέσεις εργασίας επιπλέον».
Υπάρχουν περίπου 20 εκατομμύρια Μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, και οι περισσότερες έχουν λιγότερους από δέκα εργαζομένους. Ο ρόλος των ΜΜΕ δεν διαφεύγει της προσοχής της Κίνας και ο Κινέζος πρωθυπουργός Li Keqiang θα υπογράψει και σύμφωνα συνεργασίας μεταξύ ΜΜΕ.
Η Κίνα, η οποία γνωρίζει επιβράδυνση της οικονομικής της ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια, περιμένει ώστε η συνεργασία μεταξύ μικρο-μεσαίων επιχειρήσεων να γίνει το μοτέρ στις ευρασιατικές οικονομικές σχέσεις.
Κλιματική αλλαγή
Την Παρασκευή η Κίνα θα βρεθεί στο πλευρό της ΕΕ για μια κοινή δήλωση, απέναντι στον προστατευτισμό των ΗΠΑ, ώστε «να επιβεβαιωθεί η δέσμευσή τους απέναντι στην ιστορική Συμφωνία του Παρισιού και να επιταχυνθεί η συνεργασία για να την υλοποίησή της», όπως αναφέρει ένα κοινό προσχέδιο το οποίο αποκάλυψε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.
Πολλά αμερικανικά μίντια ανακοίνωσαν την Τετάρτη την απόφαση του Τραμπ να αποσυρθεί από την Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, αλλά με ένα tweet, την Τετάρτη, ο αμερικανός πρόεδρος δεσμεύτηκε να κάνει σχετική δήλωση «τις προσεχείς ημέρες».
Οι ΗΠΑ εκπέμπουν το περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα στον κόσμο και η απόσυρσή τους από την Συμφωνία για το Κλίμα θα αποτελέσει πολιτικό και κλιματικό χτύπημα, μετά την ευφορία που προκάλεσε η υπογραφή της από την προηγούμενη διοίκηση των ΗΠΑ.
Αναζητώντας καινούριους συμμάχους η Ανγκελα Μέρκελ υποδέχτηκε την Τρίτη τον πρωθυπουργό της Ινδίας Narenda Modi και υπέγραψε πολλές εμπορικές συμφωνίες.
Την Τετάρτη έκανε δεκτό τον πρωθυπουργό της Κίνας. Στόχος της επίσκεψης του Κινέζου πρωθυπουργού ήταν η υπογραφή διμερών εμπορικών συμφωνιών και η συνεννόηση για την Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, στην οποία ο Τραμπ γυρίζει την πλάτη.
Ο Κινέζος πρωθυπουργός Li Keqiang έγινε δεκτός με μεγάλες στρατιωτικές τιμές από την γερμανίδα καγκελάριο. Η επίσκεψη είχε οικονομικό περιεχόμενο αλλά ήταν και συμβολική, μετά την δήλωση της Ανγκελα Μέρκελ ότι η Ευρώπη θα πρέπει να ακολουθήσει το δικό της δρόμο και ότι οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία δεν είναι πλέον αξιόπιστοι σύμμαχοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.