Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Oι Ισπανοί Αγανακτισμένοι δεν πήγαν διακοπές...



kourdistoportocali
«Από τον Βορρά μέχρι τον Νότο, από την Ανατολή μέχρι τη Δύση, ο αγώνας συνεχίζεται, ότι και να γίνει…». Αυτό είναι το σύνθημα που τραγουδάνε οι Ισπανοί indignados, οι «αγανακτισμένοι», που συνεχίζουν να διαμαρτύρονται από τον περασμένο Μάη.

Δυο μήνες μετά τη... πρώτη τους διαμαρτυρία, οι Ισπανοί αγανακτισμένοι συνεχίζουν να κάνουν τη παρουσία τους αισθητή. Τον περασμένο μήνα, εκατοντάδες διαδηλωτές, από πολλές πόλεις, ξεκίνησαν πορεία μέχρι τη Μαδρίτη. Κουρασμένοι, αλλά χαμογελαστοί, έφτασαν στη πρωτεύουσα πριν από λίγες μέρες.


Οι πορείες ξεκίνησαν στις 19 Ιουνίου, με σκοπό να βάλουν τέρμα «στη δικτατορία των αγορών και στη πολιτική διαφθορά». Εδώ και ένα μήνα, οι αγανακτισμένοι περπατούσαν στους δρόμους της Ισπανίας, διαδίδοντας το μήνυμά τους σε κάθε πόλη και σε κάθε χωριό που διέσχιζαν.

Πολλοί απ αυτούς είναι φοιτητές, αλλά υπάρχουν και άνεργοι, συνταξιούχοι, οικογενειάρχες με τα παιδιά τους, ανήλικοι, δάσκαλοι, ηλικιωμένοι, μεσήλικες, και έφηβοι. Όλοι τους δηλώνουν αηδιασμένοι με το στάτους κβο, και καίγονται από την επιθυμία να αλλάξουν τον κόσμο. Και το αποδεικνύουν σαφώς, περπατώντας μια απόσταση 600 χιλιομέτρων.

Οι οργανωτές εμπνεύσθηκαν τις πορείες στη διάρκεια συνέλευσης τους τον περασμένο Ιούνιο, τη περίοδο που είχαν στήσει πρόχειρες κατασκηνώσεις στα κέντρα αρκετών ισπανικών πόλεων. Χαρακτηρίζουν τις πορείες ως «μια πρωτοβουλία ειρηνικής κοινωνικής κινητοποίησης, με ρίζες στο ανοιχτό δημοκρατικό κίνημα της 15ης Μαΐου». Όπως λένε, ελπίζουν να συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες τους ολόκληρο το καλοκαίρι.

Συνολικά, οι αγανακτισμένοι έχουν χωριστεί σε 8 διαφορετικές ομάδες πεζοπόρων, που έχουν περάσει ήδη μέσα από τριάντα πόλεις και χωριά. Τα βράδια οργάνωναν λαϊκές συνελεύσεις, προσκαλώντας τους ντόπιους να μοιραστούν μαζί τους την αγανάκτησή τους για τα τεκταινόμενα στην Ισπανία.

Φτάνοντας επιτέλους στη Μαδρίτη, τους υποδέχθηκαν χιλιάδες άλλοι αγανακτισμένοι, που συμμετείχαν από την αρχή στις κατασκηνώσεις της πλατείας La Puerta del Sol. Πρόσφεραν μάλιστα και ανακουφιστικά μασάζ στους κουρασμένους πεζοπόρους.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, και αφού το γιόρτασαν δεόντως, οι αγανακτισμένοι πεζοπόροι έστησαν εκ νέου τα αντίσκηνά τους στη La Puerta del Sol και στο El Paseo del Prado. Τις επόμενες δυο ημέρες συμμετείχαν σε συζητήσεις, άκουγαν ομιλίες, και οργάνωναν συνελεύσεις ώστε να αποφασιστεί η πορεία δράσης τους για το ερχόμενο φθινόπωρο.

Η επόμενη μεγάλη συγκέντρωση τους έχει προγραμματιστεί για την 15η Οκτωβρίου, ελπίζοντας πως θα αποτελέσει την απαρχή μιας πανεθνικής διαμαρτυρίας. Το σλόγκαν που έχει επιλεγεί για την εν λόγω ημέρα είναι «Η Ευρώπη είναι για τους πολίτες, και όχι για τις αγορές».

Όπως λοιπόν όλα δείχνουν, οι Ισπανοί indignados είναι έτοιμοι για έναν νέο γύρο.
S.A.-Le Monde

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.