Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Μισθολόγιο φωτιά σε όλες τις ΔΕΚΟ...




Με επέκταση των αρχών του ενιαίου μισθολογίου και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα προσανατολίζεται η κυβέρνηση να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες. Υπό την πίεση των εκπροσώπων της τρόικας, 160.000 εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ, ΝΠΙΔ και δημοτικές επιχειρήσεις αναμένεται να δουν τις αποδοχές τους μειωμένες ακόμα και..
. 

κατά 40% σε βάθος πενταετίας 


Περικοπές αποδοχών που θα φτάσουν μέχρι και το 40% σε βάθος πενταετίας στις αποδοχές των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, θα επέλθουν με την εφαρμογή των αρχών του Ενιαίου Μισθολογίου που ολοκληρώνει η κυβέρνηση για τον "στενό" δημόσιο τομέα. 

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, σε ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής προχτές, δήλωσε για πρώτη φορά επισήμως ότι η κυβέρνηση εξετάζει το μισθολογικό καθεστώς όχι μόνο στον "στενό" αλλά και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με στόχο να αποκατασταθεί το αίσθημα δικαίου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πιέσεις της τρόικας για μείωση των δαπανών και κυρίως του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο οδηγεί την κυβέρνηση στη λύση της προσαρμογής των μισθών στις ΔΕΚΟ με αυτές του στενού δημόσιου τομέα, προκειμένου να εξοικονομήσει 200 εκατ. ευρώ για το 2011. 

Το σύνολο των υπαλλήλων αορίστου χρόνου στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΔΕΚΟ, ΝΠΙΔ και ΑΕ), συμπεριλαμβανομένων των δημοτικών επιχειρήσεων και των εισηγμένων εταιρειών που συμμετέχει το Δημόσιο (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κτλ.) ξεπερνά τους 160.000 εργαζόμενους, χωρίς όμως να υπάρχουν επίσημα στοιχεία αφού δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα απογραφή του ανθρώπινου δυναμικού. 
Οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα λαμβάνουν υψηλότερες αμοιβές από 20% έως 57% από τους συναδέλφους τους στα υπουργεία, στα ΝΠΔΔ και στους ΟΤΑ 
Οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα λαμβάνουν υψηλότερες αμοιβές από 20% έως 57% από τους συναδέλφους τους στα υπουργεία, στα ΝΠΔΔ και στους ΟΤΑ 

Οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα λαμβάνουν υψηλότερες αμοιβές κατά 20-57% απ' αυτές των συναδέλφων τους στα υπουργεία, στα ΝΠΔΔ και στους ΟΤΑ. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών κάνουν λόγο για σταδιακή προσαρμογή των αποδοχών σε βάθος 5ετίας με στόχο να μην υποστούν οικονομική καθίζηση οι απολαβές των εργαζομένων. 

Τρία είναι τα σενάρια - σύμφωνα με πληροφορίες - που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών για τις περικοπές στις αμοιβές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ: 
Μισθολόγιο φωτιά σε όλες τις ΔΕΚΟ 

Στα πρότυπα του Ενιαίου Μισθολογίου για το Δημόσιο θα καταργηθούν όλα τα ειδικά επιδόματα τα οποία θα μετονομαστούν σε προσωπική διαφορά που θα προβλεφθεί ανώτατο ποσό. Εάν το πλαφόν οριστεί στα 1.000 ευρώ, όπως συζητείται και για τον στενό δημόσιο τομέα, αναμένεται να μην εξοικονομηθούν τα αναμενόμενα ποσά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι υψηλές αποδοχές των υπαλλήλων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δεν αφορούν τα επιδόματα, αλλά τους βασικούς μισθούς. 
Οριζόντιες περικοπές με ορισμό ανώτατου πλαφόν στις αποδοχές των υπαλλήλων ανά εκπαιδευτική κατηγορία. Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο η κυβέρνηση θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία μετά την ψήφιση του μισθολογίου όπου θα παρουσιάζει την αντιστοίχιση των αποδοχών στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ. Κατόπιν με αποφάσεις των ΔΣ των οργανισμών θα επιβληθούν περικοπές σύμφωνα με τα όρια αμοιβών που θα προσδιοριστούν ανά εκπαιδευτική κατηγορία και την εξέλιξή τους σε βάθος 5ετίας. 
Το τρίτο σενάριο περιλαμβάνει συνδυασμό των δύο παραπάνω εκδοχών. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η προσαρμογή των μισθών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα ξεκινήσει το 2012. 

ΠΟΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΑΦΟΡΑ 
Εφεδρεία και στον στενό δημόσιο τομέα 

Την επέκταση της εργασιακής εφεδρείας και στον "στενό δημόσιο" τομέα σχεδιάζει η κυβέρνηση, με τη μορφή προγράμματος εθελουσίας εξόδου για όσους υπαλλήλους αορίστου χρόνου βρίσκονται κοντά στη σύνταξη. 

Σύμφωνα με τα όσα επεσήμανε σε ομιλία του στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, "η εργασιακή εφεδρεία αφορά το σύνολο του στενού - πλην των μονίμων δημοσίων υπαλλήλων - δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα γιατί εκεί υπάρχουν περιπτώσεις πλεονάζοντος προσωπικού που δεν έχει τα προσόντα, που δεν έχει δυνατότητα προσαρμογής και που είναι σε μια ηλικία κοντά στη συνταξιοδότηση, όπου μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα καθεστώς φιλικό, αλλά και δημοσιονομικά πάρα πολύ χρήσιμο με άμεσα αποτελέσματα". 

Η πρόβλεψη που δεν έχει ενταχθεί στο προεδρικό διάταγμα για την εφεδρεία το οποίο έχει ετοιμάσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αφορά τους υπαλλήλους αορίστου χρόνου των ΝΠΔΔ που σε περίπτωση συγχωνεύσεων ή καταργήσεων οργανισμών και υπηρεσιών, χαρακτηριστούν "πλεονάζον προσωπικό". 

Στην περίπτωση δε που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, η εφεδρεία θα λειτουργήσει ως πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, όπου οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι μέχρι να συνταξιοδοτηθούν θα λαμβάνουν το 60% του βασικού τους μισθού. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναλογία της σύνταξης που θα λάβουν ανέρχεται σε ποσοστό 70% επί του βασικού μισθού περίπου. Προβληματισμός υπάρχει για τον χρόνο που μπορεί να διαρκέσει το πρόγραμμα, αφού συζητείται ιδίως για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις να ξεπεράσει το ένα έτος και να φτάσει ακόμα και τα τρία χρόνια. 

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΜΟΝΤΕΛΟ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗΣ 
"Αγκάθι" οι συλλογικές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί 

Σε σημαντικό εμπόδιο για την κυβέρνηση αναδεικνύεται το θέμα των συλλογικών συμβάσεων που έχουν υπογραφεί μεταξύ εργαζομένων και διοικήσεων σε ορισμένες ΔΕΚΟ, προκειμένου να εφαρμόσει τη σταδιακή εξομοίωση των αποδοχών με αυτές του Δημοσίου. 

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι μετά την ψήφιση του Ενιαίου Μισθολογίου θα πρέπει, έπειτα από πρόταση της κυβέρνησης, να αποφασίσουν τη μείωση των αποδοχών για τους εργαζόμενους τα αντίστοιχα διοικητικά συμβούλια των οργανισμών. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2010 η κυβέρνηση επέβαλε μείωση αποδοχών 7% στους υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με νομοθετική ρύθμιση η οποία ουσιαστικά καταργούσε τις συλλογικές συμβάσεις. 

Αντίστοιχη ρύθμιση ψήφισε η κυβέρνηση τον Αύγουστο του 2010, περικόπτοντας τις αποδοχές κατά 10% όσων υπαλλήλων στις ΔΕΚΟ λάμβαναν περισσότερα από 1.800 ευρώ μηνιαίως (το 89% των υπαλλήλων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα). Επίσης όρισε πλαφόν στις μεικτές μηνιαίες αποδοχές τα 4.000 ευρώ. 

Μετά την ουσιαστική μείωση των αποδοχών στους δημόσιους υπαλλήλους κατά 35%, οι δαπάνες των ΔΕΚΟ θα αποτελέσουν ένα νέο πεδίο εξοικονόμησης για την κυβέρνηση προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για τη φετινή χρονιά, για τους οποίους πιέζει ασφυκτικά η τρόικα. 

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΑΣΕΠ 
Αποστάσεις για τον ρόλο του ΑΣΕΠ τόσο στην προκήρυξη σχετικά με τις θέσεις 5μηνης κοινωφελούς εργασίας μέσω ΜΚΟ όσο και για την "εργασιακή εφεδρεία" στο Δημόσιο, κράτησε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Γ. Βέης. 

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο κ. Βέης αναφορικά με την εργασιακή εφεδρεία σημείωσε χαρακτηριστικά ότι "δεν είναι μέσα στους ρόλους που έχει το ΑΣΕΠ να απολύει εργαζόμενους"" και είπε ότι "αυτό θα πρέπει να το κάνουν οι υπεύθυνοι των Οργανισμών". Σε ό,τι αφορά την επιλογή προσωπικού μέσω ΜΚΟ στους δήμους, υποστήριξε ότι το ΑΣΕΠ "δεν θα μπορούσε να κάνει ουσιαστικό έλεγχο και άρα δύσκολα θα μπορούσαμε να βάλουμε την υπογραφή μας". 

ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ 
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.