Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Η κρατική περιουσία αποψιλώνεται καθώς η αγορά καταρρέει




Αποκρατικοποιήσεις ισοδύναμου αποτελέσματος, σε μια χρηματιστηριακή αγορά που καταρρέει, αναζητεί η κυβέρνηση ώστε να επιτύχει τους στόχους του Μεσοπρόθεσμου και να συγκεντρώσει το 1,7 δισ. ευρώ που προβλέπεται μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. 

Η απαξίωση των δέκα μεγάλων δημόσιων επιχειρήσεων που ..
. 

είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο έχει λάβει τέτοια έκταση, που ακόμη και αν πωλούσε αύριο τα μερίδια τα οποία προβλέπονται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, δεν θα εισέπραττε πάνω από 1,5 δισ. ευρώ. 

Η κρατική περιουσία έχει κυριολεκτικά αποψιλωθεί υπό το βάρος της διαρκούς κατακρήμνισης του Χρηματιστήριου, η αξία του οποίου έχει πλέον καταρρεύσει κάτω από τα 35 δισ. ευρώ και έχει φτάσει να αντιστοιχεί σε επίπεδα χαμηλότερα του 18% του ΑΕΠ. Από αυτά τα 35 δισ. ευρώ, η άμεση και έμμεση συμμετοχή του Δημοσίου στις κρατικές επιχειρήσεις δεν ξεπερνά τα 3,8 δισ. ευρώ ή το 10% του συνόλου. 

Από τα στοιχεία της εξέλιξης των τιμών των μετοχών προκύπτει ότι, μέσα στην τελευταία διετία (Αύγουστος 2009 - Αύγουστος 2011), το Δημόσιο έχει χάσει πάνω από 5,5 δισ. ευρώ από τις συμμετοχές του, λόγω της χρηματιστηριακής απαξίωσης. 

Το 2009, η προς πώληση -βάσει Μεσοπρόθεσμου- κρατική συμμετοχή σε 13 εισηγμένες επιχειρήσεις (περιλαμβανομένης της Εθνικής, της Πειραιώς και της Alpha, στις οποίες κατέχει ελάχιστες μετοχές) άξιζε 7,85 δισ. ευρώ, το 2010 η αξία της είχε υποχωρήσει στα 4,88 δισ. ευρώ, ενώ στις 26 Αυγούστου του 2011 η περιουσία του Δημοσίου στις ίδιες επιχειρήσεις ήταν μόλις 2,7 δισ. ευρώ (συνολική πτώση 66%). 

Για παράδειγμα, η πώληση του 17% της ΔΕΗ στις σημερινές τιμές θα απέφερε μόλις 221 εκατ. ευρώ στο δημόσιο κορβανά, το 35% των ΕΛΠΕ έσοδα ύψους 560 εκατ. ευρώ, ενώ του 40% της ΕΥΑΘ μόλις 52 εκατ. ευρώ. Το 34% του ΟΠΑΠ αποτιμάται σήμερα προς 940 εκατ. ευρώ, όταν δύο χρόνια πριν τα έσοδα θα ήταν διπλάσια. Το 27% της ΕΥΔΑΠ δεν «πιάνει» ούτε 100 εκατ. ευρώ και το 34% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου θα απέφερε μόλις 98 εκατ. ευρώ. 

Υπό τις συνθήκες αυτές, η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να φοβάται ότι θα κατηγορηθεί για ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας αν προχωρούσε πιστά στην εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και επιδιώκει να εξασφαλίσει από τους δανειστές ευελιξία στο χρόνο και τον τρόπο που θα επιλέξει να συγκεντρώσει έσοδα. 

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις που ήδη διατυπώνονται σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος έσπευσε να διευκρινίσει προχθές ότι η πώληση μετοχών σε εισηγμένες κρατικές επιχειρήσεις θα γίνει σε τιμή που θα ενσωματώνει τη μελλοντική τους αναβάθμιση και όχι με βάση τις σημερινές (ιστορικά χαμηλές) χρηματιστηριακές αποτιμήσεις. Ο μηχανισμός βάσει του οποίου θα επιχειρηθεί να υπολογιστεί η μελλοντική ή «πραγματική» αξία ή η υπεραξία επιχειρήσεων του Δημοσίου δεν έγινε γνωστός. 
Β.Γ. 
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.