Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΡΑΤΟΥ Χάρτες και τοπογραφικά μ' ένα κλικ

Ενας πολιτικός μηχανικός από την Αλεξανδρούπολη αναζητεί το τοπογραφικό μιας περιοχής σε ένα νησί του Αιγαίου.
Μπείτε στον τοπογραφικό χάρτη Αθήνας - Ελευσίνας μ' ένα κλικ στο www.gys.gr, το γεωευρετήριο της ΓΥΣΜπείτε στον τοπογραφικό χάρτη Αθήνας - Ελευσίνας μ' ένα κλικ στο www.gys.gr, το γεωευρετήριο της ΓΥΣΑντί να ταξιδέψει με πλοίο σε αυτό, μπαίνει στην ιστοσελίδα www.gys.gr, δίνει συντεταγμένες της περιοχής και το παραγγέλνει στη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού.
Πληρώνει με κάρτα το ποσό που χρεώνεται και σε λίγες ημέρες έχει στα χέρια του το υλικό που χρειάζεται. Τόσο απλά. Και εάν ακόμη δεν γνωρίζει συντεταγμένες, προσδιορίζοντας τον νόμο, τον δήμο και την περιοχή σε χάρτη 1 προς 50.000, στο παραπάνω γεωευρετήριο εξασφαλίζει αυτό που χρειάζεται.
«Τόσο απλά;» ρωτάμε τον συνταγματάρχη Γεράσιμο Σιαντίκο, διοικητή της Υπηρεσίας. «Ναι, τόσο απλά. Αν το υλικό είναι σε αναλογική μορφή, μπορεί να το παραλάβει με χρήση υπηρεσίας ταχυμεταφορών (courier) την αμέσως επόμενη ημέρα κατά την οποία λειτουργεί η Διεύθυνση Χορηγήσεως για το κοινό (Δευτέρα-Τέταρτη-Παρασκευή 8.00-12.30). Αν είναι σε ψηφιακή μορφή, τότε το παίρνει την ίδια ημέρα με χρήση υπηρεσίας τηλεμεταφοράς FTP, αφού του αποσταλεί με e-mail ειδικός κωδικός πρόσβασης».
Το σύστημα είναι πλήρως λειτουργικό από τις 15 Ιουνίου του 2009 και υποστηρίζεται από περίπου 35 άτομα, πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό, διάφορων ειδικοτήτων. Ανανεώνεται διαρκώς ώστε να ενσωματώνει τυχόν νέα προϊόντα ή να διορθώνει σφάλματα που έχουν εντοπιστεί από το προσωπικό και τους χρήστες.
«Προσφέρουμε ποικιλία γεωγραφικών υλικών τόσο σε αναλογική όσο και σε ψηφιακή μορφή. Ενδεικτικά αναφέρονται τοπογραφικά διαγράμματα κλίμακας 1:5.000, χάρτες διάφορων κλιμάκων, ψηφιακό μοντέλο εδάφους, αεροφωτογραφίες διάφορων περιοχών και χρονικών περιόδων, συντεταγμένες τριγωνομετρικών σημείων, ιστορικοί χάρτες, χάρτες βαρύτητας, χάρτες γεωμαγνητισμού κ.λπ.» προσθέτει ο κ. Σιαντίκος. «Η ΓΥΣ διαθέτει αρχείο περίπου 320.000 αεροφωτογραφιών, διάφορων περιοχών της Ελλάδας και διάφορων χρονολογιών από 1938 μέχρι και σήμερα. Οι αεροφωτογραφίες αυτές είναι διαθέσιμες στο κοινό και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από αυτό. Συνολικά εξυπηρετούνται περίπου 14.000 αιτήσεις πολιτών ετησίως».
Η Υπηρεσία έχει κατασκευάσει περίπου 12.000 τοπογραφικά διαγράμματα κλίμακας 1:5.000 τα οποία καλύπτουν περίπου το 92% του ελλαδικού χώρου και χρησιμοποιούνται σε πλήθος τοπογραφικών εργασιών.
Να σημειωθεί πως υπάρχει και ειδική Μονάδα, η Τοπογραφική Μοίρα Στρατού (ΤΟΜΣ), που εκτελεί κτηματογραφήσεις σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο. Επίσης, η ΓΥΣ παράγει Γεωγραφικά Υλικά με σκοπό την υποστήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων όπου αυτό απαιτείται ανά τον ελλαδικό χώρο. «Κάθε χρόνο, μας ζητούν χαρτογραφικά υλικά, χάρτες διαγράμματα φωτογραφίες και ανάλογα με ειδικά προγράμματα τα υλοποιούμε την επόμενη χρονιά».
Τα 8 βήματα αναζήτησης
1 Εντοπισμός της περιοχής ενδιαφέροντος, με χρήση συντεταγμένων ή της διοικητικής διαίρεσης της χώρας
2 Εντοπισμός του γεωγραφικού υλικού, όπως αεροφωτογραφίες, τοπογραφικά διαγράμματα, συντεταγμένες, χάρτες κ.τ.λ.
3 Επιλογή του είδους του υλικού, αναλογικό ή ψηφιακό κ.τ.λ.
4 Προσθήκη στο καλάθι αγορών
5 Εισαγωγή στοιχείων τιμολόγησης και αποστολής
6 Πληρωμή με πιστωτική ή κατάθεση στην τράπεζα
7 Ολοκλήρωση διαδικασίας
8 Χρήση του διαδικτυακού τόπου για την παρακολούθηση της πορείας της παραγγελίας

15 σχόλια:

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.