Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Πουλήστε τα τώρα και όσο όσο, λένε οι Βρυξέλλες...




Του ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΛΑΝΤΑΛΙ 
Με την κυνική διευκρίνιση «πουλήστε όσο όσο» οι Βρυξέλλες απαντούν στο αίτημα της Αθήνας για μετάθεση του προγράμματος ιδιωτικοποίησης επιχειρήσεων του Δημοσίου. 
Tελευταία, η ελληνική πλευρά, επικαλούμενη την κατάρρευση του Χρηματιστηρίου και της δραματικής απαξίωσης των εταιρειών, προσπαθεί να τραβήξει πίσω τη..
. 

διάθεση μετοχικών μεριδίων ευελπιστώντας σε βελτίωση του κλίματος στις αγορές. 

Εύλογο το αίτημα και λογική η προσπάθεια της ελληνικής πλευράς, μόνο που φαίνεται να υπολογίζει χωρίς το... δανειστή. Και οι βουλές γίνονται όλο και πιο ξεκάθαρες όσο μειώνεται η χρηματιστηριακή αξία των καλούμενων «ασημικών του Δημοσίου». 

Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε. απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Νίκου Χουντή -ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ- δεν φαίνεται να αφήνει και πολλά περιθώρια παρερμηνείας. «Η Επιτροπή γνωρίζει» αναφέρεται στην απαντητική επιστολή (Ε-006953/2011-25/8) «ότι πρόσφατα έχει αρχίσει να υποχωρεί η αξία ορισμένων από τα περιουσιακά στοιχεία που προορίζονται για μεταβίβαση στον ιδιωτικό τομέα». Ξεκαθαρίζει ωστόσο πως «σε περίπτωση που ανακύψουν δυσκολίες στην επίτευξη των στόχων των ιδιωτικοποιήσεων, θα μπορούσε να αναθεωρηθεί ο ρυθμός διάθεσης κρατικής περιουσίας, όπως και οι προσφερόμενες προς πώληση μετοχές, ώστε να διασφαλιστεί η επίτευξη των τριμηνιαίων στόχων των ιδωτικοποιήσεων». 

Πρακτικά αυτό σε όρους αγοράς, με βάση τις χρηματιστηριακές τιμές, σημαίνει πως εάν ο στόχος των εσόδων δεν επιτυγχάνεται μέσω της διάθεσης ενός ποσοστού, τότε θα πρέπει να ξεπουληθεί περισσότερη δημόσια περιουσία. Ή ακόμη να αναθεωρηθεί ο αρχικός προγραμματισμός που είχε θέσει το οικονομικό επιτελείο και να επισπευσθεί η διάθεση μετοχών αλλά και η ίδια η διαδικασία. 

Η ξεκάθαρη απάντηση του Ολι Ρεν έρχεται σε μία συγκυρία που το Χ.Α. έχει βουλιάξει χαμηλότερα και των 900 μονάδων, τη στιγμή που η μετοχή της ΔΕΗ έχει διορθώσει περίπου 42% μέσα σε μόλις ένα μήνα, ενώ καθημερινά παρατηρούνται περίεργες συναλλαγές που διευκολύνουν την υποτιμητική κερδοσκοπία σε βάρος των εταιρειών ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ και ΟΛΠ, ΟΛΘ. Σε εξαιρετικά δυσχερή θέση η ελληνική πλευρά, καθώς στο ταμείο υπάρχουν μόνον 390 εκατομμύρια ευρώ από την πώληση του 10% του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom, ενώ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει εισπράξει 1,7 δισ. και συνολικά 5 δισ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου. 

Ο Ευ. Βενιζέλος έχει αφήσει να εννοηθεί πως ο στόχος του τρίτου τριμήνου θα καλυφθεί με τα έσοδα από την επέκταση της άδειας μονοπωλίου του ΟΠΑΠ, την παραχώρηση της άδειας για τα φρουτάκια, καθώς και την επέκταση της σύμβασης για τη λειτουργία-εκμετάλλευση του «Ελευθέριος Βενιζέλος». Και αν ο στόχος του τριμήνου μπορεί να φαίνεται εφικτός με την προϋπόθεση πως θα υλοποιηθούν όσα σχεδιάζει εναλλακτικά η κυβέρνηση, ωστόσο θα μένει μία... μαύρη τρύπα 3,3 δισ. ευρώ μέχρι τέλος του χρόνου. Δεδομένης της αρνητικής συγκυρίας στις διεθνείς αγορές και της ακόμη πιο μεγάλης διόρθωσης των τιμών στο ελληνικό Χρηματιστήριο, οι θέσεις της Ε.Ε. υποχρεώνουν την Αθήνα να αναζητήσει άμεσα επιπλέον πηγές εσόδων. 

Γι' αυτό επιχειρηματικοί κύκλοι θεωρούν εξαιρετικά αμφίβολο εάν τελικά η κυβέρνηση καταφέρει να μεταθέσει για ευθετότερο χρόνο τη διάθεση μειοψηφικών ποσοστών της ΕΥΑΘ και του ΟΛΘ που αρχικά είχε προγραμματίσει για το τρίτο τρίμηνο. 

Κατά την εκτίμηση των ίδιων πηγών στον αέρα είναι ακόμη και τα ποσοστά που τελικά θα χρειαστεί να πουληθούν σε ιδιώτες για να καλυφθούν οι... τρύπες. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η κυβέρνηση κινδυνεύει να υποχρεωθεί να παραχωρήσει ποσοστά πολύ μεγαλύτερα από αυτά που προϋπολόγιζε. 

Είναι σαφές πως την Ε.Ε. και τους δανειστές -που καθιστούν σαφείς τις προθέσεις τους σε κάθε ευκαιρία που τους δίνεται- ελάχιστα τους απασχολεί πόσο έχει απαξιωθεί η ΕΥΑΘ, ο ΟΛΘ, πόσω μάλλον η ΔΕΗ και ο ΟΠΑΠ.

Απεναντίας φαίνεται πως η κατάρρευση των αξιών ανοίγει περισσότερο τη... βουλιμία τους για την εξασφάλιση ακόμη μεγαλύτερων μεριδίων σε υποδομές, επικοινωνίες, ενέργεια, μεταφορές σε όσο πιο φτηνές τιμές μπορούν. 

Δεν είναι τυχαίο πως οι Γερμανοί έχουν ενισχύσει τη συμμετοχή τους στον ΟΤΕ (στο 40%) σε περίοδο χρηματιστηριακής κατάρρευσης, μειώνοντας σημαντικά το μέσο όρο κτήσης, ενώ μετά την τελευταία αγορά του 10% από την Deutsche Telekom η μετοχή του Οργανισμού έχει εξαϋλωθεί. Είναι επίσης ενδεικτικό, πως εδώ και εβδομάδες η αποτίμηση της ΔΕΗ χάνει κατά μέσο όρο 50-60 εκατ. ευρώ κάθε εβδομάδα. Μάλιστα στα μέσα Αυγούστου η χρηματιστηριακή απαξίωση της επιχείρησης ήταν τόσο κραυγαλέα, που προκάλεσε μέχρι την αντίδραση του Συνδέσμου των Χρηματιστών/ΣΜΕΧΑ αλλά και άλλων φορέων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.