Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Ο ΕΞΑΡΧΕΙΩΤΗΣ ΤΗΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗΣ...



ΟΙ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΞΥΒΡΙΖΑΝ, ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ...
Γράφει ο Γιάννης Παπαγιάννης
Περισσεύει η υποκρισία για τον Λεωνίδα Κύρκο. Ειδικά σήμερα που αναχώρησε για τον άλλο κόσμο, σεμνά και χωρίς υπερβολές, όπως ακριβώς έζησε την ζωή του. Όλοι αυτοί που τον εξύβριζαν για την παραπομπή τουΑνδρέα Παπανδρέου, θυμήθηκαν... 
σήμερα ότι είναι ο "ιστορικός ηγέτης της Αριστεράς". Μέχρι χθες τον αποκαλούσαν "ιστορικό ηγέτη της παραπομπής". Αυτά θα καταγράψει ο ιστορικός. Και αυτά κανένας δεν μπορεί να τα αλλάξει.
Ποιος ήταν, όμως, ο Λεωνίδας Κύρκος; Ο Έλληνας Μπερλίνγκουερ που έσπασε τα ταμπού και είπε "ναι" στην "Ευρώπη των Λαών". Όταν το ΠΑΣΟΚ του Α. Παπανδρέου έλεγε όχι στην ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ, ο Κύρκος είχε το θάρρος να μιλήσει για την "Ευρωπαϊκή αριστερά". Εκείνη την περίοδο, το 1979, στην υπογραφή της συνθήκης για την ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ, ο Κύρκος απέφυγε να συγκρουστεί. Δεν διοργάνωσε συλλαλητήρια, δεν υπονόμευσε την προσπάθεια του Κων/νου Καραμανλή, γενικά είχε μια διαφορετική αντίληψη από τους αριστερούς και τους σοσιαλιστές της εποχής.
Αυτό που μας έμεινε από τον Κύρκο; Ότι μέχρι το τέλος της ζωής του παρέμεινε στην περιοχή που αγάπησε πραγματικά. Τα Εξάρχεια, που τα έζησε από πολύ παλιά και ψώνιζε στη λαϊκή της Καλλιδρομίου κάθε Σάββατο μεσημέρι. Ο Εξαρχειώτης Κύρκος που δεν μετακόμισε στα Βόρεια ή τα Νότια προάστια, ο αριστερός Κύρκος μιας συνοικίας που τη δεκαετία του '70 είχε τρια χαρακτηριστικά :
1. Τους πραγματικούς αναρχικούς της εποχής (Πόλε, Άσημος, Σιδηρόπουλος, Ιατροπούλου).
2. Τους αριστερούς της διανόησης και της κουλτούρας, που τα μετέτρεψαν σε Rive Gauche της Αθήνας.
3. Και τους Αστούς που γεννήθηκαν εκεί, είχαν δεξιές καταβολές, αλλά ποτέ δεν είδαν την τζαμαρία της πολυκατοικίας τους να σπάει από πέτρες και καδρόνια.
Άλλες εποχές...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.