Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΝΕΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΤΑΜΕΙΑ ΜΕ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ 2010 * ΣΕ ΙΣΧΥ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ 2012 Βαθύτερο κούρεμα ετοιμάζουν στις επικουρικές τον Οκτώβριο

Πάλι ντόρτια
Νέο ασφαλιστικό νόμο τον Οκτώβριο, με τον οποίο θα επιβληθούν περικοπές στις επικουρικές συντάξεις από τον Ιανουάριο του 2012, ετοιμάζει η κυβέρνηση.
Βάση για τις νέες περικοπές αναμένεται να αποτελέσουν οι νέες αναλογιστικές μελέτες για τα κρυφά ελλείμματα των Ταμείων, οι οποίες θα εκδοθούν τον Οκτώβριο με τα δημογραφικά στοιχεία του 2010. (Οι προηγούμενες, που εκδόθηκαν με στοιχεία του 2008, απορρίφθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μη επίκαιρες.)

Ωστόσο η κυβέρνηση ανέλαβε, στη διάρκεια της χθεσινής επίσκεψης αντιπροσωπείας της τρόικας στο υπουργείο Εργασίας, την υποχρέωση κατάρτισης του σχεδίου νόμου ήδη από τον επόμενο μήνα. Απλώς τα ποσοστά μείωσης των επικουρικών συντάξεων θα τεθούν -στο νομοσχέδιο- τον Οκτώβριο με την επικαιροποίηση των μελετών.
Μαζί και οι κύριες;
Σε αυτό το νομοσχέδιο δεν αποκλείεται, τελικά, να περιληφθούν και ρυθμίσεις για τις κύριες συντάξεις, καθώς τον μεθεπόμενο μήνα λήγει και η προθεσμία για την επικαιροποίηση των μελετών για τις βασικές συντάξεις, που εκπονήθηκαν πέρυσι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναμόρφωση των μελετών θα γίνει για τρία Ταμεία, το ΕΤΕΑΜ (επικουρικό του ΙΚΑ) και τα επικουρικά του Δημοσίου, το ΤΕΑΔΥ και το Μετοχικό των πολιτικών υπαλλήλων, καθώς τα υπόλοιπα είναι μικρά (ως προς το πλήθος των ασφαλισμένων) και μικρές δημογραφικές αποκλίσεις έχουν επουσιώδεις επιπτώσεις.
Η προβολή (εντοπισμός κρυφών ελλειμμάτων) θα γίνει σε βάθος 10ετίας με στόχο «να εξισορροπηθούν τα ελλείμματα μέχρι το 2015», σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη.
Αν και ακόμη δεν έχουν αποκαλυφθεί τα στοιχεία των μελετών, υπενθυμίζεται ότι οι επικουρικές συντάξεις θα πρέπει να περιοριστούν πέριξ του 20% -με βάση τις προβλέψεις του Μνημονίου, με δεδομένο ότι τα οικονομικά των Ταμείων είναι... πεπερασμένα- επί των καταβαλλομένων. Σήμερα τα αντίστοιχα ποσοστά φτάνουν στο 26% (στο ΕΤΕΑΜ) του συντάξιμου μισθού και ανέρχονται στο 40% (αθροιστικά) για τα δύο επικουρικά του Δημοσίου.
Χρέη μεταξύ Ταμείων
Ωστόσο, και ειδικά για το επικουρικό του ιδιωτικού τομέα, το πρόβλημα επεκτείνεται και στο κύριο ταμείο σύνταξης καθώς το ΙΚΑ χρωστάει στο ΕΤΕΑΜ 2,7 δισ. ευρώ. Και όπως είναι γνωστό, δεν έχει να τα αποπληρώσει... Κοντολογίς, οι ταμειακές δυσκολίες του ΙΚΑ θα επιδιωχθεί να «καλυφθούν» από τους συνταξιούχους (δικαιούχους επικουρικής).
* Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης με την αρμόδια γενική γραμματέα Αθηνά Δρέττα, οι τεχνοκράτες της τρόικας παράλληλα έθεσαν θέμα υψηλού αριθμού γιατρών στο νέο φορέα πρωτοβάθμιας υγείας (ΕΟΠΠΥ), ενώ χαρακτήρισαν αδικαιολόγητη την πρόβλεψη για τις αμοιβές (1.000 έως 2.800 ευρώ το μήνα, αναλόγως της ειδικότητας και των ασφαλισμένων που θα τους δηλώσουν ως οικογενειακούς γιατρούς).
Να σημειωθεί ότι στον ΕΟΠΠΥ αναμένεται να μετάσχουν άνω των 22.000 γιατρών όλων των ειδικοτήτων, ενώ ο διάλογος με τους ιατρικούς συλλόγους αφορά τη διαμόρφωση της αμοιβής αναλόγως των ασφαλισμένων που κάθε γιατρός θα καλύπτει (η αμοιβή δεν αφορά τις επισκέψεις).
Από βδομάδα τα Βαρέα
**Ως προς τη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών (ΒΑΕ), αυτή αναμένεται να ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα (με ισχύ από 1/9) μετά τη σχετική έγκριση από την τρόικα και θα αφορά το 10% του εργατικού δυναμικού, κοντά στις 500.000 άτομα μαζί με τις νέες εντάξεις (υγιειονομικοί του Δημοσίου κ.ά.).
Τόσο για το θέμα αυτό όσο και για την επανεξέταση των αναπηρικών συντάξεων, οι εκπρόσωποι των επιτηρητών δεν έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Μετά από παλινωδίες μηνών διαπίστωσαν ότι δεν προκύπτει περιττό... λίπος (σπατάλη).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.