Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Με νέα πολιτική οι ιδιωτικοποιήσεις

Με νέα πολιτική οι ιδιωτικοποιήσεις

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Δ. ΤΣΟΥΠΑΡΟΠΟΥΛΟΣ - Γ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ


Από έναν μακρύ κατάλογο περισσότερων των 30 κρατικών περιουσιακών στοιχείων η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αλλάξει ριζικά την εικόνα του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων, στρεφόμενη κυρίως σε μικρότερες ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες ωστόσο προβάλλουν πιο ώριμες, μακριά από γεωπολιτικά παιχνίδια και λιγότερο επικίνδυνες για αστοχίες που πλέον δεν συγχωρούνται από την τρόικα. Πράγματι, η εμπλοκή στο ζήτημα της ΔΕΠΑ και η κωλυσιεργία στον ΟΠΑΠ, που αποτελούσαν τις δύο ναυαρχίδες του εφετινού προγράμματος, οδηγεί την κυβέρνηση στην αναζήτηση μιας νέας ρότας που θα αντισταθμίσει τις απώλειες τόσο σε εισπρακτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο εντυπώσεων.


Πέραν αυτού, το τρέξιμο του προγράμματος σε νέα ρότα κρίθηκε επιβεβλημένο προκειμένου να αποφευχθούν οι δυσάρεστες συνέπειες της ρήτρας αυτόματης διόρθωσης που περιλαμβάνεται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο, αλλά και ο «αφελληνισμός» της διοίκησης του Ταμείου των
Αποκρατικοποιήσεων σύμφωνα με άλλη πρόβλεψη του μνημονίου. Επισημαίνεται ότι με βάση τις μνημονιακές δεσμεύσεις, αστοχία στην επίτευξη των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις για δύο συνεχόμενα τρίμηνα μπορεί να ενεργοποιήσει τη ρήτρα αυτόματης διόρθωσης που προβλέπει την υποχρέωση λήψης μέτρων μέχρι και ενός δισ. ευρώ τον χρόνο. Από την άλλη πλευρά, πληροφορίες αναφέρουν ότι στην επόμενη επίσκεψή της η τρόικα θα θελήσει να «υπενθυμίσει» κατά τις διαπραγματεύσεις το ενδεχόμενο εισόδου ξένων μάνατζερ στο ΤΑΙΠΕΔ εφόσον συνεχισθούν οι καθυστερήσεις.
Ακριβώς για τον λόγο αυτό τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ είναι έτοιμοι να παρουσιάσουν άμεσα σχέδιο για την επιτάχυνση του Προγράμματος και την επίτευξη του εισπρακτικού στόχου των 2,6 δισ. ευρώ μέσω της επίσπευσης των διαδικασιών αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ, του ΟΛΘ, των κρατικών λαχείων και άλλων δημοσίων επιχειρήσεων. Ειδικότερα η αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ και άλλων δημοσίων επιχειρήσεων μπορεί να επισπευσθεί και να ολοκληρωθεί το τρέχον έτος, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ κ. Στ. Σταυρίδη παρά το γεγονός ότι η διάθεση του 74% των μετοχών του Οργανισμού που ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο είχε σχεδιασθεί αρχικά να γίνει το 2014. Η πώληση μπορεί μάλιστα να περιλαμβάνει και την παραχώρηση του μάνατζμεντ για μία περίοδο 30 έως 40 ετών. Οι άλλες αποκρατικοποιήσεις που μπορούν να επισπευσθούν περιλαμβάνουν τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, ένα ποσοστό 6% μετοχών του ΟΤΕ που ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο και τη συμμετοχή του κράτους κατά σχεδόν ένα τρίτο στο μετοχικό κεφάλαιο των ΕΛΠΕ (Ελληνικά Πετρέλαια).

Η δεξαμενή των επιλογων και τα πεπραγμένα
Η δεξαμενή των δυνητικών αποκρατικοποιήσεων από την οποία η κυβέρνηση θα αναδιαρθρώσει το χαρτοφυλάκιο του τρέχοντος έτους αλλά και τα μέχρι στιγμής πεπραγμένα έχουν ως εξής:

ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
- Εταιρία Υδρευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ): Καθιέρωση ρυθμιστικού πλαισίου (Μάιος 2013- Ολοκληρώθηκε). Καθιέρωση τιμολογιακής πολιτικής (Μάιος 2013) και τροποποίησης της άδειας (Νοέμβριος 2013). Το μνημόνιο προέβλεπε υποβολή δεσμευτικών προσφορών μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2013.
- Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒ0): Να καθοριστεί και να συμφωνηθεί η δομή συναλλαγών (Μάιος 2013). Συναίνεση της ΕΕ (ΓΔ Ανταγωνισμού). Υποβολή δεσμευτικής προσφοράς μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2014.
- Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ): Μετά την εκποίηση της ΔΕΠΑ, χρονοδιάγραμμα δεσμευτικών προσφορών τελευταίο τρίμηνο του 2013 δεσμευτικές προσφορές.
- Μεταλλευτική και Μεταλλουργική εταιρεία (ΛΑΡΚΟ): Η συμφωνία για τη δομή της αποκρατικοποίησης (ΓΔ Ανταγωνισμού) είναι βασικό προαπαιτούμενο. Νόμος για ίδρυση νέας εταιρείας (Ιούνιος 2013) και υποβολή προσφορών πρώτο τρίμηνο 2014.
- Σιδηρόδρομοι (ΤραινΟΣΕ): Επιστολή υποστήριξης από την ΕΕ (ΓΔ Ανταγωνισμού) για την εκκαθάριση της έρευνας για κρατική βοήθεια στην ΤραινΟΣΕ. Υποβολή προσφορών δεύτερο τρίμηνο 2014.
- Αεροδρόμιο Αθήνας (ΔΑΑ): Συμφωνία για την επέκταση και την διαδικασία πώλησης με την Χόκτιφ. (Ιούνιος 2013).
- Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ): Υπουργικές αποφάσεις για (i) τον καθορισμό του περιεχομένου της καθολικής υπηρεσίας (Ολοκληρώθηκε) (ii) να αποσταλεί το προσχέδιο και να γίνει προειδοποίηση προς την ΓΔ ανταγωνισμού σχετικά με τον μηχανισμό αποζημίωσης της ΠΚΥ (περεταίρω διευκρινήσεις/τροποποιήσεις που θα ζητηθούν από την ΕΕ, επεξεργάζονται από την Ελληνική Δημοκρατία και τα ΕΛΤΑ). Μέχρι το τέλος του έτους η υποβολή προσφορών.
- Εταιρεία ύδρευσης Αθήνας (ΕΥΔΑΠ): Καθιέρωση ρυθμιστικού πλαισίου (Μάρτιος 2013- Ολοκληρώθηκε). Καθιέρωση τιμολογιακής πολιτικής (Σεπτέμβριος 2013) και τροποποίηση άδειας (Φεβρουάριος 2014). Τακτοποίηση οφειλών από το κράτος (Φεβρουάριος 2014).
- Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ): Προσδιορισμός περιουσιακών στοιχείων για αποκρατικοποίηση. Εκκαθάριση επίσημης έρευνας για κρατικές ενισχύσεις (εκκρεμείς συζητήσεις με την ΓΔ ανταγωνισμού). Τρίτο τρίμηνο 2014 το χρονοδιάγραμμα υποβολής προσφορών.
- Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ): Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την αναδιάρθρωση της ΔΕΗ και το σχέδιο αποκρατικοποίησης (Απρίλιος 2013). Τρίτο τρίμηνο 2014.
- Καζίνο Μον Παρνές: Εκκρεμεί απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
- ΔΕΠΑ: Προκήρυξη νέου διαγωνισμού εντός του έτους.

ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
- Ελληνικοί αυτοκινητόδρομοι: Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για την επανέναρξη των έργων. Επετεύχθη συμφωνία σχετικά με τις αξιώσεις της CJV. Επικύρωση της συμφωνίας επανεκκίνησης από το κοινοβούλιο, μετά την παροχή συναίνεσης από τους δανειστές και την ΕΕ. (Αναμένεται τον Ιούλιο 2013).
- Κρατικά Λαχεία: Εγκριση από το ελεγκτικό συνέδριο. Υποβολή προσφοράς από επενδυτικό σχήμα. Σε εξέλιξη η διαδικασία.
- Μικρά λιμάνια και μαρίνες: Επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με τις αστικές ζώνες. Υποβολή δεσμευτικών προσφορών τρίτο τρίμηνο 2013.
- Περιφερειακά αεροδρόμια: Αποσαφήνιση ζητημάτων σχετικών με κρατική βοήθεια και άλλων συναφών. Καθιέρωση ρυθμιστικού πλαισίου. Τελευταίο τρίμηνο του έτους το χρονοδιάγραμμα υποβολής προσφορών
- Εγνατία Οδός: Εναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας, η οποία εξαρτάται από: α) Την συμφωνία/οριστικοποίηση με το υπουργείο Ανάπτυξης σε βασικά χαρακτηριστικά της παραχώρησης και ολοκλήρωση του επιχειρησιακού σχεδίου. (Ολοκληρώθηκε), β) απόφαση για την πολιτική διοδίων και το σύστημα είσπραξης τους (Ολοκληρώθηκε), γ) διαχείριση του δανείου που δόθηκε από την Πειραιώς στην Εγνατία Οδό ΑΕ και νομοθετική τακτοποίηση αυτών των ρυθμίσεων. Εντός του τελευταίου τριμήνου οι προσφορές.
- Λιμάνι Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), Λιμάνι Πειραιά (ΟΛΠ) & μεγάλα περιφερειακά αεροδρόμια: Εκκαθάριση κρατικής βοήθειας (ΓΔ Ανταγωνισμού). Υποβολή στρατηγικής ιδιωτικοποίησης και καθιέρωση ρυθμιστικού πλαισίου (Απρίλιος 2013 - Ολοκληρώθηκε). Πρώτο τρίμηνο 2014.
- Αποθήκευση αερίου νότιας Καβάλας: Απόφαση για την καλύτερη επιλογή εκμετάλλευσης (Ολοκληρώθηκε).
- Ψηφιακό μέρισμα: Το υπουργείο Ανάπτυξης ηγείται της όλης διαδικασίας. Υιοθέτηση δευτερεύουσας νομοθεσίας για: α. τηλεοπτικούς σταθμούς (Ιούνιος 2013) και β. καταληκτική ημερομηνία τερματισμού αναλογικής (Ιούνιος 2013). Εναρξη διαγωνισμού για τους πάροχους τηλεοπτικού δικτύου το δεύτερο τρίμηνο του 2014.
- Μεταλλευτικά δικαιώματα.

ΑΚΙΝΗΤΑ
- Ελληνικό Ι: Εχουν ολοκληρωθεί η μεταφορά της ιδιοκτησίας της Ελληνικό ΑΕ στο ΤΑΙΠΕΔ και η έναρξη δεύτερης φάσης της διαδικασίας του διαγωνισμού. Οι προσφορές θα υποβληθούν στο τέλος Δεκεμβρίου 2013.
- Κασσιόπη: Υποβολή ΕΣΧΑΔΑ (Ολοκληρώθηκε) Δικαίωμα ανέγερσης επί επιφάνειας και καθιέρωση οχήματος ειδικού σκοπού. (Ιούνιος 2013).
- Αφάντου: Υποβολή ΕΣΧΑΔΑ (Ιούνιος 2013).
- Κτήρια εξωτερικού: Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε για 4/6 κτήρια. Εγκριση από το ελεγκτικό συνέδριο. Εναρξη διαγωνισμού για τα εναπομείναντα 2 κτήρια 2013.
- Πώληση 28 κτιρίων: Ολα να ενδιάμεσα βήματα έχουν εκπληρωθεί. Έναρξη της δεύτερης φάσης διαγωνισμού
- Αστέρας Βουλιαγμένης: Υποβολή ΕΣΧΑΔΑ (Σεπτέμβριος 2013).
- Παλιούρι: Εναρξη δεύτερης φάσης διαγωνισμού.
- Αγιος Ιωάννης: Ολα τα ενδιάμεσα βήματα έχουν εκπληρωθεί. Υποβολή ΕΣΧΑΔΑ (Ιανουάριο 2014).
- Γκρουπ ακινήτων: Οι 40 ιδιοκτησίες έχουν ήδη προσδιοριστεί και μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, ενώ τουλάχιστον 1.000 ιδιοκτησίες ακίνητης περιουσίας θα μεταφερθούν στο ΤΑΙΠΕΔ (Δεκέμβριος 2013).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.