Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΕΑΣ - ΕΛΒΟ - ΛΑΡΚΟ Δρομολογείται η ιδιωτικοποίηση



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣΣχέδιο «εκκαθάρισης» των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων, ΛΑΡΚΟ με μαζικές απολύσεις εργαζομένων και διαχωρισμό των επιχειρήσεων σε «καλή» και «κακή» εταιρεία, προκειμένου να πωληθούν τα περιουσιακά στοιχεία - «φιλέτα» των τριών επιχειρήσεων, ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Την ιδιωτικοποίηση μέσα στο 2014 ανακοίνωσε προχτές η κυβέρνηση και χτες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να δρομολογηθεί το σχέδιο για την εκποίησή τους. Στη σύσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες, συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, η αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Φ. Γεννηματά, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασ. Παπαγεωργίου και ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Γ. Εμίρης.
Το σχέδιο «αναδιάρθρωσης» των τριών εταιρειών, που απασχολούν πάνω από 2.200 εργαζόμενους, προβλέπει τόσο τις μαζικές απολύσεις εργαζομένων όσο και την εκποίηση της περιουσίας τους. Στο λεγόμενο «καλό» κομμάτι αναμένεται να περάσουν οι εγκαταστάσεις και οι υποδομές τους ώστε να πωληθούν σε ιδιώτες και στο «κακό» κομμάτι τα χρέη και οι υποχρεώσεις τους - περίπου 2 δισ. ευρώ - που θα φορτωθούν για αποπληρωμή στις πλάτες του ελληνικού λαού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για την περίπτωση των ΕΑΣ - ΕΛΒΟ εξετάζεται η συγχώνευσή τους με την ΕΑΒ (Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία ΑΕ) και στη συνέχεια η τμηματική εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων τους, σε συνδυασμό με απολύσεις προσωπικού. Για τη ΛΑΡΚΟ, εκτός από τη «μείωση» του αριθμού των εργαζομένων εξετάζεται να εκποιηθούν το εργοστάσιο της Λάρυμνας και τα μεταλλεία του Αγ. Ιωάννη.
-- Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΕ προέκυψαν από τη συγχώνευση της «ΠΥΡΚΑΛ» με την «Ελληνική Βιομηχανία Οπλων» το 2004. Διαθέτουν επτά παραγωγικές μονάδες στην Ελλάδα (Αίγιο, Ηπειρος, Λαύριο, Μάνδρα Αττικής, Ελευσίνα, Κύμη, Υμηττός) και ένα εργοστάσιο στην πρωτεύουσα της Αρμενίας Ερεβάν, όπου η εταιρεία δραστηριοποιείται μέσω της θυγατρικής της «LT-PYRKAL». Οι εργαζόμενοι στα ΕΑΣ, περίπου 900 άνθρωποι, ασχολούνται με την κατασκευή και συναρμολόγηση όπλων, συστήματα αντιαρματικών, οπλικά και πυραυλικά συστήματα, πυρομαχικά μικρού και μεσαίου διαμετρήματος, πυρομαχικά πυροβολικού.
-- Η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων είναι η μοναδική βιομηχανία κατασκευής τροχοφόρων και ερπυστριοφόρων οχημάτων στην Ελλάδα, τα οποία χρησιμοποιούν κυρίως οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και έχει τις εγκαταστάσεις της στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης.
-- Η ΛΑΡΚΟ είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής σιδερονικελίου στην Ευρώπη και στην επιχείρηση εργάζονται πάνω από 1.000 άνθρωποι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.