Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ Εντός του Αυγούστου ανακοινώσεις για ΛΑΡΚΟ, ΕΑΣ και ΕΛΒΟ


ΗμερησίαTo «σπάσιμο» της ΛΑΡΚΟ σε «καλή» και «κακή», τη συγχώνευση ή αναστολή λειτουργίας των διάφορων λειτουργικών μονάδων των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) και τη συνένωση τμημάτων της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) με άλλες εταιρείες αλλά και μειώσεις στο προσωπικό και στις τρεις υπό αναδιοργάνωση επιχειρήσεις φαίνεται ότι περιλαμβάνονται στα σενάρια που εξετάζονται από την κυβέρνηση.

Χθες το θέμα ΛΑΡΚΟ, εταιρείας με 1.050 εργαζομένους, απασχόλησε σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος-Ενέργειας Μάκη Παπαγεωργίου και τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ Γιάννη Εμίρη. Στη σύσκεψη τέθηκαν και τα ζητήματα που σχετίζονται με τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ), καθώς εκκινούν άμεσα οι διαδικασίες πρόσληψης των συμβούλων αναδιάρθρωσης, βάσει του νέου προγράμματος που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Η ΕΑΣ απασχολεί 950 εργαζόμενους και η ΕΛΒΟ 375 άτομα.
Το πόρισμα των συμβούλων θα πρέπει να οριστικοποιηθεί ως το τέλος Αυγούστου, καθώς η ιδιωτικοποίησή τους τοποθετείται για το 2014.
«Στόχος είναι η ΛΑΡΚΟ να αναδιαρθρωθεί, ώστε να αποφευχθεί το κλείσιμο», δήλωναν χθες κύκλοι προσκείμενοι στον υφυπουργό Περιβάλλοντος ? Ενέργειας, αποφεύγοντας να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.
Τα χρέη Η ΛΑΡΚΟ λειτουργεί με ζημίες, λόγω της πτώσης της διεθνούς τιμής του νικελίου και του υψηλού κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, που φθάνει στα 50 ευρώ/ Mwh, τιμή υπερδιπλάσια από το μέσο κόστος ρεύματος στη νικελοβιομηχανία παγκοσμίως. Βαρύνεται με μεγάλα χρέη, απειλείται με πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ενωση για κρατικές ενισχύσεις και έχει σοβαρότατα νομικά προβλήματα.
Αλλά και αν επιλύονταν τα προβλήματα, είναι αμφίβολο αν η εταιρεία, η μεγαλύτερη παραγωγός νικελίου της Ευρώπης, θα έβρισκε αγοραστή, λόγω του ακριβού κόστους του ρεύματος, στοιχείο που επισημαίνουν διεθνείς αναλυτές. Οι βιομηχανίες νικελίου είναι από τις πλέον ενεργοβόρες, γι' αυτό το λόγο η τιμή του ηλεκτρισμού παίζει καθοριστικό ρόλο.
Πρόσφατο δημοσίευμα του Mergermarket, διεθνούς εξειδικευμένου σάιτ στις εξαγορές και τις συγχωνέυσεις, ανέφερε ότι η εταιρεία πάει για κλείσιμο και ότι οι εργαζόμενοι είναι ανάμεσα στους 25.000 του ευρύτερου δημόσιου τομέα που έχει συμφωνηθεί να απολυθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.