Εναλλακτικοί τρόποι αναδιάρθρωσης εν λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων εξετάστηκαν χθες, σε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Μάκης Παπαγεωργίου και η διοίκηση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.
Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει στη ριζική αναδιάρθρωση των τριών εταιρειών και προς την κατεύθυνση αυτή θα ζητήσει τη συνδρομή ανεξάρτητων συμβούλων.
Κατά τη χθεσινή σύσκεψη δεν ελήφθησαν οριστικές αποφάσεις, οι οποίες εξάλλου πολιτικά θα είναι πολύ δύσκολες, αφού μπορεί να απομακρύνεται το ενδεχόμενο της οριστικής παύσης λειτουργίας, αλλά σε κάθε περίπτωση τα σχέδια αναδιάρθρωσης θα συνοδεύονται από μεγάλες μειώσεις προσωπικού.
Ιδιωτικοποίηση
Τελικός στόχος της κυβέρνησης είναι η ιδιωτικοποίηση, όμως η προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς πέραν των ζημιών που έχουν συσσωρεύσει, οι εταιρείες, έχουν να αντιμετωπίσουν και τις καταδικαστικές αποφάσεις της Κομισιόν για παράνομες κρατικές ενισχύσεις.
Είναι ενδεικτικό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε σε βάθος έρευνα προκειμένου να εξακριβωθεί κατά πόσο τα μέτρα κρατικής στήριξης που χορηγήθηκαν από την Ελλάδα υπέρ της ΛΑΡΚΟ, ύψους άνω των 105 εκατ. ευρώ, είναι συμβατά με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων της Ε.Ε.
Η Επιτροπή δεν έχει πεισθεί πως τα μέτρα είναι σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε., και ιδίως τους κανόνες σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις διάσωσης και αναδιάρθρωσης προβληματικών επιχειρήσεων.
Τα μέτρα για τα οποία η Ε.Ε. επιμένει ότι αποτελούν κρατικές ενισχύσεις περιλαμβάνουν αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου το 2009 και αρκετές κρατικές εγγυήσεις για δάνεια κατά την περίοδο 2008-2010, πιθανή μη είσπραξη από το κράτος ενός χρέους από το 2004 και παραίτηση από την είσπραξη προκαταβολής φορολογικού προστίμου το 2010.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η Ε.Ε. θεωρεί ως κρατική ενίσχυση και τις ανεξόφλητες οφειλές της ΛΑΡΚΟ προς τη ΔΕΗ, ύψους άνω των 160 εκατ. ευρώ, τα οποία προσαυξάνονται κατά 6,5 εκατ. τον μήνα.
Κρατικές ενισχύσεις
Στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ έγινε σαφές από τις επαφές που είχε το τελευταίο διάστημα με τις Βρυξέλλες πως η Ε.Ε. επιμένει στο θέμα των κρατικών ενισχύσεων. Συνεκτιμώντας και την προβληματική θέση της εταιρείας (συσσωρευμένες ζημίες άνω των 220 εκατομμυρίων ευρώ), την αρνητική καθαρή θέση και τις υποχρεώσεις προς τρίτους, αλλά και τα άλυτα περιβαλλοντικά θέματα για τα οποία ο όποιος επενδυτής θα χρειασθεί να καταβάλει περί τα 50 εκατομμύρια επενδύσεις για να εναρμονιστεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και να αποφύγει πρόστιμα, κατέληξε ότι η επιχείρηση δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.