ΑΜΕΣΗ ΧΡΕΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΓΙΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ!
ΣΤΑ 3,8 ΔΙΣ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟ «ΚΕΝΟ» ΕΩΣ ΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 2014!
Η χρηματοδότηση για την Ελλάδα διαρκεί έως τον Ιούλιο του 2014 και έως τα τέλη του έτους προκύπτει ένα "κενό" χρηματοδότησης ύψους 3,8 δισ. ευρώ, ανέφερε την Παρασκευή αξιωματούχος των Βρυξελλών.
Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι η "τρύπα" των 3,8 δισ. θα πρέπει να κλείσει αυτό το φθινόπωρο, ώστε να συνεχιστεί το πρόγραμμα διάσωσης. Η τρόικα θα ζητήσει από τους εταίρους να την καλύψουν αλλά δεν γνωρίζει ακόμη πως, υπογράμμισε.
Ο ίδιος πάντως τόνισε ότι το κενό "δεν είναι μεγάλο ποσό" και πως "θα βρεθούν μέτρα για να καλυφθεί".
Παράλληλα, σημείωσε ότι η συζήτηση για το ενδεχόμενο περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα ανοίξει τον Απρίλιο του 2014, όταν το επίπεδο του ελληνικού χρέους για το 2013 επιβεβαιωθεί από τη Eurostat. Σημειώνεται ότι με βάση το πρόγραμμα η Ελλάδα στα τέλη του έτους θα πρέπει να εμφανίσειπρωτογενές πλεόνασμα.
Σε σχέση με την ελληνική κυβέρνηση, σχολίασε ότι η δικομματική κυβέρνηση εμφανίζει "πιθανόταταμεγαλύτερη συνοχή" από την προηγούμενη, στην οποία συμμετείχε και η Δημοκρατική Αριστερά.
Υπογράμμισε ότι το 2012 έκλεισε με πρωτογενές έλλειμμα 3 δισ. το 2012, ενώ ανέφερε ότι για να παραμείνει το δημοσιονομικό πρόγραμμα εντός τροχιάς, χρειάστηκε η εμπροσθοβαρής εφαρμογή μέτρων του 2014 στο 2013.
Η συμφωνία για το θεσμό της κινητικότητας με την ελληνική κυβέρνηση αγορά σε 12.500 υπαλλήλους έως την 1η Οκτωβρίου και άλλους 12.500 έως τις 31 Δεκεμβρίου. Παράλληλα, έκανε λόγο για 4.000 απολύσεις φέτος και 15.000 ως το τέλος του 2014.
"Σε αυτή την αξιολόγηση, η τρόικα κατανάλωσε τεράστιο χρόνο για να πείσει την κυβέρνηση τι πρέπει να κάνει για τα φορολογικά έσοδα και τη διαφθορά", σημείωσε, ενώ τόνισε ότι ανάπτυξη το 2014 θα υπάρξειεάν επιβεβαιωθούν τα θετικά σημάδια από τον τουρισμό και η κυβέρνηση πληρώσει τις οφειλές προς τον ιδιωτικό τομέα.
Προανήγγειλε επίσης νέο γύρο απελευθέρωσης κλειστών επαγγελμάτων από Σεπτέμβριο και απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας έως το τέλος του 2013, σύμφωνα με δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης.
Όσον αφορά στις τράπεζες, έκανε λόγο για νέα stress tests το φθινόπωρο ενώ τα πλάνα αναδιάρθρωσης θα πρεπει να έχουν κατατεθεί ως τα τέλη Σεπτεμβρίου.
ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΑΠΟ ΤΧΣ
Οι πόροι που θα περισσέψουν από τα 50 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καλυφθεί η τρύπα των 3,8 δισ. ευρώ, δήλωσε, τονίζοντας παράλληλα ότι έχει εγκαταλειφθεί η προοπτική για μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων των κεντρικών τραπεζών (ANFA).
Όπως μεταδίδει το MNI, ο αξιωματούχος ανέφερε πως αν και "υπάρχουν ακόμα χρήματα σε αυτό το φάκελο", δεν μπορεί να υπολογιστεί πόσα θα είναι διαθέσιμα μέχρι το επόμενο έτος, όταν θα διενεργηθούν νέα stress test στις ελληνικές τράπεζες.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα χρήματα αυτά δεν θα βοηθήσουν, γιατί το χρηματοδοτικό κενό "πρέπει να καλυφθεί αυτό το Φθινόπωρο".
Σημειώνεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έχουν συζητήσει την δυνατότητα οι κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών να μετακυλίσουν τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους, αλλά οι κεντρικές τράπεζες είναι επιφυλακτικές "γιατί φοβούνται ότι θα αντιμετωπιστεί ως έμμεση χρηματοδότηση" σημείωσε ο αξιωματούχος.
"Δεν βασιζόμαστε πια στην πραγματοποίηση ενός τέτοιου roll over" σημείωσε ο αξιωματούχος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν τρεις πιθανοί τρόποι για να καλυφθεί το κενό. Ο πρώτος είναι να συμφωνήσουν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης να δώσουν νέα δάνεια στην Ελλάδα. Ο δεύτερος είναι οι οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα να εξελιχθούν καλύτερα από ότι αναμένεται και ο τρίτος να "επιστρέψει η Ελλάδα στην αγορά τον επόμενο χρόνο και να εκδώσει βραχυπρόθεσμα ομόλογα".
ΟΙ ΟΡΟΙ ΤΟΥ ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ
Τη διατήρηση του ειδικού τέλους που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και το 2014, σε περίπτωση όπου δε διασφαλίζονται τα προσδοκώμενα έσοδα με την πρόταση της κυβέρνησης για τον ενιαίο φόρο που θα αξιολογηθεί από την τρόικα τον Σεπτέμβριο, προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο, το τελικό κείμενο του οποίου παρουσιάζει η Καθημερινή.
Στο τελικό κείμενο καταγράφεται η πρόθεση της κυβέρνησης να μειώσει ή και να καταργήσει τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων.
Για την κινητικότητα επανεβεβαιώνονται οι στόχοι για 4.000 απολύσεις και 25.000 διαθεσιμότητες ως το τέλος του έτους και σε ποιες περιπτώσεις αποχωρήσεων θα προσλαμβάνεται αντίστοιχος αριθμός υπαλλήλων.
Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, ορίζεται ότι η Eurobank θα πωληθεί σε διεθνή στρατηγικό επενδυτή. Προβλέπεται επίσης η αποκρατικοποίηση λιμανιών κι η απελευθέρωση των ΚΤΕΛ και των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.
Ειδικότερα, προβλέπεται πως τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις θα ανέλθουν στο 1,6 δισ. ευρώ φέτος και στα 2,7 δισ. το 2014.
Η κυβέρνηση δεσμεύεται επίσης ότι έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει καταρτίσει λεπτομερή λίστα φαρμακευτικών προϊόντων που θα μπορούν να πωλούνται εκτός φαρμακείων.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το... νέο μνημόνιο σε βάθος χρόνου θα εξισωθούν οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων με τις εμπορικές τιμές. Εως το τέλος του 2013 οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να προχωρήσουν στη δημιουργία ενός μεσοπρόθεσμου πλάνου που θα περιλαμβάνει τις δράσεις που απαιτούνται: α) τονΙανουάριο του 2015 θα διαμορφωθούν οι τιμές ζώνης προκειμένου να αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια τις συνθήκες της αγοράς ακινήτων, β) τον Ιανουάριο του 2016 θα εναρμονισθούν οι αντικειμενικές αξίας των ακινήτων με τις τιμές της αγοράς.
Από τις αρχές Αυγούστου οι φορολογικές αρχές (πιστοποιημένοι χρήστες) θα έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες που σχετίζονται με τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογούμενων. Στόχος να εντοπιστούν περιουσιακά στοιχεία των μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου.
Παράλληλα έως τον Σεπτέμβριο το υπ. Οικονομικών θα πρέπει να έχει καταθέσει σχέδιο νόμου στη Βουλή που θα προβλέπει φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις. Θα αντικατασταθεί το υφιστάμενο πλαίσιο με φορολογικές πριμοδοτήσεις για όσους επενδύουν συγκεκριμένες φοροελαφρύνσεις και μείωση του χρόνου των αποσβέσεων ακόμα και μέσα στο ίδιο το έτος.
Η ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ EUROBANK
Την πώληση σημαντικού ποσοστού μετοχών της Eurobank σε ξένο στρατηγικό επενδυτή, το αργότερο έως το τέλος Μαρτίου 2014, προβλέπει το μνημόνιο. Αίσθηση προκαλεί η αναφορά ότι ο νέος ιδιοκτήτης της Eurobank θα πρέπει να είναι από το εξωτερικό, αποκλείοντας έτσι την εκδήλωση ενδιαφέροντος Ελλήνων επενδυτών.
Σύμφωνα με το κείμενο, η κυβέρνηση δεσμεύεται να επιλεγούν μέχρι το τέλος Αυγούστου σύμβουλοι οι οποίοι θα αναζητήσουν επενδυτές, βήμα που θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τα μέσα Οκτωβρίου. Κατόπιν οι επενδυτές που θα επιλεγούν θα πρέπει όχι αργότερα από το τέλος Νοεμβρίου (2013) να μπορούν να ξεκινήσουν τις διαδικασίες οικονομικού και νομικού ελέγχου της Eurobank (due diligence). Παράλληλα, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο κινήτρων για τους επενδυτές που επιθυμούν να αποκτήσουν πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της τράπεζας σε βάθος χρόνου.
FUNDING PLANS
Παράλληλα, η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα συμβάλει στη διατήρηση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος, σύμφωνα με τους κανόνες του ευρωσυστήματος. Η ΤτΕ, αν χρειαστεί, θα εξακολουθεί να παρέχει έκτακτη χρηματοδότηση, ωστόσο, μεσοπρόθεσμα οι τράπεζες θα πρέπει να διευρύνουν τις πηγές άντλησης ρευστότητας, μειώνοντας την εξάρτησή τους από τον δημόσιο τομέα. Για τον σκοπό αυτό οι τράπεζες θα πρέπει να καταθέτουν κάθε τρίμηνο αναλυτικά σχέδια (funding plans). Τέλος, στο μνημόνιο σημειώνεται ότι θα πρέπει να βελτιωθεί το πλαίσιο για τον τρόπο αντιμετώπισης των οφειλών νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
OΙ ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Με την επιτάχυνση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης των λιμανιών θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να καλύψει τις καθυστερήσεις που υπάρχουν ήδη στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και κυρίως την αποτυχία πώλησης της ΔΕΠΑ. «Για να αντισταθμίσουμε κάποιες από τις καθυστερήσεις θα αυξήσουμε τα μερίδια των λιμανιών που θα πουληθούν και θα επιταχύνουμε τους διαγωνισμούς», δεσμεύεται η κυβέρνηση με το νέο μνημόνιο.
Σύμφωνα με τους συνοδευτικούς πίνακες, τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις μειώνονται φέτος στο 1,6 δισ. ευρώ. Το 2014 προβλέπεται να εισπραχθούν 2,7 δισ., το 2015 άλλα 3 δισ. ευρώ και το 2016 2,1 δισ. ευρώ. «Ο στόχος μας για το 2013 παραμένει η πώληση του ΟΠΑΠ και των Κρατικών Λαχείων, όπως και η πώληση άλλων μικρότερων επιχειρήσεων και πολλών ακινήτων», αναφέρεται. Επίσης, η κυβέρνηση δηλώνει ότι θα επαναπροκηρύξει τον διαγωνισμό για την πώληση της ΔΕΠΑ το ταχύτερο δυνατό και θα ακολουθήσουν τα ΕΛΠΕ. Για τα Κρατικά Λαχεία εκτιμά ότι η κοινοπραξία θα έχει δημιουργηθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου και ότι η πώληση του ΟΠΑΠ θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου.
Παράλληλα, συνεχίζεται η προετοιμασία άλλων αποκρατικοποιήσεων, με τη διαμόρφωση του κατάλληλου ρυθμιστικού πλαισίου και την εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων σε σχέση με τις κρατικές εγγυήσεις. Επίσης, συνεχίζεται η μεταβίβαση στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) 250 ακινήτων ανά τρίμηνο. Στο μνημόνιο αναφέρεται ότι προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση της δόσης είναι:
1. Η επίσημη ανακοίνωση της αναδιάρθρωσης ή εκκαθάρισης της ΕΛΒΟ, των ΕΑΣ και της ΛΑΡΚΟ, που θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2013.
2. Η υιοθέτηση νομοθεσίας που θα επιτρέπει την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών δημοσίων φορέων προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ μέσω του προγράμματος εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Σημειώνεται μάλιστα ότι η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ΕΥΔΑΠ θα εκδοθεί στοτέταρτο τρίμηνο του 2013. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την αποκρατικοποίηση των δύο εταιρειών ύδρευσης, θα προσδιοριστεί, έως το τέλος Αυγούστου, το ποσό των οφειλόμενων και θα έχει εξοφληθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Τότε θα επαναξιολογηθεί συνολικά η πορεία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, αναφέρεται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο.
ΣΕ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ 25.000 ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Εως το τέλος Σεπτεμβρίου θα καθοριστούν τα κριτήρια, σύμφωνα με τα οποία θα αξιολογηθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι που μπαίνουν σε καθεστώς κινητικότητας και επομένως θα προσδιοριστεί ποιοι θα απολυθούν.
Σύμφωνα με το κείμενο του νέου μνημονίου, το χρονικό όριο της κινητικότητας μειώνεται από τους 12 στους 8 μήνες, ενώ επιβεβαιώνεται ότι ο συνολικός αριθμός των υπαλλήλων που θα μπουν φέτος σε κινητικότητα θα είναι 25.000, εκ των οποίων οι 12.500 μέχρι τον Σεπτέμβριο. Εξ αυτών, οι 4.000 θα πρέπει να απολυθούν μέσα στο 2013, ενώ οι υποχρεωτικές αποχωρήσεις από το Δημόσιο θα πρέπει να φτάσουν τις 15.000 μέχρι το τέλος του 2014. «Θα ξεκινήσουμε με εμπροσθοβαρή τοποθέτηση 2.000 υπαλλήλων σεκαθεστώς κινητικότητας με σκοπό την έξοδό τους από το Δημόσιο», αναφέρεται στο κείμενο του μνημονίου.
Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, προβλέπεται η επιτάχυνση των πειθαρχικών κρίσεων και της αξιολόγησης φορέων του Δημοσίου.
Πάντως, το νέο μνημόνιο προβλέπει ρητά και προσλήψεις. Ειδικότερα, θα γίνεται μία πρόσληψη για κάθε υπάλληλο που αποχωρεί στο πλαίσιο πειθαρχικής δίωξης (επίορκος, πλαστά πιστοποιητικά κ.λπ.), λόγω κατάργησης ή συγχώνευσης του φορέα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου στον οποίο εργαζόταν, για κάθε υπάλληλο που αποχωρεί εθελοντικά από το πλαίσιο της κινητικότητας (εξαιρούνται όσοι αποχωρούν επειδή έχουν λιγότερα από τρία χρόνια μέχρι τη συνταξιοδότηση) και για όσους αποχωρούν επειδή έληξε η οκτάμηνη περίοδος κινητικότητας. Με άλλα λόγια, η κινητικότητα δεν θα οδηγήσει σε σημαντική συρρίκνωση του απόλυτου αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά σε αντικατάσταση παλιών με νέους και σε αναδιάταξη των ανθρωπίνων πόρων του κράτους, ανάλογα με τις ανάγκες των υπηρεσιών.
ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Επίσης, η κυβέρνηση δεσμεύεται στο κείμενο του μνημονίου ότι θα ολοκληρώσει τα οργανογράμματα για 400.000 θέσεις στο Δημόσιο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, αλλά και το πλήρες οργανόγραμμα της γενικής κυβέρνησης μέχρι το τέλος του έτους. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου επίσης η κυβέρνηση οφείλει να έχει περάσει όλους τους δημοσίους υπαλλήλους στο ενιαίο μητρώο και στην Ενιαία Αρχή Πληρωμής, ώστε «να ολοκληρωθεί το σύστημα ελέγχου μισθοδοσίας του Δημοσίου». Επιπλέον, έως το τέλος Αυγούστου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα σχέδια προσλήψεων για το 2013 και να ετοιμαστούν τα σχέδια προσλήψεων που θα ενταχθούν στον προϋπολογισμό του 2014.
ΑΜΕΣΗ ΧΡΕΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΓΙΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ
Του ΠΑΝΟΥ ΚΑΚΟΥΡΗ
Tην ενεργοποίηση από τον προσεχή Σεπτέμβριο της δυνατότητας του υπουργείου Οικονομικών να «αφαιρεί» από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων που έχουν ληξιπρόθεσμες και αρρύθμιστες οφειλές προς την εφορία τα ποσά των οφειλών αποκαλύπτει το νέο μνημόνιο.
Παράλληλα προκύπτει πως το ζήτημα των απολύσεων από το δημόσιο τομέα θα αποτελεί διαρκές σημείο τριβής με την τρόικα, καθώς προβλέπει μηνιαία παρακολούθηση της διαδικασίας απόλυσης των περισσοτέρων από τους 25.000 υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα μέχρι τον προσεχή Δεκέμβριο. Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά τα ληξιπρόθεσμα χρέη, στο κείμενο που αποτυπώνει τη συμφωνία κυβέρνησης - τρόικας προβλέπεται η λήψη άμεσων και αυστηρών μέτρων για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών, τα οποία διογκώνονται κάθε μήνα.
«Για να εξασφαλιστεί η ταχεία είσπραξη των φόρων, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να εφαρμόσει το αργότερο το Σεπτέμβριο του 2013 τη δυνατότητα της άμεσης χρέωσης των τραπεζικών λογαριασμών για τους φορολογουμένους που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο» αναφέρει το μνημόνιο. Πρόκειται για τη διάταξη που ανησυχεί τραπεζικά στελέχη για εκροή καταθέσεων, δεδομένου ότι μεγάλος αριθμός φορολογουμένων (περίπου 2.500.000 άτομα) έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και φοβούνται πως αν τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο, θα υπάρξουν εκροές καταθέσεων. Πάντως, ο αριθμός των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμες και αρρύθμιστες οφειλές έχει μειωθεί μετά την ενεργοποίηση της νέας ρύθμισης.
Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών υποχρεούται να παρουσιάσει ένα σχέδιο για την αντικατάσταση των πληρωμών με μετρητά, μέσω τραπεζών, ενώ ταυτόχρονα δεσμεύτηκε «να μην υιοθετήσει νέες φορολογικές αμνηστίες ή επέκταση των υφιστάμενων ρυθμίσεων για την είσπραξη των φόρων και των κοινωνικών εισφορών κατά τη διάρκεια των ετών που καλύπτονται από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής».
Στο φορολογικό τομέα επίσης, όπως έχει αποκαλύψει η «Ν» από τις 13 Ιουλίου, προβλέπεται η αναβολή για δυόμισι χρόνια της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, μια κίνηση που θα αύξανε δραματικά τη φορολογική επιβάρυνση των κατόχων ακινήτων. Το νέο χρονοδιάγραμμα προβλέπει πως το ΥΠΟΙΚ θα αναπτύξει μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2013 μεσοπρόθεσμο σχέδιο μεταρρύθμισης που θα περιγράφει ενέργειες που απαιτούνται, ώστε:
--Τον Ιανουάριο του 2015 να προσαρμόσουν τις τιμές ζώνης ώστε να αντικατοπτρίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις πραγματικές συνθήκες της αγοράς ακινήτων και να αλλάξει το αντικείμενο επιβολής του φόρου.
--Τον Ιανουάριο του 2016 να ευθυγραμμίσει τις τιμές εκτίμησης ακινήτων με τις τιμές της αγοράς. Δίδεται δηλαδή παράταση στη μεταβολή των αντικειμενικών αξιών μέχρι τον Ιανουάριο του 2015, όταν θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα υπολογισμού τους, ενώ οι νέες τιμές θα εφαρμοστούν από τον Ιανουάριο του 2016.
Ακόμη αλλάζουν τον επερχόμενο Σεπτέμβριο τα φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις. Τα κίνητρα θα πρέπει να ενοποιηθούν σε ένα νέο κώδικα φόρου εισοδήματος έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Οι μεταρρυθμίσεις θα αντικαταστήσουν τα υφιστάμενα φορολογικά κίνητρα, αρχής γενομένης με τον προϋπολογισμό 2014, για την ενίσχυση της διαφάνειας και τον αποτελεσματικότερο έλεγχο των απωλειών εσόδων.
Για το νέο φόρο ακινήτων, που θα αντικαταστήσει το τέλος μέσω της ΔΕΗ, το πλαίσιο εφαρμογής του θα πρέπει να καθοριστεί μέσα στον Αύγουστο. Οπως σημειώνεται στο μνημόνιο, διευρύνεται η βάση εφαρμογής του, ώστε να συμπεριλάβει εμπορικές, βιομηχανικές εγκαταστάσεις, καθώς και γεωργική γη και κτήρια και να αποδίδει ετησίως 2,7 δισ. ευρώ καθαρά έσοδα (2,9 δισ. ευρώ, προ απαλλαγών). Ομως το ΥΠΟΙΚ αναλαμβάνει τη δέσμευση, αν τα έσοδα από το νέο φόρο υστερούν έναντι των στόχων (2,7 δισ. ευρώ), να καλύψει τη διαφορά με νέα μέτρα.
ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την κινητικότητα, το νέο μνημόνιο που αποτελεί τη συμφωνία κυβέρνησης - τρόικας προβλέπει συγκεκριμένους αριθμούς υπαλλήλων που θα «φεύγουν» από το Δημόσιο. Το γεγονός,ωστόσο, ότι το συγκεκριμένο μέτρο συναντά αντιδράσεις κυβερνητικών βουλευτών και τους δισταγμούς των συναρμόδιων υπουργών θα δοκιμάσει τις σχέσεις με την τρόικα.
Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι δεν επιδείχθηκε η ανάλογη ευαισθησία από τους βουλευτές για τις απολύσεις εκατοντάδων χιλιάδων από τον ιδιωτικό τομέα. Το προσεχές φθινόπωρο θα είναι μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδος, αφού με τον καθοριστικό έλεγχο της τρόικας θα προκύψει το δημοσιονομικό κενό της περιόδου μέχρι το 2016, αλλά και το χρηματοδοτικό κενό από το β’ εξάμηνο του 2014 μέχρι και το 2016.
Παράλληλα, με βάση το γεγονός ότι η χώρα έχει απόλυτη ανάγκη τα νέα κεφάλαια των δανειστών, τα περιθώρια αντιστάσεων είναι ανύπαρκτα, πόσο μάλλον όταν το φθινόπωρο θα εκκρεμούν και οι υπόλοιπες δόσεις για την κάλυψη του συνόλου των δανειακών αναγκών του 2013. Σύμφωνα με το μνημόνιο, τα ζητήματα που θα πιέσουν την κυβέρνηση είναι οι απολύσεις από το Δημόσιο και το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων που είναι δεδομένα και «αυτόματα», εφόσον υπάρχουν αποκλίσεις.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Για το δημόσιο τομέα το νέο μνημόνιο προβλέπει:
-- Μέχρι το Σεπτέμβριο θα τεθούν σε κινητικότητα τουλάχιστον 12.500 υπάλληλοι του Δημοσίου και επιπλέον άλλοι 12.500 μέχρι το Δεκέμβριο του 2013.
-- Το μεγαλύτερο ποσοστό (προφανώς πάνω από 50%) απ’ όσους τεθούν σε κινητικότητα θα απολυθεί.
-- Οι εργαζόμενοι που τίθενται σε κινητικότητα θα λαμβάνουν το 75% του μισθού τους για οκτώ μήνες.
-- Στην περίοδο αυτή θα αξιολογούνται και όσοι πληρούν τα κριτήρια θα μετακινηθούν σε άλλες θέσεις, ενώ οι περισσότεροι θα αποχωρήσουν.
-- Η τρόικα επιβάλλει τη μηνιαία παρακολούθηση της κινητικότητας και των απολύσεων, ζητώντας αναλυτικά στοιχεία από τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών, ασκώντας έτσι συνεχή και ασφυκτική πίεση.
-- Τον προσεχή Σεπτέμβριο θα καθοριστούν και τριμηνιαίοι στόχοι για το πρόγραμμα κινητικότητας του έτους 2014.
-- Επαναλαμβάνεται η δέσμευση για την απόλυση 4.000 υπαλλήλων εντός του 2013 και 11.000 υπαλλήλων το 2014.
--Καθιερώνονται συστήματα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.
--Οι προσλήψεις νέων υπαλλήλων στις θέσεις των αποχωρούντων αφορά μόνο όσους απολύονται ως επίορκοι (εκτιμώνται σε λιγότερους από 100 άτομα) και όχι στο σύνολο των υπαλλήλων. Για τις θέσεις των υπαλλήλων που απολύονται για άλλους λόγους, θα ισχύει ο γενικός κανόνας 1 προς 5.
«ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ ΟΣΟ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΟΡΟΙ»
«Στο βαθμό που η Ελλάδα θα επιδεικνύει τη δύναμη να εκπληρώνει τους όρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα είμαστε απέναντί της αλληλέγγυοι. Κάθε άλλη στάση θα κατέστρεφε την Ευρώπη», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συζήτηση που είχε με πέντε επιχειρηματίες-μέλη της Ενωσης Οικογενειακών Επιχειρήσεων στη Γερμανία, τους Τόμας Μπάουερ, Μάνφρεντ Φουκς, Εντβιν Κολ, Φρανκ Στράουμπ και Αντον Βέρχαν, την οποία μεταφέρει η εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung».
Η πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης στην Ευρωζώνη είναι «σε μεγάλο βαθμό σωστή», λέει ο κ. Στράουμπ, αλλά συνεχίζει: «Αυτοί οι Ελληνες, όμως! Ο Σόιμπλε δεν είναι κανένας υπομονετικός άνθρωπος, αλλά με την Ελλάδα έχει όλη την υπομονή του κόσμου. Η μέθοδός του είναι: καρότο (βοήθεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη νεανική ανεργία) και μαστίγιο (μέτρα λιτότητας)», για να απαντήσει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ότι «αν δεν μειώσουμε γρήγορα τη νεανική ανεργία στην Ευρώπη, θα χάσουμε ως κράτη και ως κυβερνήσεις την υποστήριξη των πολιτών μας».
Από την πλευρά του ο κ. Μπάουερ, ο οποίος είναι και ταμίας των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), υποστηρίζει ότι δεν είναι και τόσο εύκολο να βρεθεί το σωστό μείγμα «ανάμεσα στην απίστευτη πίεση αλλά και στην ανάγκη να δοθεί στους Ελληνες μία ευκαιρία».
Ολοι οι παριστάμενοι επιχειρηματίες έχουν εμπειρίες από την Ελλάδα, κατά βάση αρνητικές. Ο κ. Κολ δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται τους Ελληνες, καθώς συναλλάσσεται μαζί τους εδώ και πολλά χρόνια και εκφράζει τον εκνευρισμό του για τη μη αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ.
«Γιατί δεν αξιοποιείται το CD, ακόμα και αν πρέπει να ασκηθεί πίεση από τον ΟΟΣΑ;» αναρωτιέται ο κ. Κολ και σημειώνει ότι υπάρχει και ρήγμα στην ελληνική κοινωνία, στην οποία οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.
Πηγή: Ναυτεμπορική.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.