Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΣΕ ΞΕΝΟΥΣ (!) Η EUROBANK!!!!

greek banksΧΩΡΙΣΤΗΚΕ ΣΕ «ΚΑΛΗ» ΚΑΙ «ΚΑΚΗ» ΤΡΑΠΕΖΑ ΗPROBANK!
ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΥΠΟ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ!!!
Την πώληση σημαντικού ποσοστού μετοχών της Eurobank σε ξένο στρατηγικό επενδυτή, το αργότερο έως το τέλος Μαρτίου 2014, προβλέπει τοεπικαιροποιημένο Μνημόνιο, καθώς γίνεται σαφής αναφορά ότι ο νέος ιδιοκτήτης της Eurobank θα πρέπει να είναι κατά απαίτηση της τρόικας  από το εξωτερικό. Ο όρος αυτός από την πλευρά της τρόικας, ο οποίος έγινε δεκτός από την κυβέρνηση ανδρεικέλων της Αθήνας, μπορεί να μην προκαλεί έκπληξη αλλά είναι άκρως αποκαλυπτικός, πρωτοφανής και σχεδόν φωτογραφικός! 


Σύμφωνα με το κείμενο του νέου μνημονίου, η κυβέρνηση δεσμεύεται να επιλεγούν μέχρι το τέλος Αυγούστου σύμβουλοι οι οποίοι θα αναζητήσουν επενδυτές, βήμα που θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τα μέσα Οκτωβρίου. Κατόπιν οι επενδυτές που θα επιλεγούν, θα πρέπει όχι αργότερα από το τέλος Νοεμβρίου (2013) να μπορούν να ξεκινήσουν τις διαδικασίες οικονομικού και νομικού ελέγχου της Eurobank (due diligence).
Παράλληλα, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο κινήτρων για τους επενδυτές που επιθυμούν να αποκτήσουν πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της τράπεζας σε βάθος χρόνου. Στελέχη τραπεζών εκτιμούν ότι η ρητή αναφορά σε ξένο στρατηγικό επενδυτή γίνεται για να αποκλειστεί το ενδεχόμενοεμπλοκής στη διαδικασία άλλης εγχώριας τράπεζας, ουσιαστικά για να αποκλειστεί κάθε πιθανότητα αναβίωσης της συγχώνευσης Εθνικής - Eurobank. Σε άλλο σημείο του Mνημονίου επαναλαμβάνεται η δέσμευση της κυβέρνησης για την ύπαρξη τεσσάρων συστημικών τραπεζών, οι οποίες θα λειτουργούν με καθαρά ιδιωτικά - εμπορικά κριτήρια.
ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ Η «ΚΑΛΗ» PROBANK 
Ξεκίνησε η διαδικασία διάσπασης της Probank σε «καλή» και «κακή», καθώς δεν κατέστη δυνατή ηανακεφαλαιοποίησή της με ιδιωτικά κεφάλαια, μετά την εμπλοκή που παρουσιάστηκε στις διαπραγματεύσεις με το fund Ellington, το οποίο προέβαλε απαιτήσεις που δεν ήταν δυνατό να γίνουν αποδεκτές.
Μετά από αυτήν την εξέλιξη η Τράπεζα της Ελλάδος θα ενεργοποιήσει άμεσα το μηχανισμό ομαλής εξυγίανσης που έχει χρησιμοποιήσει σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, θέτοντας προς πώληση με διαγωνισμό το "υγιές" τμήμα της τράπεζας.
Σημειώνεται ότι στη νέα «καλή» Probank θα μεταφερθεί το σύνολο των καταθέσεων των πελατών της, οι οποίες είναι διασφαλισμένες στο ακέραιο.
Η Εθνική Τράπεζα τελικά απορροφά το υγιές τμήμα της τράπεζας Probank, που αφορά 3,1 δισ. καταθέσεις και 2,6 δισ. δάνεια. Η προσφορά της Εθνικής διασφαλίζει πλήρως τους καταθέτες και πελάτες της Probank, οι συναλλαγές των οποίων θα πραγματοποιούνται κανονικά και χωρίς καμία αλλαγή, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία της τράπεζας, επισημαίνεται στηνανακοίνωση της ΕΤΕ (βλ. παρακάτω αναλυτικά τις ανακοινώσεις).
ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΥΠΟ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ!!!
Παράταση των καθεστώτων εγγυήσεων και ομολογιακών δανείων στα πιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2013, ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βάσει των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κρατικές ενισχύσεις.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, σκοπός των μέτρων είναι να διευκολυνθεί η πρόσβαση των πιστωτικών ιδρυμάτων στη χρηματοδότηση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τα εν λόγω καθεστώτα για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2008. Είχαν δοθεί αρκετές παρατάσεις - η τελευταία δόθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2013.
Η Επιτροπή εκτίμησε ότι η παράταση των μέτρων συνάδει προς τις οδηγίες της σχετικά με τα μέτρα στήριξης των τραπεζών κατά τη διάρκεια της κρίσης.
ΜΗΝΥΜΑ ΤΧΣ ΠΡΟΣ ΤΡΟΙΚΑ
Παρέμβαση του ΤΧΣ προς την Τρόικα με καθαρό μήνυμα. «Αποφασίστε αν θέλετε να υπάρξειεπενδυτικό ενδιαφέρον στις τράπεζες, τα χρονοδιαγράμματα που θέτετε είναι πολύ ασφυκτικά».
Αφορμή αποτέλεσε η περίπτωση της Probank όπου τα χρονικά περιθώρια είναι δραματικά περιορισμένα καθώς η Τρόικα έστειλε τελεσίγραφο σήμερα να κλείσει η υπόθεση της ανακεφαλαιοποίησης της Probank είτε μέσω στρατηγικού επενδυτή είτε μέσω διάσπασης σε good και bad bank.
Στο χθεσινό γενικό συμβούλιο του ΤΧΣ παρουσία εκπροσώπων της Τρόικα η ηγεσία του Ταμείου ανέφερε ότι «με αυτά τα ασφυκτικά χρονικά δεδομένα δεν μπορεί να δημιουργηθεί φιλικό επενδυτικό περιβάλλον. Πρέπει να αποφασίσετε αν επιθυμείτε επενδύσεις στις τράπεζες και αν ναι πως αυτό θα συμβεί ότι υπάρχουν χρονοδιαγράμματα που αποθαρρύνουν τους επενδυτές».
Οι εκπρόσωποι της Τρόικα γνωστοποίησαν ότι θα μεταβιβάσουν στους επικεφαλής το αίτημα – μήνυμα του ΤΧΣ.
ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΗΣ BLACKROCK
Ξεκίνησε του νέους ελέγχους στα δάνεια των ελληνικών τραπεζών η Blackrock η οποία για λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος εκπονεί δύο πολύ κρίσιμες μελέτες.
Η πρώτη μελέτη θα είναι επανάληψη της παρελθούσας μελέτης της Blackrock με έμφαση τα δάνεια και ειδικά αυτά που είναι εν δυνάμει προβληματικά υπό ένα αυστηρότερο πρίσμα.
Με βάση την μελέτη αυτή θα επανακαθοριστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών και θα συμψηφιστούν μεταξύ άλλων και με τα έσοδα στην 3ετία 2013 με 2016 όπως θα επανακαθοριστούν στα νέα 3ετή business plan.
Προφανώς θα υπάρξει και ευρύτατη αναδιάρθρωση τραπεζών με πωλήσεις μη τραπεζικών δραστηριοτήτων ώστε να ενισχυθούν επιπροσθέτως τα κεφάλαια.
Η δεύτερη μελέτη που θα εκπονηθεί επίσης από την Blackrock δεν θα επιβαρύνει κεφαλαιακά τις τράπεζες αλλά έχει τεράστια ποιοτική σημασία.
Με την μελέτη αυτή θα υποδεικνύονται τρόποι παρακολούθησης ελέγχου και αξιοποίησης των προβληματικών δανείων και αν οι μέθοδοι των ελληνικών τραπεζών είναι εναρμονισμένες με τις διεθνείς νόρμες.
Η Τρόικα πέραν της ΤτΕ έχει ζητήσει να εκπονηθεί η μελέτη αυτή ώστε να βελτιστοποιηθούνποιοτικά τα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.