Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Εγκρίνεται η δόση – Στη δημοσιότητα η έκθεση της τρόικας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: Του Θάνου Αθανασίου
Έντονο πολιτικό παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες το βράδυ γύρω από την δημοσιοποίηση της έκθεσης της τρόικας για την πορεία του ελληνικού προγράμματος. Η έκθεση που στα βασικότερά της σημεία είναι έτοιμη – περιλαμβανομένης της εισήγησης περί συμμόρφωσης και της ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους – θα τεθεί ξανά υπόψιν των εκπροσώπων των 17 υπουργείων οικονομικών που θα συνέλθουν με τη διπλή ιδιότητα του euro working group και του διοικητικού συμβουλίου του ESFS/ESM. 

Οι 17 καταρχήν θα κρίνουν αν και το τελευταίο προαπαιτούμενο είναι στη θέση του, μετά και την τροπολογία του υπουργείου Παιδείας για τη διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών. Δεν έχει διευκρινιστεί όμως αν ο εκπρόσωπος της Γερμανίας θα ζητήσει να κρατηθεί η έκθεση στο συρτάρι μέχρι και τη συζήτηση της επιτροπής προϋπολογισμού της Bundestag. Η συγκεκριμένη επιτροπή θα αποφανθεί – θετικά όπως όλα δείχνουν – τη Δευτέρα 29 Ιουλίου, ανήμερα της συνεδρίασης και του ΔΝΤ. To πρόβλημα δεν είναι ουσιαστικό, αλλά διαδικαστικό, λέει πηγή της Κομισιόν στο Real.gr, ωστόσο θα επιτείνει τη σχετική αγωνία για λίγες μέρες ακόμα. 


Αν η γερμανική πλευρά συναινέσει, τότε η έκθεση θα δημοσιοποιηθεί στις 13:30 ώρα Ελλάδος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα περιγράφει απολογιστικά το τι έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής και επικεντρώνει στα προαπαιτούμενα για το διάστημα μέχρι και τον Οκτώβριο. Ζητά την συμπλήρωση του αριθμού των 12.500 εργαζόμενων στο δημόσιο που θα μπουν σε κινητικότητα και απαιτεί από τις ελληνικές αρχές να δουν με πολύ μεγαλύτερη ευελιξία τη συρρίκνωση των δομών του δημοσίου. 

Επί της ουσίας θα αναφέρει ότι «οι ελληνικές αρχές πολύ δύσκολα θα ανεβάσουν το επίπεδο των δημοσίων εσόδων, παρά τις όποιες κινήσεις στο φορολογικό επίπεδο και πρέπει να δώσουν άμεση προτεραιότητα στη μείωση των δαπανών». Θα δείχνει ποιες δομές μπορούν να καταργηθούν και όπως αναφέρει κοινοτική πηγή «προκρίνει το σβήσιμο από το χάρτη του δημοσίου, με πάσα διπλωματία, τον όγκο ενός υπουργείου και μιας γενικής γραμματείας άλλου υπουργείου», χωρίς ωστόσο να τα κατονομάζει. Θα κατονομάζει όμως όλες τις δομές για τις οποίες υπάρχει ήδη συμφωνία με την κυβέρνηση – μεταξύ των οποίων εταιρίες του δημοσίου όπως η ΕΑΣ, η ΕΛΒΟ, η ΛΑΡΚΟ, η αναδιάρθρωση και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ κα.

Η τρόικα είναι ιδιαίτερα προβληματισμένη για την άσχημη επίδοση σε συγκεκριμένους τομείς, θα αφήνει ανοικτή την πόρτα σε νέες παρεμβάσεις επί των κλειστών επαγγελμάτων, των εργασιακών σχέσεων και του ασφαλιστικού. Θα ξεκαθαρίζει ότι το δημοσιονομικό κενό των ετών 2015 και 2016 θα πρέπει να συζητηθεί τον Σεπτέμβριο, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά νέο κύκλο πρόσθετων μέτρων. Σε σχέση δε με τη φοροδιαφυγή, θα περιγράφει όλες τις τελευταίες νομοθετικές κινήσεις και θα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα φορολογικά έσοδα. Μια ειδική παράγραφος θα περιγράφει τη συμφωνία για το ΦΠΑ στην εστίαση προαναγγέλλοντας την επαναφορά του στο 23% από το 2014. 

Σε γενικές γραμμές, όμως, τα κείμενα που έχει συντάξει το επιτελείο της γενικής διεύθυνσης οικονομικών θα προσπαθούν να διατηρήσουν το ήπιο κλίμα στις αγορές και τους εταίρους, με βάση και τις πολιτικές εντολές των Γερμανών κυρίως, που δεν επιθυμούν αναταράξεις πριν από τις εκλογές τους. Θα περιλαμβάνει δε εκτενή χωρία όπου θα εξαίρει τις προσπάθειες των ελληνικών αρχών, θα μιλάει για σχετική σταθερότητα και επιτεύγματα, χωρίς ωστόσο να αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης ενός γενικού κανόνα: «αν δεν συνεχιστεί με αυξανόμενη ένταση η μεταρρυθμιστική προσπάθεια τότε το κόστος αφενός θα το επωμιστούν οι πολίτες, αφετέρου το πρόγραμμα θα αποτύχει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.