Το ΤΑΙΠΕΔ, όταν δημιουργήθηκε, διαφημίστηκε ως μεγάλη κίνηση προκειμένου να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις. Ένας να κάνει κουμάντο και όχι δεκάδες φορείς έτσι ώστε να συγκεντρωθεί η δημόσια περιουσία που πρέπει να πουληθεί ή να αξιοποιηθεί με άλλους τρόπους.
Συστάθηκε η εταιρεία, προσελήφθησαν «σπουδαίοι» μάνατζερς, δημιουργήθηκαν γραφεία τύπου, προσκολλήθηκαν διάφοροι σύμβουλοι ενώ δαπανήθηκαν και δαπανώνται εκατομμύρια για προσλήψεις συμβούλων αποκρατικοποιήσεων ή για προβολή του «έργου» της εταιρείας.
Το ΤΑΙΠΕΔ, μάλιστα, ήταν και απαίτηση της τρόικας η οποία πίστευε έτσι ότι θα μπορούσε να προωθήσει καλύτερα τις αποκρατικοποιήσεις.
Τώρα, λοιπόν, που διαπιστώθηκε η «μαύρη» τρύπα στα οικονομικά, έγινε αντιληπτό κι ότι οι αποκρατικοποιήσεις έχουν πάει για… φούντο. Ουσιαστικά δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε ενώ 1 στους 3 διαγωνισμούς καθυστερεί δραματικά. Σχεδόν τρεις μήνες μετά την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ και δεν έχουν πέσει οι υπογραφές. Η ΔΕΠΑ ναυάγησε, τα ακίνητα του δημοσίου παραμένουν ακίνητα, ενώ πολλοί διαγωνισμοί μετατίθενται για το τέλος του χρόνου ή το 2014. Μεταξύ αυτών οι αποκρατικοποιήσεις της ΕΥΑΘ, της ΕΥΔΑΠ, των ΕΛΤΑ, του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, της Εγνατίας Οδού, του Ελ. Βενιζέλος.
Κι από την άλλη, η τρόικα πιέζει να τελειώσει η υπόθεση με τη ΛΑΡΚΟ, την ΕΑΣ, την ΕΛΒΟ. Όσο για τα έσοδα; Κλάφτα…
Τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων του 2013 θα προέλθουν κατά 187 εκατ. ευρώ από την πώληση του ΔΕΣΦΑ (άλλα 213 εκατ. ευρώ θα μπουν στα ταμεία των ΕΛΠΕ), 133 εκατ. ευρώ από τη 12ετή παραχώρηση των Κρατικών Λαχείων και 622 εκατ. ευρώ από την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ.
Αυτά και τίποτε άλλο και το ερώτημα είναι τι κάνει το ΤΑΙΠΕΔ; Τι κάνουν οι μάνατζερς που έχουν προσληφθεί και αμείβονται πλουσιοπάροχα; Γιατί πρέπει να υπάρχει το Ταμείο όταν είναι… μείον; Γιατί δεν το καταργούν να γλιτώσει το δημόσιο και το λειτουργικό κόστος του ΤΑΙΠΕΔ; Όταν απολύονται τόσοι εργαζόμενοι γιατί να μην απολυθούν δηλαδή και ορισμένα βολεμένα μεγαλοστελέχη που βρήκαν στο Ταμείο το μήνα που θρέφει του 11;
Επειδή στην Ελλάδα είναι γνωστό ότι δεν περισσεύει το φιλότιμο για να παραιτηθούν οι επικεφαλής ενός φορέα που έχει κάνει περισσότερη ζημιά παρά καλό, μήπως πρέπει να υπάρξει άνωθεν παρέμβαση; Όποιος δεν μπορεί να πάει σπίτι του, απλά τα πράγματα. Τι το θέλουμε το ΤΑΙΠΕΔ και τα στελέχη του όταν το μόνο πρόβλημα που μας τονίζει η τρόικα σε όλες τις εκθέσεις της είναι η καθυστέρηση των αποκρατικοποιήσεων, την αρμοδιότητα των οποίων έχει το Ταμείο;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.