Την στιγμή που η κυβέρνηση μιλάει για ριζική αναδιάρθρωση των επί σειρά ετών ζημιογόνων κρατικών εταιρειών την ίδια στιγμή σε ότι αφορά τη ΛΑΡΚΟ δεν έχει υπάρξει ακόμα αποτέλεσμα από την έρευνα του Εισαγγελέα και τους ελέγχους του ΣΔΟΕ.
Αυτό προκύπτει από την απάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα σε ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθά, Δ. Στρατούλη, Β. Κυριακάκη, Β. Αποστόλου, Κ. Μπάρκα, Μ Μπόλαρη, Ε. Διαμαντόπουλο, Ε. Ουζουνίδου, Α. Γερμανίδη, Χ. Καραγιαννίδη και Δ. Χαραλαμπίδου.
Πιο συγκεκριμένα η ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αφορούσε σε διαφυγόντα κέρδη της «ΛΑΡΚΟ ΑΕ» ύψους άνω των 500 εκ. ευρώ κατά την χρονική περίοδο 2004 – 2009
Η πρώτη ερώτηση είχε κατατεθεί τον Δεκέμβριο του 2012 και οι βουλευτές επανήλθαν στην ερώτηση τον Ιούνιο του 2013.
Αφού τόνιζαν ότι η «ΛΑΡΚΟ ΑΕ» αποτελεί την μεγαλύτερη εξαγωγική μονάδα της Ελλάδας όσον αφορά την εξόρυξη, εκμετάλλευση, αξιοποίηση, τήξη και διάθεση του νικελίου και προώθηση αυτού στην ελληνική και παγκόσμια αγορά, ότι δραστηριοποιείται σε πέντε νομούς (Φθιώτιδα, Βοιωτία, Εύβοια, Καστοριά, Κοζάνη) και απασχολεί συνολικά περισσότερα από 1.300 άτομα ανέφεραν την καταγγελία που κατέθεσαν από κοινού και τα πέντε σωματεία των εργαζομένων της «ΛΑΡΚΟ ΑΕ».
Ζητούσαν δε να ενημερωθούν σε ποιες ενέργειες έχει προβεί το Υπουργείο για τον έλεγχο της χρηστής Διοίκησης της «ΛΑΡΚΟ ΑΕ» κατά την περίοδο 2004-2009 μετά την καταγγελία των εργαζομένων για διαφυγόντα κέρδη ύψους 500 εκ. ευρώ κατά την ανωτέρω χρονική περίοδο και σε ποιες ενέργειες έχει προβεί το Υπουργείο σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ, ώστε να ελέγξει εάν υπάρχει φοροδιαφυγή εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου από τις αποφάσεις και τους χειρισμούς της Διοίκησης της «ΛΑΡΚΟ ΑΕ» κατά την περίοδο 1998-2009.
Απαντώντας πρόσφατα ο κ. Στουρνάρας κάνει γνωστό ότι ανατέθηκε έλεγχος σε συγκεκριμένη εταιρία και η έκθεση που συντάχθηκε απεστάλη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και στο Πταισματοδικείο Αθηνών. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος έλεγχος που αποφασίστηκε από το Υπουργό Οικονομικών τον ΜΑΡΤΙΟ του 2007 ,από την εταιρία GRANT THORNTON , αφορά μόνο την χρονική περίοδο από το 2006 έως και τον Απρίλιο του 2007,χωρίς να περιλαμβάνεται ολόκληρη η περίοδος 2004 - 2009.Οι ζημιές που καταγράφονται στον επίσημο ισολογισμό της εταιρίας μόνο για την χρήση του 2007 ( που δεν έχει ελεγχθεί ) προσεγγίζουν τα 250 εκατομμύρια ευρώ και άλλα 100 εκατ. απο την χρήση του 2008 καθώς και από την ζημιά που προστέθηκε από την άστοχη διακοπή των παραπανω συμβολαίων.
Επίσης σημειώνει ότι επιπλέον το ΣΔΟΕ διενεργεί έλεγχο στην επιχείρηση ο οποίος όμως μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί, παρότι έχουν περάσει περίπου τρία χρόνια απο την ημέρα που τα Σωματεία κατέθεσαν εγγράφως προς το ΣΔΟΕ το αίτημα για διερεύνηση του ''πόθεν έσχες '' των διοικήσεων της περιόδου εκείνης.
Ακολουθεί η απάντηση του Υπουργού Οικονομικών στην επερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.