Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Σχέδιο εκκαθάρισης για να παραδοθούν στα μονοπώλια


ΕΑΣ - ΕΛΒΟ - ΛΑΡΚΟ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ


Σχέδιο «εκκαθάρισης» εν λειτουργία των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ με μαζικές απολύσεις εργαζομένων και διαχωρισμό των επιχειρήσεων σε «καλή» και «κακή» εταιρεία, προκειμένου να πωληθούν τα περιουσιακά στοιχεία - «φιλέτα» των τριών επιχειρήσεων, έχει στα σκαριά η κυβέρνηση.
 
Η πρόθεση της κυβέρνησης να επιταχύνει την ιδιωτικοποίηση μέσα στο 2014 της ΛΑΡΚΟ, των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), και της Ελληνικής Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ), ανακοινώθηκε την προηγούμενη Δευτέρα. Την Τρίτη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να δρομολογηθεί το κυβερνητικό σχέδιο αρχικά για την εκκαθάριση και στη συνέχεια για την πώλησή τους σε ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους.

Το σχέδιο «αναδιάρθρωσης» των τριών εταιρειών που απασχολούν πάνω από 2.200 εργαζόμενους, προβλέπει, μαζικές απολύσεις εργαζομένων και άμεση εκποίηση της περιουσίας τους. Σύμφωνα με αυτό, η κυβέρνηση, θα προχωρήσει στο διαχωρισμό των εταιρειών σε «καλό» και «κακό» κομμάτι, και αναμένεται στο «καλό» να περάσουν οι εγκαταστάσεις και οι υποδομές τους ώστε να πωληθούν σε ιδιώτες και στο «κακό» κομμάτι τα χρέη και οι υποχρεώσεις τους -περίπου 2 δισ. ευρώ- που θα φορτωθούν για αποπληρωμή στις πλάτες του ελληνικού λαού.
Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ειδικότερα για την περίπτωση των ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ, μελετά να τεθεί σε εφαρμογή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δίνει το δικαίωμα σε υπουργούς να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις ή κλείσιμο φορέων του Δημοσίου, μια κίνηση που θα οδηγήσει στο πλήρες κλείσιμο των εταιρειών. Αλλο σενάριο που εξετάζει η κυβέρνηση για την περίπτωση των ΕΑΣ - ΕΛΒΟ είναι η συγχώνευσή τους με την ΕΑΒ (Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία ΑΕ) και στη συνέχεια η τμηματική εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων τους, σε συνδυασμό με μαζικές απολύσεις προσωπικού.
Σε κάθε περίπτωση, για τις δύο εταιρείες δρομολογούνται από τους κυβερνώντες «δραστικές λύσεις» που θα ανοίξουν το δρόμο για την παράδοσή τους σε μονοπωλιακούς ομίλους που επιδιώκουν να βάλουν στο χέρι το σύνολο της Αμυντικής Βιομηχανίας της Ελλάδας.
Η όλη εξέλιξη έχει άμεση σχέση με τους σχεδιασμούς της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπήπριν από λίγες μέρες παρουσίασε έκθεση για την ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια με τον Μπαρόζο να ομολογεί ότι «η ΕΕ δεν μπορεί να έχει τη βαρύτητα που χρειάζεται στον κόσμο χωρίς κοινή αμυντική πολιτική» και να χαρακτηρίζει απειλή για την ανταγωνιστικότητα της αμυντικής βιομηχανίας το συνεχιζόμενο κατακερματισμό των αμυντικών αγορών της Ενωσης.
Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή, όταν πρωτοεμφανίστηκαν οι προθέσεις των κυβερνώντων να οδηγήσουν την εταιρεία στην ιδιωτικοποίηση ή και στο κλείσιμο, με συνέπεια και χωρίς ταλαντεύσεις κατήγγειλε αυτές τις επιλογές και στήριξε κάθε αγωνιστική πρωτοβουλία των εργαζομένων στις συγκεκριμένες εταιρείες.
Ξεκαθάρισε, χωρίς να σπέρνει αυταπάτες στους εργαζομένους, ότι ακόμα και μέσα στον καπιταλισμό, οι κομμουνιστές είναι αντίθετοι στο να ανήκει η αμυντική βιομηχανία σε ιδιώτες καπιταλιστές.
Επισήμανε επίσης ότι κάτω από διαφορετικές προϋποθέσεις και στα πλαίσια μιας ανάπτυξης προς όφελος του λαού, οι συγκεκριμένες εταιρείες τόσο της αμυντικής βιομηχανίας, όσο και επιχειρήσεις όπως είναι η ΛΑΡΚΟ, θα έχουν σημαντική συνεισφορά στην πολιτική ικανοποίησης των αναγκών των εργαζομένων.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να περάσουν τα μέσα παραγωγής στα χέρια των παραγωγών του κοινωνικού πλούτου, των εργαζομένων, που στα πλαίσια μια άλλης ανάπτυξης που στο επίκεντρο της θα έχει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι τα κέρδη των πολυεθνικών, μπορούν να καλύψουν όλες τις βασικές ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων.
Προγραμματισμένη φθορά και εγκατάλειψη
Ειδικότερα, η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα σημείωσε σε σχετική συζήτηση στη Βουλή:
«Οι κυβερνήσεις έκαναν πλήρη προσαρμογή στις γενικές κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και προχώρησαν σε μια προγραμματισμένη φθορά και εγκατάλειψη των εργοστασίων της αμυντικής βιομηχανίας -πέρα από τα Αμυντικά Συστήματα υπάρχει και η ΕΛΒΟ και η ΕΑΒ- που απορρέει κατ' αρχήν από τη γνωστή απόφαση της ΕΕ, η οποία μιλάει για δημιουργία Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανίας. Δεν είναι αμυντική είναι επιθετική στην ουσία. Ανάμεσα στην άμυνα και στην επίθεση σε συνθήκες του ιμπεριαλισμού και της ανακατανομής των αγορών, δεν υπάρχει σαφής διάκριση. Υπήρχε απόφαση λοιπόν για τη δημιουργία ενιαίας ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, με έδρα μάλιστα τις βόρειες χώρες Γερμανία, Ολλανδία δε θυμάμαι και τρίτη χώρα. Μάλιστα, την Τετάρτη πριν τις Τοπικές και Περιφερειακές εκλογές του 2010 έγινε σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη με τους επικεφαλής των αμυντικών βιομηχανιών της Ευρώπης -είτε κρατικών, είτε ιδιωτικών- όπου προσπάθησε ο αρμόδιος επίτροπος της Ευρώπης να περάσει την άποψη αυτή, στην ουσία για κλείσιμο των εργοστασίων. Στις χώρες του Νότου υπήρχαν αντιθέσεις και χάρη στις αντιθέσεις των ευρωπαϊκών κρατών δεν έχει προχωρήσει η ενιαία αμυντική βιομηχανία, η οποία δεν ξέρω αν θα γίνει και ποτέ γιατί αν έχουμε ένα γενικευμένο πόλεμο η Ευρώπη δε θα είναι ενιαία (...) υπάρχει το συγκεκριμένο άρθρο της Συνθήκης 296 της ΕΕ, το οποίο το προωθεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Αμυνας, που επιβάλλει την ολοκληρωτική απελευθέρωση της αγοράς των οπλικών συστημάτων, απαγορεύει στα κράτη, στις κυβερνήσεις να χρηματοδοτούν την εγχώρια κατασκευαστική βιομηχανία και απαγορεύει επίσης την κατασκευή υλικού από τέτοιες βιομηχανίες, που έχει σχέση με ειρηνικά μέσα, αμαξώματα κ.λπ. Επομένως, έχουμε να κάνουμε με προγραμματισμένη φθορά και απ' αυτή την άποψη είναι ένα ζήτημα το οποίο συνδέεται με την άμυνα της χώρας, έστω κι αν εμείς δε συμφωνούμε με το αμυντικό δόγμα, αλλά δεν μπορούμε να αρνηθούμε να υπάρχει κρατική αμυντική βιομηχανία και αναμφισβήτητα αυτό τον καιρό προωθείται η εκκαθάριση εν ενεργεία, η συρρίκνωση μέχρι και την τελική απάλειψή της».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.