Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Συνάντηση ΜΕΡΚΕΛ - ΣΑΡΚΟΖΙ


Το ευρωπαϊκό όραμα της ενσωμάτωσης απουσιάζει από την αντίληψη της Αν. Μέρκελ, τόνισε ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ζακ Ντελόρ. Κριτική στην καγκελάριο από γερμανικά ΜΜΕ. Στη Γαλλία, σοσιαλιστές και Αριστερά χαρακτήρισαν το ραντεβού ως "συνάντηση της ανικανότητας"

Τις σφοδρές αντιδράσεις κορυφαίων πολιτικών και οικονομικών παραγόντων αλλά και μεγάλης μερίδας των ΜΜΕ προκάλεσαν οι προτάσεις Μέρκελ-Σαρκοζί για την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη. 
Οι δύο ηγέτες έκαναν διάφορες προτάσεις για την επιτάχυνση της οικονομικής ολοκλήρωσης, παρέπεμψαν, όμως, στις... καλένδες την έκδοση ευρωομολόγων, καθώς και την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, δηλαδή των λύσεων που θα μπορούσαν να βγάλουν από το αδιέξοδο τις "προβληματικές" χώρες της περιοχής. 
Ο Ζακ Ντελόρ, πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ένας από τους εμπνευστές της Νομισματικής Ενωσης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό L' Express, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι "σήμερα, το ευρωπαϊκό όραμα της ενσωμάτωσης, που συμμερίζονταν οι Γερμανοί ηγέτες, όπως ο Αντενάουερ, o Σμιτ ή ο Κολ, απουσιάζει από την αντίληψη της Ανγκελα Μέρκελ, η οποία φάνηκε να διστάζει, καθώς επηρεάζεται εξαιρετικά από τη γερμανική κοινή γνώμη". 
Αναφορικά με τη Γαλλία, ο κ. Ντελόρ εκτιμά ότι "προσπαθεί να αποφύγει το ενδεχόμενο να δει το Βερολίνο να εγκαταλείπει το... σκάφος". 
Από την πλευρά του ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής, Τζορτζ Σόρος, τόνισε ότι "ο Νικολά Σαρκοζί είχε δίκιο, όταν είπε πως τα ευρωομόλογα πρέπει να εξεταστούν στο τέλος της διαδικασίας. Πρέπει να είναι ο στόχος. Για να ξεπεράσουν τη δυσκολία οι χώρες-μέλη πρέπει να χρηματοδοτούνται με λογικό κόστος". 
Αναφορικά με τις "εσωτερικές" αντιδράσεις στις προτάσεις Σαρκοζί και Μέρκελ, η γερμανική εφημερίδα General Anzeiger ανέφερε ότι "είναι αναπόφευκτη η έκδοση ευρωομολόγων, αφού πρόκειται για πιο έντιμη λύση από ένα ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης ή μια κεντρική τράπεζα που, αγοράζοντας ομόλογα, θα μετατρεπόταν σε... κακή τράπεζα". 
Παράλληλα, η Tageszeitung στο κύριο άρθρο της γράφει ότι "η γερμανική κυβέρνηση ελπίζει ακόμη να αποφύγει τα ευρωομόλογα χάρη στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας", ενώ προσθέτει: "αυτήν την ελπίδα, η καγκελάριος Μέρκελ μπορεί να την... πενθήσει. Οι επενδυτές ξέρουν ότι (οι πόροι) του Ταμείου θα αυξηθούν και παρ' όλα αυτά πανικοβάλλονται". 

"Στάχτη στα μάτια"


Στη Γαλλία, οι σοσιαλιστές και τα κόμματα της Αριστεράς χαρακτήρισαν τη συνάντηση ως "μια συνάντηση - κορυφής της ανικανότητας". 
Η Μαρτίν Ομπρί τη χαρακτήρισε "στάχτη στα μάτια για επικοινωνιακούς λόγους και πολύ απογοητευτική", ενώ ο Σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πως "ο Σαρκοζί έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω, αρνούμενος την έκδοση των ευρωομολόγων". 
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του κόμματος της αριστεράς, Ζαν Λικ Μελανσόν, υποστήριξε πως "αντί να πάρουν μέτρα για την προστασία των λαών, επιμένουν χωρίς φαντασία να υπακούουν στις απαιτήσεις των αγορών". 
Τέλος, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, μιλώντας σε δελτίο ειδήσεων στην κρατική τηλεόραση, τόνισε πως "δεν μπορώ να φανταστώ οι φορολογικές και οικονομικές πολιτικές να διαμορφώνονται αποκλειστικά στις Βρυξέλλες", ενώ προσέθεσε ότι "μια τέτοια συμφωνία εξακολουθεί να είναι... πολύ, πολύ μακριά". 
ΤΖ. ΣΟΡΟΣ 

Λύση το ευρωομόλογο


Το ευρωομόλογο είναι η λύση, δήλωσε ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος στη "Λε Μοντ". Τόνισε ότι όσο δεν υπάρχει ολοκληρωμένη δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική Αρχή στην Ευρωζώνη, η αγορά θα σκέπτεται ότι μπορεί να κερδίσει σε βάρος του ευρώ. Ο γκουρού Τζορτζ Σόρος ανέφερε ότι η εξουσία της ΕΚΤ περιορίζεται στο να επιλύσει το πρόβλημα της ρευστότητας χωρίς να... επιτίθεται στο πρόβλημα της φερεγγυότητας των κρατών. 
ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ 

Ευρωπαϊκή Επιτροπή


Εγινε ένα βήμα προς την οικονομική ολοκλήρωση 
Την ικανοποίησή της για τις προτάσεις που υιοθέτησαν η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί επανέλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνοντας ότι οι θέσεις αυτές συνιστούν ένα περαιτέρω βήμα προς την οικονομική ολοκλήρωση. 
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε κοινή του ανακοίνωση με τον Ευρωπαίο επίτροπο οικονομικών υποθέσεων Ολι Ρεν, αναφέρει ότι οι προτάσεις των δύο ηγετών "αποτελούν σημαντική πολιτική συμβολή από την πλευρά των δύο πιο μεγάλων οικονομιών της Ευρωζώνης στη συζήτηση και στην εργασία που γίνεται γι' αυτά τα θέματα". 
Παράλληλα προσέθεσαν ότι "το αίτημα που διατύπωσαν οι Μέρκελ-Σαρκοζί για την υιοθέτηση ενός χρυσού κανόνα για τον προϋπολογισμό από τα 17 μέλη της Ευρωζώνης είναι μία ισχυρή πολιτική δέσμευση υπέρ της μακροπρόθεσμης σταθερότητας των δημοσιονομικών". Θετικά υποδέχθηκαν τις προτάσεις Μέρκελ-Σαρκοζί και οι χώρες οι οποίες βρίσκονται στο "στόχαστρο" των κερδοσκόπων και πιο συγκεκριμένα η Ισπανία και η Ιταλία. 
Στη Μαδρίτη, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος Χοσέ Μπλάνκο δήλωσε πως "όσο περισσότερο κινούμαστε προς την ολοκλήρωση της οικονομικής πολιτικής τόσο πλησιέστερα πηγαίνουμε στην ιδέα των ευρωομολόγων" - που θεωρείται από μερικούς ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για τα χρεωμένα κράτη της περιφέρειας. 
Στην Ιταλία, ο Φαμπρίτσιο Τσικίτο, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος "Λαός της Ελευθερίας" (PDL) του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δήλωσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με τη Μέρκελ και τον Σαρκοζί και ελπίζει πως η Γερμανίδα καγκελάριος θα πειστεί για την αξία των ευρωομολόγων τον Σεπτέμβριο".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.