Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Ωρες αγωνίας για την παγκόσμια οικονομία...


Ούτε η "πυροσβεστική" παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για Ιταλία και Ισπανία, ούτε το διάγγελμα Ομπάμα μπόρεσαν να σταματήσουν την ελεύθερη πτώση των χρηματιστηρίων από το ... Τόκιο έως τη Νέα Υόρκη μετά την υποβάθμιση των ΗΠΑ. Σε ιστορικό χαμηλό δύο ετών οι ευρωπαϊκές αγορές.
Δραματικές συνεδριάσεις εκτυλίχθηκαν χθες στα χρηματιστήρια του πλανήτη. Ο φόβος μιας νέας παγκόσμιας ύφεσης και η αδυναμία των Ευρωπαίων ηγετών να πείσουν τις αγορές ότι μπορούν να διαχειριστούν την κρίση χρέους "πυροδότησαν" βίαιο ξεπούλημα μετοχών σε Ασία, Ευρώπη και Αμερική και ταυτόχρονα οδήγησαν τους επενδυτές στα ασφαλή "καταφύγια" του χρυσού και του ελβετικού φράγκου.


Από το Τόκιο μέχρι τη Νέα Υόρκη, τα διεθνή χρηματιστήρια δέχτηκαν ασφυκτικές πιέσεις στην πρώτη συνεδρίαση μετά την υποβάθμιση-σοκ των ΗΠΑ από τη Standard & Poor's με τις απώλειες να ξεπερνούν σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και το 7%, ενώ η "πυροσβεστική" παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το ιταλικό και το ισπανικό χρέος δεν στάθηκε ικανή να ανακόψει την "ελεύθερη πτώση" των ευρωπαϊκών αγορών σε χαμηλό 2 ετών.

Ούτε όμως το διάγγελμα του Αμερικανού προέδρου Ομπάμα κατάφερε να διασκεδάσει τις ανησυχίες στη Γουόλ Στριτ, με τους δείκτες να κατρακυλούν σε νέα ενδοσυνεδριακά χαμηλά και συγκεκριμένα με τον Ντάου Τζόουνς να διαπραγματεύεται κάτω από τις 11.000 μονάδες.

Νέες ενδείξεις επιβράδυνσης στις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη διαπίστωσε στο μεταξύ ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να επιστρέψουν οι ανησυχίες για μια νέα ύφεση έπειτα από εκείνη του 2008-2009.
"Ισχυρότερα σημάδια αντιστροφής των κύκλων ανάπτυξης έκαναν την εμφάνισή τους στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τη Ρωσία τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο" ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο οργανισμός.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ το κλίμα επιδείνωσης είναι γενικευμένο στις κύριες παγκόσμιες οικονομίες, ενώ οι σχετικοί δείκτες για τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Βρετανία, τη Βραζιλία, την Κίνα και την Ινδία συνεχίζουν να δείχνουν επιβραδύνσεις της οικονομικής δραστηριότητας.
Την επιχείρηση "καθησυχαστικές δηλώσεις" συνέχισαν στο μεταξύ οι χώρες του G20 και του G7 σε μια προσπάθεια να μετριαστούν οι πιέσεις στις αγορές.

Οι χώρες του G20, της ομάδας των 20 πλουσιότερων χωρών του πλανήτη, δήλωσαν σε κοινή ανακοίνωση ότι θα παραμείνουν σε στενή επαφή τις προσεχείς εβδομάδες και θα δράσουν από κοινού, με τους υπουργούς τους των Οικονομικών και τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών τους να δεσμεύονται ότι "θα λάβουν όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες κατά τρόπο συντονισμένο για να στηρίξουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και μια ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη σε πνεύμα συνεργασίας και εμπιστοσύνης".
Στην Ασία
Η ανακοίνωση εκδόθηκε στη Σεούλ της Νότιας Κορέας μετά τις μεγάλες απώλειες που κατέγραψαν τη Δευτέρα τα ασιατικά χρηματιστήρια, με τα πρώτα κλεισίματα να είναι όλα στο κόκκινο: -2,18% για το Τόκιο, -2,17% για το Χονγκ Κονγκ, -3,79% για τη Σανγκάη, -3,82% για τη Σεούλ και -2,90% για το Σίδνεϊ.

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών του G7, της ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων χωρών του πλανήτη, δεσμεύτηκαν και αυτοί να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη στήριξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της ανάπτυξης έναντι της "ανάκτησης της έντασης στις χρηματαγορές".
Οι ευρωπαϊκές αγορές παρακολούθησαν με απάθεια τις ανακοινώσεις από G7 και G20: "Βουτιά" 4,14% πραγματοποίησε ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600, στις 228,98 μονάδες, με αποτέλεσμα οι μηνιαίες του απώλειες να κατρακυλήσουν στο 14%.

Ο φόβος της ύφεσης προκάλεσε "αιμορραγία" στις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Το Μιλάνο έκλεισε στο -2,35%, η Μαδρίτη -2,44%, η Λισαβόνα -3,13% και το Δουβλίνο -4,42%.

ΣΗΚΩΝΟΥΝ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΨΗΛΑ ΟΙ "ΓΚΟΥΡΟΥ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ"
Βαδίζοντας στα τυφλά για την επόμενη μέρα
Αιφνιδιασμένοι από τον πανικό που έχει κυριεύσει τις χρηματαγορές δηλώνουν οι αναλυτές, που στην πλειονότητά τους αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι σηκώνουν τα χέρια ψηλά...

Ορισμένοι πιστεύουν ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας τα χρηματιστήρια θα έχουν απορροφήσει τους κραδασμούς από την αμερικανική υποβάθμιση, ωστόσο ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν, επικεφαλής της επενδυτικής εταιρείας Pimco, παραδέχεται ότι αγνοεί? πλήρως προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν οι αγορές Χρεοκοπημένες θεωρεί από την πλευρά του πολλές από τις ευρωπαϊκές οικονομίες ο οικονομολόγος Κένεθ Ρογκόφ, ενώ για τις αγορές σημειώνει ότι αυτό που συμβαίνει είναι απλώς μία προσαρμογή στην πραγματικότητα και στο γεγονός ότι η ανάκαμψη έχει αρχίσει και επιβραδύνεται σημαντικά.

Σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό "Der Spiegel" τονίζει πως οι αγορές διαπιστώνουν πλέον ότι δεν υπάρχει κανένα boom στην οικονομία, ενώ οι συνέπειες της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης φαίνονται ακόμη. Οι χρηματαγορές είχαν αντιδράσει το τελευταίο 18μηνο σαν να υπήρχε σημαντική οικονομική ανάκαμψη. Τώρα βλέπουν ότι ήταν πολύ αισιόδοξοι και αναπροσαρμόζουν τις στρατηγικές τους.

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί, ο κ. Ρογκόφ αναφέρει ότι δεν είναι εύκολο οι κυβερνήσεις να λάβουν μη δημοφιλή μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα μαζικό σχέδιο αναδιάρθρωσης, όπως άλλωστε και η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.

Οι Γερμανοί πρέπει να καταλάβουν ότι εάν τελικά χρειαστεί να προσφύγουν στον μηχανισμό η Ιταλία και η Ισπανία, τότε η ΕΕ θα γίνει μία ένωση μεταφοράς κεφαλαίων.

Ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπίνι με άρθρό του στους "Financial Times" επισημαίνει τον κίνδυνο μιας νέας σοβαρής παγκόσμιας ύφεσης. Οπως αναφέρει, οι μάγοι της οικονομίας "δεν έχουν άλλα κουνέλια να βγάλουν από το καπέλο τους", με αποτέλεσμα η επιχείρηση αποτροπής της νέας ύφεσης να είναι σχεδόν αδύνατη. Συστήνει, λοιπόν, μέτρα για την αποφυγή τουλάχιστον της πλήρους οικονομικής κατάρρευσης.

Αρχικά τονίζει ότι οι ανεπτυγμένες χώρες που δεν έχουν χάσει την πρόσβασή τους στην αγορά, δηλαδή οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ιαπωνία και η Γερμανία, θα πρέπει βραχυπρόθεσμα να εισαγάγουν νέες πολιτικές τόνωσης της οικονομίας, με ενέσεις ρευστότητας στην αγορά. Θα πρέπει ακόμη να δεσμευτούν σε ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής λιτότητας, αλλά σε έναν μεταγενέστερο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Ιδιαίτερα οι ΗΠΑ, γράφει ο κ. Ρουμπίνι, θα πρέπει να αντισταθούν στο αίτημα για άμεση λιτότητα, που αναπόφευκτα θα ακουστεί μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο Standard & Poor's. Οι άμεσες περικοπές θα πλήξουν την ανάπτυξη, σημειώνει ο Αμερικανός οικονομολόγος.

Οσον αφορά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, συνιστά τον μηδενισμό των επιτοκίων της και μεγάλες αγορές κρατικών ομολόγων, ώστε να αποτραπεί ο αποκλεισμός της Ιταλίας και της Ισπανίας από τις αγορές. Πρόκειται για οικονομίες πολύ μεγάλες για να διασωθούν, σχολιάζει ο Νουριέλ Ρουμπίνι.

Τέλος, ο καθηγητής Τάιλερ Κάουεν από το Πανεπιστήμιο Τζορτζ Μέισον θεωρεί ότι η πιστοληπτική υποβάθμιση των ΗΠΑ θα έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. "Εκείνο που είναι πιο σημαντικό είναι ότι κάποιος τόλμησε να μας υποβαθμίσει", τονίζει. "Αυτό είναι σοκ για την αμερικανική υπερηφάνεια. Είναι σαν να μας λέει κάποιος ότι η κυβέρνησή μας δεν λειτουργεί σωστά".

Νέα Υόρκη -5,55%
Πάνω από 1.000 μετοχές "χτύπησαν" χαμηλά 52 εβδομάδων στη Γουόλ Στριτ, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος της χρονιάς. Οι χαμένοι ξεπέρασαν τους κερδισμένους σε αναλογία 30 προς 1 μετοχή.

Φραν/ρτη -5,02%
Κάθετη πτώση χθες για τον γερμανικό δείκτη DAX, ο οποίος βρέθηκε στις 5.923 μονάδες, κάτω από το ψυχολογικό όριο των 6.000 μονάδων για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2010.

Παρίσι -4,68%
Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Γαλλία είναι η επόμενη χώρα με αξιολόγηση "ΑΑΑ" που κινδυνεύει περισσότερο να χάσει την ανώτατη βαθμολογία της. Το χρέος της από το 2007 έχει διπλασιαστεί στο 84,7%.

Μόσχα -5,5%
Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2010 υποχώρησαν οι ρωσικές μετοχές, λόγω του ντόμινο που προκάλεσε η υποβάθμιση των ΗΠΑ. Το ρούβλι κατρακύλησε κατά 2,4% έναντι του δολαρίου.

Τόκιο -2,18%
Ιδιαίτερα επιφυλακτικοί εμφανίστηκαν χθες οι Ιάπωνες επενδυτές, με αποτέλεσμα να απολέσει ο δείκτης Nikkei 202,32 μονάδες και να διαμορφωθεί στις 9.097,56 μονάδες. Η Moody's απείλησε τη χώρα με υποβάθμιση.

Αθήνα -6%
Σε χαμηλό 14 ετών διολίσθησε ο ΓΔ, που έσπασε το ψυχολογικό φράγμα των 1.000 μονάδων. Συμπλήρωσε σερί 11 αρνητικών συνεδριάσεων, με αποτέλεσμα να γίνουν... καπνός περί τα 9 δισ. ευρώ.

ΣΤΗΡΙΓΜΑ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ
Εσπασε κάθε ρεκόρ η τιμή του χρυσού που εκτινάχθηκε στα 1.718,20 δολάρια ανά ουγκιά

Νέο ιστορικό ρεκόρ κατέγραψε χθες ο χρυσός, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν στο ευγενές μέταλλο αναζητώντας καταφύγιο και στήριγμα μέσα σε ένα κλίμα ανησυχίας για την παγκόσμια οικονομία. Η τιμή του εκτινάχθηκε στα 1.718,20 δολάρια ανά ουγκιά, με τη ζήτηση να παραμένει υψηλή ακόμα και σε αυτά τα επίπεδα. Από την αρχή του 2011 τα παράγωγα του χρυσού έχουν σημειώσει άνοδο 20%, για ενδέκατο συνεχόμενο έτος. Αναλυτές της Goldman Sachs εκτιμούν ότι σε διάστημα 6-12 μηνών ο χρυσός θα ανατιμηθεί στα 1.860 δολάρια.

"Βουτιά" κατά 6%, στα 81,31 δολάρια το βαρέλι, πραγματοποίησε την ίδια ώρα το πετρέλαιο, καθώς η υποβάθμιση των ΗΠΑ από τον οίκο Standard & Poor΄s επιδείνωσε τις ανησυχίες για τις προοπτικές της ανάπτυξης. Ενδοσυνεδριακά έπεσε έως και τα 82,5 δολάρια, ήτοι στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 24 Νοεμβρίου. "Στο επόμενο διάστημα αναμένονται και νέες απώλειες, με τους επενδυτές να μειώνουν τις θέσεις τους καθώς αναζωπυρώνεται η αποστροφή στο ρίσκο και εντείνεται η αβεβαιότητα για τις οικονομικές προοπτικές", σημείωσαν αναλυτές της Commerzbank.

Με τις αγορές σε νευρική... κρίση, το ελβετικό φράγκο αποκόμισε σημαντικά οφέλη υποχρεώνοντας την κυβέρνηση της Ελβετίας να παρέμβει για να αναχαιτίσει την πορεία του. Ειδικότερα κατέγραψε νέο υψηλό έναντι του δολαρίου, ενώ ενισχύθηκε έναντι του ευρώ, παρόλο που μετά τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ με την αγορά ιταλικών και ισπανικών ομολόγων το ευρώ περιόρισε προσωρινά τις απώλειές του. Το δολάριο κατέγραψε ιστορικό χαμηλό έναντι του ελβετικού φράγκου στα 74,85.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.