Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Πτώση εκτός ελέγχου...


Ασφαιρες αποδείχτηκαν οι χθεσινές παρεμβάσεις τόσο από την Ευρώπη όσο και από τις ΗΠΑ. Ολες οι μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές κατρακύλησαν και η κρίση μοιάζει να... εξαπλώνεται ανεξέλεγκτη.
Το διάγγελμα του προέδρου Ομπάμα - το εκφώνησε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης - προκάλεσε μεγάλη πτώση του Ντάου Τζόουνς, ενώ στην Ευρώπη συνεχίζονται οι διαφωνίες για την χρηματοδότηση του μηχανισμού στήριξης, με την γερμανική πλευρά να έχει για άλλη μια φορά τον ρόλο εκείνου που λέει «όχι σε όλα».
Ωστόσο,

 γενική είναι πλέον η εκτίμηση ότι η πίεση των αγορών φέρνει όλο και πιο κοντά το ευρωομόλογο, για το οποίο προσπαθεί να πιέσει και η ελληνική πλευρά. Σε κάθε περίπτωση, ο Πρωθυπουργός επιδιώκει να διασφαλίσει την υλοποίηση των αποφάσεων της τελευταίας συνόδου κορυφής, καθώς το περιβάλλον γίνεται όλο και πιο αβέβαιο.

Βουτιά σημείωσαν τα χρηματιστήρια μετά την υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας από τη Standard & Poor's. Την κατρακύλα των αγορών δεν μπόρεσε να ανακόψει ούτε η παρέμβαση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, η οποία αγόρασε χθες μαζικά κρατικά ομόλογα της Ιταλίας και της Ισπανίας αξίας τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ σε μια προσπάθεια να βάλει φρένο στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Λεκτική παρέμβαση για να καθησυχάσει τις αγορές πραγματοποίησε χθες το βράδυ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα που έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην αμερικανική οικονομία και επιτέθηκε κατά των οίκων λέγοντας πως ό,τι και να αποφασίζουν, οι ΗΠΑ θα είναι πάντοτε χώρα με την υψηλότερη αξιολόγηση. Τα οικονομικά προβλήματα είναι αντιμετωπίσιμα και οι ΗΠΑ ξέρουν τι να κάνουν για να τα επιλύσουν είπε ο Ομπάμα, ενώ στη Γουόλ Στριτ ο δείκτης Ντάου Τζόουνς υποχωρούσε 3,5% για να κλείσει με απώλειες 5,5%.
Οι αγορές έχουν υποστεί σοκ επειδή η υποβάθμιση των ΗΠΑ ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για πιθανές νέες υποβαθμίσεις σε Αμερική, Ευρώπη και Ασία, ενώ μαίνεται η κρίση χρέους στην Ευρώπη. Μάλιστα, αρνητικά επιδρά το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να εμφανίζονται διχασμένοι για την αντιμετώπιση της κρίσης αφού - ειδικά η Γερμανία - αρνούνται να συζητήσουν αύξηση του ποσού του προσωρινού Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) πάνω από 1 τρισ. ευρώ, όπως έχουν ζητήσει τόσο η Κομισιόν και ο Λευκός Οίκος. Τηλεφωνική συνομιλία είχε ο Ομπάμα με τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας και της Ιταλίας, όπως ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο τη νύχτα. Ο αμερικανός πρόεδρος καλωσόρισε τα μέτρα που πήραν οι δύο χώρες για την αντιμετώπιση της κρίσης και την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους. Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ αρχίζει διήμερες συνομιλίες με τους ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Στην Αθήνα το Χρηματιστήριο βούλιαξε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 1997 αφού έχασε και τις 1.000 μονάδες έπειτα από κατακόρυφη πτώση 6%. Μάλιστα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την απαγόρευση των «ανοικτών πωλήσεων» από σήμερα και για δύο μήνες, επικαλούμενη «έκτακτες συνθήκες». Το Λονδίνο έκλεισε με απώλειες 3,39%, το Παρίσι -4,68%, η Φρανκφούρτη -5,02%, το Μιλάνο -2,35% και η Μαδρίτη -2,44%.
Στις ΗΠΑ συνεχίστηκε η κόντρα μεταξύ του Λευκού Οίκου και της Standard & Poor's, ενώ οι οίκοι Moody's και Fitch απειλούν ότι μπορεί να προχωρήσουν και αυτοί σε ανάλογες υποβαθμίσεις. Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ κατηγόρησε χθες την S&P για «κάκιστη κρίση» που οδήγησε στην υποβάθμιση.
Ο Γκάιτνερ ζήτησε ανοιχτά να αυξηθούν τα κεφάλαια του EFSF. Πάντως εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Γερμανίας είπε χθες ότι το EFSF πρέπει «να παραμείνει ως έχει». Ουσιαστικά το Βερολίνο κλείνει τα αυτιά στις εκκλήσεις να αυξηθούν τα κεφάλαια σωτηρίας του Ευρωπαϊκού Ταμείου. Οπως είπε εκπρόσωπος του Βερολίνου, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου «αποφασίστηκε ότι το EFSF μένει ως έχει». Την απόφαση της ΕΚΤ να αγοράσει ιταλικά και ισπανικά ομόλογα υπεράσπισε χθες ο πρόεδρος της Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ. «Είδαμε ότι οι αποφάσεις μας στην ευρωζώνη δεν είχαν το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Γι' αυτό χρειάστηκε να παρεκκλίνουμε από τους κανόνες της νομισματικής πολιτικής», είπε στο γερμανικό κανάλι ZDF.

Ο ΟΜΠΑΜΑ. Ο αμερικανός πρόεδρος απέδωσε την υποβάθμιση της οικονομίας των ΗΠΑ στο πολιτικό αδιέξοδο που υπήρξε στην Ουάσιγκτον - ασκώντας ουσιαστικά κριτική στους Ρεπουμπλικανούς - και υποσχέθηκε να παρουσιάσει προτάσεις για τη μείωση των ομοσπονδιακών ελλειμμάτων. Η υποβάθμιση των ΗΠΑ από την S&P ελπίζει ότι θα κάνει τους αμερικανούς πολιτικούς να σπεύσουν για να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.
ΤΑΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.